Keukenaccessoires

Alles over lunchdozen

Alles over lunchdozen

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Wat is het?
 2. Voors en tegens
 3. types
 4. Vormen en maten
 5. materialen
 6. Keuze van kleur en ontwerp
 7. Overzicht fabrikanten
 8. Hoe te kiezen?
 9. Zorgfuncties

Lunchbox is een onmisbaar item voor iedereen die snel en lekker eten wil, waarvoor je niet lang in winkels en catering hoeft te staan. Kwaliteitslunchboxen kunnen niet alleen de versheid van voedsel behouden, maar ook lang warm houden. Overweeg informatie over lunchboxen: veel voorkomende soorten, evenals de voors en tegens van het gebruik ervan.

Wat is het?

Lunchboxen zijn containers met een apart of inklapbaar type voor langdurige opslag van voedsel en het behoud van de smaak, vitamine en kooktemperatuur. Goede lunchboxmodellen kunnen dienen niet alleen voor de opslag van hoofdgerechten en snacks, maar ook om soepen, salades en fruit lang vers te houden.

Voors en tegens

Alle modellen lunchdozen verschillen in zowel individuele als algemene positieve en negatieve eigenschappen. In eerste instantie moet je aandacht besteden aan de profs.

 • Besparingen. Zelfbereide natuurlijke voeding, die u in een container voor toekomstige consumptie stopt, is veel goedkoper dan de producten en goederen die in kraampjes en catering worden gekocht. Bovendien biedt de moderne voedselmarkt ons een enorme selectie budget- en hoogwaardige containers die voedsel perfect bewaren.
 • kwaliteit. U kunt er 100% zeker van zijn wat voor voedingsmiddelen u eet als het gaat om natuurlijke voeding van de lunchdoos. Ondertussen bent u nooit zeker van de kwaliteit van de producten die werden gebruikt om gerechten uit kantines of winkels te bereiden.
 • tijd. Een van de belangrijkste voordelen van voedsel in containers is dat u kunt beginnen met eten op elk gewenst moment, zonder het dieet te verstoren en geen toenemende honger te hebben. Om te ontbijten met behulp van containers hoeft u bovendien geen tijd te spenderen aan de wachtrijen van kantines en winkels.
 • Design. Tegenwoordig zijn er een enorm aantal lunchboxen in verschillende kleuren en uitvoeringen.

Mooie, nieuwe en hoogwaardige containers zorgen niet alleen voor voedsel, maar zorgen ook voor een betere humeur voor de hele werkdag die voor je ligt.

  Naast de voor de hand liggende voordelen van de containers en hun nadelen.

  • ruimte. Zelfs lunchdozen van hoge kwaliteit nemen een grote hoeveelheid ruimte in rugzakken en tassen in. Dit geldt vooral voor modellen met meerdere secties.
  • Geur. In lage kwaliteitsmodellen van containers, en de meeste vandaag, kan voedsel een onaangenaam aroma krijgen dat uw eetlust kan bederven. Bovendien, als u dergelijk voedsel op een openbare plaats eet, kan deze geur de aandacht van andere mensen op u vestigen. Containers met slecht gesloten of niet-gesloten deksels kunnen niet alleen de geur van uw spullen en tassen bederven, maar ze ook vlekken geven.
  • Een mix van smaken. Het belangrijkste probleem van lunchboxen met meerdere secties is dat geuren van voedsel in verschillende compartimenten na verloop van tijd samenvloeien in één continue smaak. Dit aroma is verre van aangenaam voor iedereen en kan het plezier van voedsel bederven.
  • Opwarmen Helaas kunnen niet alle modellen van moderne lunchdozen worden opgewarmd in magnetrons, en niet elke werkplek kan een werkende magnetron detecteren. Terwijl het voedsel in kantines en winkels vers is en, indien gewenst, voorverwarmd.
  • Time. Als u, in het geval van containers, geen tijd spendeert aan het wachten in rijen in kantines, dan besteedt u het aan het reguliere koken. Om dit te doen, moet je elke dag een half uur of langer opstaan ​​om voedsel te bereiden en in een container te plaatsen.

  types

  Afhankelijk van het gebruik en de grootte van de containers zijn er verschillende gebruikelijke soorten lunchdozen.

