messen

Fish loin-messen: regels voor selectie en gebruik

Fish loin-messen: regels voor selectie en gebruik

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. kenmerken
 2. Topfabrikanten
 3. Hoe te kiezen?
 4. Hoe te gebruiken?

Het mes kan worden beschouwd als een van de oudste door de mens ontwikkelde gereedschappen. Natuurlijk is het in de loop van duizenden jaren geëvolueerd van een universeel snijgereedschap tot een hele familie van vergelijkbare uiterlijk, maar tegelijkertijd enigszins verschillend in zijn functionaliteitsitems. In dit artikel zullen we aandacht besteden aan speciale visfiletmessen. De ontwikkeling van dit type gereedschap begon met het massale vissen en oogsten van vissen.

Het is altijd een moeilijke taak geweest om vis te verkopen, en toen dit proces industriële proporties aannam, had het een speciaal professioneel hulpmiddel nodig.

kenmerken

Vis of filetmes voor vis ziet er nogal ongewoon uit. Het verschilt hoofdzakelijk van andere messen. Het gereedschap is uitgerust met een ietwat gebogen, lang en smal blad. De lengte van het blad varieert en omvat het gebruik van gereedschappen van verschillende afmetingen voor vissen met verschillende lengten van het snijblad (van 14 tot 30 cm). De meest gebruikte gereedschappen worden overwogen met een bladlengte van 16-21 cm. Slijpen is erg belangrijk, idealiter mag het niet meer zijn dan 25 °, maar 15 ° wordt vaak gebruikt.

Om met vis te werken, heb je een comfortabele handgreep nodig die niet uit de hand glijdt. Aanvankelijk was het gemaakt van hout, moderne versies van producten hebben handvatten van speciaal plastic of rubber.

In de omstandigheden van de keuken thuis of in restaurants, wordt de factor duurzame visgeur belangrijk, die uiteindelijk doordringt in het hout van het handvat, en het gebruik van moderne materialen maakt het mogelijk om het te vermijden.

De vissenvis voor vis, geleidelijk aan uit de winkels van visverwerkende bedrijven, waar het gewoon een vismes werd genoemd, begon te migreren naar de keukens van restaurants en vervolgens naar binnenlandse. De ontwikkeling van het restaurantbedrijf heeft geleid tot de opkomst van een speciale vorm van gereedschappen voor verschillende bewerkingen met vis.

Voor het strippen van grote vissen was er een groot mes nodig, vaak met een getand mes. Zonder zo'n mes zal het erg moeilijk zijn om grote zalm met zijn sterke huid te snijden. Het is handig om kabeljauw te snijden met een filet met groeven op het oppervlak van het mes die voorkomen dat het vlees aan het snijoppervlak blijft plakken.

Omdat het erg moeilijk is om verse vis ver van de havensteden te krijgen, omdat dit bederfelijke product in de verkoop is in diepvries, was een speciale snijmachine nodig om bevroren vis te snijden.

Hak de vis voorzichtig - echte kunst. Speciale messen hebben een langwerpig mes. Soorten snijmachines helpen de vis in lagen, blokjes of zelfs rietjes te snijden.

Sommige andere vereisten zijn van toepassing op het vismes dat met het gerecht wordt geserveerd. Ze gebruiken het aan de tafel om gekookte vis in porties te snijden.

In de tweede helft van de 20e eeuw verschenen elektrische vismessen. De machine is uitgerust met een typisch lang, licht gebogen mes, soms met inkepingen. Meestal omvat de toolkit van een dergelijke inrichting verschillende uitwisselbare bladen, waarmee verschillende bewerkingen met verschillende vissen kunnen worden uitgevoerd. De handige handgreep wordt geleverd met de elektrische aandrijving die de snijbewegingen maakt.

Dit apparaat werkt op batterijen of op het lichtnet.

Topfabrikanten

Momenteel is de productie van vismessen in veel landen gevestigd.Van oudsher zijn de beste fabrikanten van deze apparatuur al minstens een halve eeuw Fins, Duits, Frans en Japans.