  Lunchboxen voor kinderen met verwarming

  Ouders kopen meestal zulke lunchbox-opties voor hun kinderen die naar school gaan of naar groepen, omdat ze voor kwaliteitsvol onderwijs gewoon een volledige, gezonde en tijdige maaltijd nodig hebben. Naast dat Deze containers houden voedsel lang lekker en gezond, ze kunnen een aangenaam temperatuurniveau handhaven, zodat het lang warm en verwarmd blijft.

  Deze typen lunchdozen hebben meestal strakke en volledig gesloten deksels en zijn ook uitgerust met een draagbaar handvat voor comfortabel transport van voedsel in uw handen. En ook bij dergelijke modellen worden meestal meerdere afdelingen tegelijk aangeboden: voor warme gerechten, salades, fruit, meel. Een van de nadelen van dergelijke modellen is hun relatief hoge kosten en verminderde volumes, in tegenstelling tot volwassen lunchboxen.

  Bunk-stammen voor voedsel

  Deze lunchdozen worden vertegenwoordigd door twee of drie kleine niveaus voor individuele soorten voedsel. Trunks ze worden genoemd omdat dergelijke containers in speciale stoffen zakken worden geplaatst in de vorm van ovale stammen met een handvat. Een onderscheidend kenmerk van dergelijke lunchboxen is dat qua uiterlijk kan niet worden gezegd dat voedsel binnenin wordt bewaard.

  Meestal worden deze optie lunchdozen gebruikt door atleten of liefhebbers van picknicken in de natuur.

  Dergelijke lunchboxen hebben dergelijke voordelen als:

  • ze kunnen direct worden gedragen 2 aparte volledige gerechten;
  • dankzij de duurzame handgreep en het stijlvolle uiterlijk kunnen deze containers zonder schaamte naar elke openbare plaats en naar het werk worden vervoerd;
  • Een set van dergelijke containers bevat meestal een aantal tafelgereedschappen: vorken, lepels en messen, die het gebruik van voedsel vergemakkelijken.

  Verwarmde Sandwichboxen

  Vooral populair zijn recentelijk containers die uitsluitend zijn ontworpen voor snacken en snelle maaltijden. Dergelijke lunchboxen worden gebruikt als dragers voor meel en broodjes. Meestal zien ze eruit als grote vaten met een speciale interne isothermische coating, waardoor brood en vleesproducten kunnen verdwijnen en enkele uren vers blijven.

  Typisch, deze "canisters" zijn uitgerust met een speciale riem, die hun overdracht van plaats tot plaats vereenvoudigt. En ook is er een interne riem die de sandwich in een vooraf bepaalde positie fixeert en niet toestaat te breken en af ​​te brokkelen.

  Meestal worden dergelijke opties gekocht voor kinderen en studenten die een te strak schema hebben om naar de kantines te gaan.

  Deze lunchboxoptie heeft de volgende voordelen:

  • brede selectie van productontwerp;
  • geweldige keuzes;
  • compact en klein formaat om mee te nemen.

  Lunchdozen in de vorm van thermische verpakkingen

  Ze zijn de meest budgetvriendelijke en compacte optie bij alle lunchdozen. In de regel zijn dergelijke pakketten standaardpakketten die van binnen zijn bekleed met materiaal dat is ontworpen om warmte weer te geven en te behouden. In dergelijke verpakkingen blijven producten tot enkele uren warm, wordt de strakheid verzekerd door bevestigingsmiddelen of speciale velcro. Meestal worden deze optie lunchdozen gebruikt voor opslag van fruit, groenten of dient als een extra warmte-isolator voor andere containers.

  Disposable lunchboxen

  Voor dergelijke opties maakten lunchdozen gebruik van geschuimd polystyreen, dat in staat is om lang warm te blijven en de smaak en kwaliteit van voedsel niet te bederven. Het nadeel van dergelijke containers is hun lage sterkte, gebrek aan bescherming tegen warmtebehandeling en de onmogelijkheid van langdurige opslag bij lage temperaturen. Dergelijke containers hebben niet meer dan 3 afdelingen voor voedsel.

  Vormen en maten

  Het is de moeite waard om te zeggen dat er geen officiële classificatie van lunchdozen is, afhankelijk van hun grootte en vorm. Dit betekent dat de fabrikant kiest welke afmetingen en met hoeveel compartimenten hij modellen voor hem maakt. Dus, in de moderne markt kan men elkaar ontmoeten als lunchboxen met een inhoud van 500 ml, en met een volume van 2 of meer liter.

  Afhankelijk van het aantal niveaus en niveaus, zijn lunchdozen verdeeld in de volgende typen:

  • enkel niveau;
  • duplex;
  • drie niveaus.

  Afhankelijk van het aantal compartimenten en secties, zijn de containers verdeeld in: een sectie, 2-sectie en 3-sectie. En ook modellen met meer dan 4 compartimenten voor hapjes, salades, sauzen of paté zijn mogelijk. De keuze voor grote of kleine containers hangt alleen af ​​van de hoeveelheid voedsel die u meeneemt op een wandeling of om te werken.

  De beste en meest populaire optie zijn lunchboxen met een capaciteit van niet meer dan 1,5 liter en 2-3 secties.

  materialen

  Moderne lunchdozen kunnen worden weergegeven door een aantal materialen die min of meer geschikt zijn voor het bewaren van bepaalde voedingsmiddelen.

  metaal

  Metalen containers hebben hun voor- en nadelen. Ze zijn bijvoorbeeld duurzamer dan de meeste andere containers, houden lange tijd warmte vast, vervormen niet van de temperatuur en houden voedsel lekker lang in de koelkast.

  Metalen containers zijn echter zwaarder, duurder en hebben speciale zorg nodig om oxidatie van voedsel te voorkomen.

  Het grootste voordeel van metalen lunchdozen is dat ze kunnen meerdere binnenlagen tegelijk hebben. Deze aanpak stelt u in staat om van de duurste metalen modellen van voedselopslag te komen voor niet 4-6 uur (zoals in het geval van de andere lunchboxen), maar meerdere dagen. De ideale optie zou zijn modellen van hoogwaardig roestvrij staal.

  plastic

  Tegenwoordig is de meest gebruikelijke optie voor het maken van voedselcontainers plastic. Plastic modellen zijn in de regel volledig geseald, goedkoop geprijsd en hebben geen speciale zorg nodig. Let bij het kiezen van kunststof containers op verpakkingselementen.

  Als het pakket aangeeft dat het product geen bisfenol-A bevat, kunt u er zeker van zijn dat een dergelijke lunchbox uw gezondheid niet schaadt. Dit element is uiterst schadelijk voor het menselijk lichaam.

  Dergelijke containers hebben dergelijke voordelen als:

  • lage kosten in vergelijking met metalen en keramische producten;
  • de mogelijkheid om voedsel in verschillende secties te scheiden, evenals de mogelijkheid om de volledige smaak en kwaliteit van voedsel te behouden; de meest dimensionale modellen van lunchdozen met verschillende secties en niveaus zijn gemaakt van plastic;
  • plastic containers zijn te vinden in elke bouwmarkt;
  • vanwege de veelzijdigheid van het gebruik van plastic in de industrie, kunnen dergelijke lunchboxen alle benodigde sets containers en gereedschappen voor een volledige maaltijd hebben;
  • plastic verpakkingen zijn meestal geseald, waardoor het mengen van verschillende soorten voedsel wordt voorkomen.

   Onder de minnen zijn de volgende:

   • plastic zonder extra verwarmingselementen geeft zeer snel warmte af en kan het lange tijd niet in de container vasthouden;
   • plastic modellen als gevolg van constant contact met vocht en vet gaan zeer snel achteruit, verliezen hun uiterlijk en breken;
   • niet alle modellen plastic containers zijn geschikt voor verwarming in magnetrons.

   glas

   Een variant van containers uit dit materiaal wordt veel minder vaak aangetroffen in bouwmarkten dan andere soorten. Ondertussen hebben glazen lunchdozen zowel positieve als negatieve eigenschappen.

   Onder de voordelen vermeldenswaard het volgende:

   • transparante glazen containers zorgen ervoor dat u de voedseltoestand kunt bewaken zonder de dichtheid van de container in gevaar te brengen, waardoor de houdbaarheid van levensmiddelen mogelijk wordt verlengd;
   • glaswerk behoort tot het "eco" -type - het geeft geen schadelijke elementen af ​​en wordt geen broeinest van de verspreiding van bacteriën op gerechten;
   • bijna alle moderne glazen lunchdozen zijn aangepast voor verwarming in de magnetron, waardoor ze concurrerend zijn voor kunststof-, siliconen- en polystyreenmodellen.