Maar de beoordeling van fabrikanten zal niet uitgebreid zijn.

Beroemde Finse bedrijven Rapala en Marttiini bied een grote selectie keukenmessen aan, inclusief voor het snijden van filets. Dit is wellicht het huis met de meeste voorkeur voor producten, om zo te zeggen, de beste combinatie van prijs en kwaliteit. Gebruikt roestvrij staal en moderne antislipmaterialen voor handvatten.

Rapala
Marttiini

Als professionele hulpmiddelen voor restaurantkeukens, meestal gebruikt door Japanse bedrijven. Kasumi, Deta, Yanagida, Guito kits voor archivering. Producten van deze bedrijven onderscheiden zich niet alleen door de hoge kwaliteit van de afwerking, maar ook door de hoogste kwaliteitseisen voor het gebruikte staal. Niet minder bekend en populair zijn de lang gevestigde producten van het Duitse bedrijf. Wusthof. De prijs van de producten van deze bedrijven is hoog, maar de instrumenten die ze hebben geproduceerd, hebben al tientallen jaren gediend.

Kasumi
Deta
Yanagida

Franse bedrijven Opinel en Laquiole werd beroemd om hun vouwmessen. De voordelen van een opvouwbaar ontwerp zijn duidelijk - het is niet nodig om het blad te slijpen tegen allerlei invloeden, een dergelijk product is gemakkelijk op te bergen, er is geen omhulsel nodig. Dit alles maakt het mes echter moeilijker te vervaardigen en beïnvloedt dienovereenkomstig zijn waarde. Bovendien gebruiken Franse bedrijven alleen hoogwaardige materialen om hun producten te produceren, waardoor ze ook niet goedkoper worden.

Opinel
Laquiole

Momenteel produceren Russische bedrijven ook goede producten. "Russian Bulat" en "SV Blade". Naast de productie van standaardsnijders, kunnen ze ook een individuele bestelling van een uniek handgemaakt product maken.

Voor werk aan drijvende visfabrieken, en, in het algemeen, werd het zogenaamde scheermes uitgevonden om te vissen. Van het keukenvissenmes, het verschilt dramatisch. Het heeft in de regel een relatief kort lancetvormig blad, dat slechts een ongebruikelijk scherpe verscherping gemeen heeft met de gebruikelijke shredder. Tijdens Poetin worden dergelijke hulpmiddelen intensief rechtstreeks op het schip of op een zwevende basis geëxploiteerd. Voor een dienst met hun hulp moet soms een halve ton vis worden verwerkt. De bewerkingen die door een dergelijk mes worden uitgevoerd, zijn nogal grof;

 • het scheuren van de buik van de vis;
 • scheiding van het hoofd (bij voorkeur in één beweging);
 • verwijdering van ingewanden.

Na deze behandeling gaat het karkas bevriezen of verder verwerken tot conserven. De tool combineert de scherpte en massaliteit van ogenschijnlijk onverenigbare eigenschappen, maar het grootste voordeel ligt daarin. Voor ruwe zeelieden hebben de matrozen eenvoudig geen tijd om messen te wisselen, voor het uitvoeren van verschillende bewerkingen moet men een maximaal universeel gereedschap gebruiken.

Veel moderne fabrikanten van kits voor het snijden van vis bevatten en messen in de set.

In het tijdperk van elektriciteit en de versnelling van de wetenschappelijke en technologische vooruitgang, bieden steeds meer bedrijven hightech elektronische producten aan. Geen aandacht besteed aan en visfilets. Het reeds genoemde Finse bedrijf Rapala is actief bezig met de ontwikkeling van dit marktsegment door elektrische gereedschappen aan te bieden met een set messen, waarmee een aantal bewerkingen met vis in de keuken worden vergemakkelijkt.

Hoe te kiezen?

Natuurlijk, als het niet om geld gaat, en het kiezen van een vismes, is het beter om onmiddellijk het beste kwaliteitsproduct te kopen, bijvoorbeeld bij Japanse of Duitse fabrikanten. Als u het hulpmiddel niet vaak gebruikt, is de Finse kopie behoorlijk geschikt. Als het mes zeer zelden wordt gebruikt, doet de fabrikant er in het algemeen niet veel toe.