    De nadelen zijn de volgende:

    • glaswerk is veel zwaarder dan zelfs metalen modellen lunchdozen, waardoor het een verliezende optie is voor gebruik bij lange wandelingen en reizen;
    • ondanks de uitwendige sterkte van dergelijke schalen is glas buitengewoon slecht bestand tegen fysieke spanning en druk; van vallen op een tegel of steen, glasbakken barsten en brokkelen af;
    • vanwege een te hoge dichtheid van glas is het onmogelijk om modellen te maken met veel divisies en lagen;
    • het glas reageert slecht op plotselinge temperatuurveranderingen - als u voedsel in een glazen vat in de vriezer hebt bewaard, moet u het niet onmiddellijk onder warm water laten zakken, omdat de broodtrommel waarschijnlijk zal barsten;
    • Glazen containers kunnen niet op een open plek worden opgeslagen - ze interfereren niet met het binnendringen van zonlicht op voedsel, van waaruit het kan verslechteren.

    keramiek

    Keramische containers zijn ook niet populair onder andere modellen.

    Opgemerkt moet worden dat voor betere hittebehoud, keramische containers soms worden gewikkeld in een speciale thermo geweven stof. Hiermee kunt u de houdbaarheid van voedsel op een comfortabele temperatuur voor gebruik verlengen.

    De voordelen zijn als volgt:

    • de mogelijkheid van langdurige conservering van warmte door de structuur van keramiek;
    • relatief hoge dichtheid in vergelijking met plastic en siliconenmodellen;
    • heeft geen invloed op de smaak en kwaliteit van voedsel, vermengt geen geuren en wordt ook als een milieuvriendelijke optie beschouwd;
    • Als er in glazen modellen een minimale mogelijkheid bestaat om lunchboxen met verschillende secties te maken, dan komen keramische modellen meestal met slechts één kwaliteitsscheiding.

     Onder de minnen zijn de volgende:

     • zo zwaar als glas - het maakt het een slechte keuze voor gebruik op lange reizen;
     • hoogwaardige keramische lunchdozen zijn veel duurder dan plastic, siliconen en zelfs glazen modellen, maar goedkoper dan roestvrijstalen modellen;
     • De sterkte van keramiek is zo kwetsbaar als glas - vanaf de geringste druppel kunnen dergelijke containers breken of barsten, waardoor alle dichtheid en thermische isolatie worden verstoord.

     silicone

     Sommigen dragen containers van dit materiaal naar het type "eco" - ze kweken geen bacteriën, er is altijd een aangename geur. Siliconedeksels zorgen voor een volledige dichtheid van de container, strak tegen de container, waardoor morsen van mengsels en vloeistoffen wordt voorkomen. Bovendien zijn siliconen containers veel goedkoper dan metalen en keramische producten.

     Keuze van kleur en ontwerp

     Gelukkig biedt de markt van vandaag een enorm aantal lunchboxen voor elke smaak, als het gaat om het ontwerp en de decoratie van containers. In dit opzicht gebruiken modellen van roestvrij staal of keramiek de grootste variëteit: de buitenste laag van containers is versierd met schilderijen en tekeningen van verschillende kleuren. Als we het hebben over opties gemaakt van plastic, silicone of polystyreen, dan zijn hier meestal modellen in een ontwerp met één kleur.

     Meestal worden voor de indeling van lunchdozen heldere frisse kleuren gebruikt om de versheid van voedsel te benadrukken: groen, geel, rood, groen, blauw. In het geval van houders van polystyreen komen zwart en witte varianten vaker voor.

     Overzicht fabrikanten

     Een van de meest bekende fabrikanten van kwaliteitscontainers is 5 van de meest voorkomende: Tupperware, GoEat, Gipfel, IKEA. Het zijn de fabrikanten van deze beoordeling die vandaag de dag de beste kwaliteit lunchdozen produceren met uitstekende hittecontrole, verwarming en duurzaamheid. Tupperware-lunchdozen staan ​​bijvoorbeeld bekend om hun enorme keuze aan ontwerpen, kleuren en het aantal binnenste secties. Deze containers zijn in één keer gemaakt van verschillende materialen, wat een meer subtiele aanpak mogelijk maakt voor het behoud van de kwaliteit van voedsel.