Het belangrijkste is dat de gekochte inventaris aan verschillende vereisten voldoet:

 • smal, lang, licht gebogen blad;
 • het blad moet flexibel zijn, maar tegelijkertijd best moeilijk te breken;
 • voor het snijden van grote vissen op het blad kan een inkeping worden gemaakt;
 • voor het snijden van vette vis op het blad kunnen groeven zijn;
 • hoogwaardige verscherping;
 • ergonomische handgreep, bij voorkeur met de nadruk op de duim;
 • moderne handvatmaterialen die geen geuren absorberen;
 • omhulsels gemaakt van plastic of ander materiaal ontworpen om het mes te slijpen en zorgen voor veiligheid, zelfs wanneer het gereedschap niet in gebruik is.

Soms moet je vissen om te vissen. Hiervoor gebruiken velen het gebruikelijke opvouwbare toeristisch mes. In de veldset van vissers kan er echter ook een speciale veldvariant van de snijder zijn, die veel handiger en veiliger te gebruiken is voor het beoogde doel. Het is gemakkelijk om het te kiezen, en hier, naast het bovenstaande, zul je je moeten laten leiden door een paar meer vereisten.

 • Een handige huls met een klem waarvan het vissermesje niet per ongeluk uitglijdt.
 • Comfortabele antisliphandgreep. Hout als een materiaal voor zijn vervaardiging is in dit geval niet de moeite waard om te negeren. Sommige vissers worden met een leren riem om de armen gewikkeld - dit weerhoudt hen er niet van om geurtjes te plakken, maar het helpt om een ​​betrouwbare positionering van het mes in de hand te garanderen.
 • Alle andere vereisten zijn hetzelfde als voor keukenfilets.

Vaak in een set met een vismes en soms apart een speciale vork verkocht om de vis te houden. Het negeren van dit accessoire is het niet waard, een eenvoudig te gebruiken apparaat kan het werken met het viskarkas enorm vergemakkelijken en het bij alle snij- en snijbewerkingen houden.

Vaak wordt samen met een vismes gesuggereerd wetsteen, het is ook een onmisbaar accessoire dat niet mag worden verwaarloosd. Vaak is filet alleen versleten door de verkeerde verscherping.

Het is niet eenvoudig om de slijphoek over de hele lengte van het blad te behouden en de armatuur die met een mes wordt verkocht, is al aangepast aan de gewenste hoek van 25 ° of 15 °.

Hoe te gebruiken?

Universeel snijmes bestaat niet, want archiveren op professioneel niveau zal een set van meerdere snijders moeten aanschaffen.

Natuurlijk kun je met een campingtoeristisch zakmes vissen snoeien, maar dit is een wandeling, een ander ding is een restaurant of café. Alleen het snijden van vis is niet genoeg, je moet het op de juiste manier knippen.

Een van de vereisten voor het snijden van vis is het verplichte gebruik van een snijplank. Bovendien moeten borden voor het snijden van rauwe en bijvoorbeeld gerookte vis verschillend zijn.

Direct filetmes heeft een zeer smalle specialisatie, bestaande uit de scheiding van smalle en dunne lagen vlees van botten en huid. Daarom, als je veel met vis moet werken, is het beter om een ​​aantal verschillende vismessen te hebben:

 • om schalen te verwijderen;
 • voor strikken;
 • om het hoofd en de vinnen van elkaar te scheiden;
 • een mes met een gekarteld snijvlak kan nodig zijn om steaks te snijden;
 • om de wervelkolom en ribben te verwijderen;
 • voor de scheiding van vlees en huid.

   Speciale messen zijn vereist om te werken met vette vis, bijvoorbeeld beluga of een andere steur. Het blad van zo'n filet moet dwarsgroeven hebben.

   Zie de volgende video voor informatie over de regels voor het kiezen van visfiletmessen.

   Schrijf een reactie
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

   mode

   schoonheid

   betrekkingen