     Lunchboxen Bento verschillen in exclusieve dichtheid, duurzaamheid en bruikbaarheid in huisomstandigheden. In de meeste gevallen zijn er in deze containers twee hele lagen - de binnenste bestaat uit een dikke laag roestvrij staal, de buitenste bestaat uit duurzaam en hittebestendig ABS-plastic.

     Tupperware
     Gipfel
     GoEat
     IKEA

     Hoe te kiezen?

     Tegenwoordig zijn voedselcontainers te vinden in bijna elke ijzerhandel, maar helaas zijn niet alle gepresenteerde modellen van hoge kwaliteit en kunnen ze al het voedsel op de juiste manier bewaren. Om het optimale lunchbox-model voor uw behoeften te kiezen, moet u de beschrijving, specificaties, foto's en documenten ervan bestuderen. Het is aangeraden om bij het kiezen van containers op een paar punten te letten.

     • Type eten. Elk type lunchbox en -container is aangepast voor een bepaald type voedsel. Voor het opslaan van hete vloeistoffen, bijvoorbeeld soepen, thee of compotes, is het bijvoorbeeld de moeite waard om thermosflessen te kiezen, voor het bewaren van hoofdgerechten en snacks, bijvoorbeeld salades, kies je voor klassieke containers. Voor de opslag van hele vruchten en groenten, zou u modellen van lunchdozen met een isothermische deklaag moeten kiezen - zij zullen hen vers en smakelijk langer houden.
     • Vastzitten. Het model van de lunchdoos, ongeacht de variëteit, moet luchtdicht zijn, dat wil zeggen, het moet een strak en goed gesloten deksel hebben. De ideale optie zou zijn modellen met een deksel, beveiligd met extra plastic sloten of bevestigingsmiddelen.
     • Opwarmen. Op moderne modellen van lunchdozen wordt meestal aangegeven in welke temperatuuromstandigheden ze kunnen worden gebruikt. Als deze informatie niet gevonden is, neem dan gerust contact op met de consultant en verduidelijk dit punt. Daarnaast zijn er tegenwoordig modellen van lunchdozen met verwarming of met een thermotas zoals een thermoskan, het voedsel waarvan je niet zo vaak hoeft op te warmen.
     • Care. Moderne lunchboxen, en met name multi-compartimentmodellen, hebben vaak een ongemakkelijk ontwerp voor onderhoud en wassen. Als u over een afwasmachine beschikt, neem dan contact op met de consultant als het model erin kan worden gewassen.
     • Delimiters. Als u veel tijd op het werk doorbrengt en gewend bent aan verschillende maaltijden tijdens het werk, moet u modellen van containers kiezen met verschillende secties voor verschillende producten.
     • Accessoires. In sommige dure modellen van lunchdozen zijn aanvullende elementen aangebracht die gemak bieden bij het eten van voedsel. Dit kunnen lepels, vorken, insteekcontainers, minischappen, opvouwbare glazen zijn.

     Zorgfuncties

      Gelukkig hebben de lunchboxen die zijn voorbereid met moderne technologie geen specifieke verzorging nodig. Als het gaat om het verzorgen van containers, moet u allereerst letten op de optimale opslagomstandigheden van het productiemateriaal. Dus, de belangrijkste regels voor de verzorging van alle lunchboxen.

      • Ongeacht materiaal, houd containers altijd schoon. Na elke maaltijd de container grondig wassen, afnemen met een doek of laten drogen op een warme plaats. Vergeet niet dat de containers van de buiten- en binnenkant moeten worden afgeveegd.
      • Probeer overmatige blootstelling aan hoge of lage temperaturen in de lunchbox te vermijden. Veel van de hierboven beschreven materialen kunnen worden vervormd door langdurige blootstelling aan kou of hitte.Sommige materialen waaruit moderne voedselcontainers worden gemaakt, kunnen bovendien gevaarlijke en ongezonde stoffen uitstoten tijdens de warmtebehandeling.

      Zie hieronder hoe u een lunchbox voor voedsel kunt kiezen.

      Schrijf een reactie
      Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

      mode

      schoonheid

      betrekkingen