aardewerk

Tsjechische gerechten "Ganzen"

Tsjechische gerechten Ganzen

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Uiterlijk geschiedenis
 2. kenmerken
 3. Complete set
 4. Hoe onderscheid te maken van namaakgoederen?
 5. Voorwaarden voor verzorging en opslag

Thee en diner sets uit de Tsjechische Republiek behoren tot de meest gewilde in de wereld. Hoogwaardig, interessant ontwerp en een lange levensduur van porseleinsets trekken steeds meer klanten aan. Een interessante en ongewone versie van Tsjechische gerechten zijn de "Ganzen". In dit artikel zullen we kijken naar de geschiedenis van het uiterlijk van de porseleinset, vertellen over de voordelen en enkele tips geven over de verzorging van producten van deze lijn.

Uiterlijk geschiedenis

Aan het einde van de 18e eeuw werden er kaolienafzettingen ontdekt in Karlovy Vary. De hoge kwaliteit van het materiaal in combinatie met Duitse technologie maakte het mogelijk om producten te maken die op dat moment niet gelijk waren. De eerste partij tafelgerei was een groot succes, er werd besloten om de productie verder te ontwikkelen, maar in een sneller tempo. Aan het begin van de 19e eeuw stonden gerechten uit de Tsjechische Republiek op hetzelfde niveau als Duitse en Engelse tegenhangers, maar de kosten van producten waren aanzienlijk lager, waardoor ze nog aantrekkelijker werden in de ogen van klanten.

De volgende stap in de fabrieken was de decoratie van de modellen met schilderen, vergulden of reliëfdrukken.

Veel van de producten die in die tijd zijn gemaakt, zijn nog steeds populair en relevant, en de populairste producten werden in serie geproduceerd.

Een daarvan is de verzameling "Ganzen". Dit decor is afkomstig van de kenmerkende Tsjechische bord - blauwe gespikkelde bogen, die op schoteltjes werden geschilderd om te bakken. De auteur van de foto is een straatkunstenaar die hem op zijn foto heeft afgebeeld. Heel toevallig kwamen de meesters uit de fabriek langs die de tekening leuk vonden. Ze besloten om het over te dragen aan de afwas, die vervolgens enorm succes onder de stedelingen kreeg.

Stilistische gehechtheid aan de Provence, eenvoudig ontwerp met een witte achtergrond en geverfde ganzen, blauwe randen met strikken - dit alles geeft de gerechten een zekere "schil" en een vleugje verfijning.

Tot op de dag van vandaag staat de Tsjechische keuken "Ganzen" op één lijn met respectabele "Madonna" en rijke "jacht".

De aanwezigheid van producten uit deze lijn zal veel vertellen over de eigenaar van het huis, vooral voor mensen die porseleinproducten begrijpen.

kenmerken

"Ganzen" symboliseren de hoge kwaliteit van het materiaal en de technologie die inherent zijn aan de beste planten in Europa. Al meer dan 200 jaar vertegenwoordigen sets met patronen in Tsjechisch porselein rijkdom, rijkdom en goede smaak. Door de redelijke prijs van thee- en serviesets hebben veel huisvrouwen de afwas van hun dromen kunnen doen. Door een hoge afwerking is het mogelijk om de apparaten elke dag te gebruiken, zonder ze voor de komst van de gasten in het venster te verstoppen. Een interessante foto zal niet alleen aantrekkelijk zijn voor volwassenen, maar ook voor kinderen, ze zullen met plezier eten en eten.

Het grote voordeel van Tsjechische gerechten "Ganzen" is de mogelijkheid om producten zowel individueel als als een hele service te kopen.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om elk model afzonderlijk te verkopen, maar de fabrieken heroverden later hun standpunt over deze kwestie en begonnen de serie te produceren zonder een enkel probleem op te geven. Elk jaar wordt de opstelling van de opstelling breder.

Interessante tepels, peperstrooiers, dia's, zoutvaatjes, servethouders, cakeschepjes en nog veel meer kunnen worden gekocht naast de basisset of een complete set naar smaak. Deze aanpak, gecombineerd met een breed scala aan producten, biedt elke gastvrouw de mogelijkheid om de service voor haar gezin onafhankelijk in te vullen op basis van haar behoeften.

Een groot voordeel van de Ganzen-serie, in vergelijking met andere Tsjechische gerechten, is de volledige afwezigheid van een gouden of zilveren rand langs de randen. Deze functie van het decor maakt het gebruik van producten in de magnetron of oven mogelijk.

Porselein is bestand tegen hoge temperaturen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken om gekoelde gerechten in de magnetron te verwarmen. Veel huisvrouwen zullen blij zijn met de mogelijkheid om de "Ganzen" in de vaatwasser te wassen, zonder angst voor de veiligheid van de foto. Het wordt niet gewist en de kleurverzadiging zal niet vervagen en blijft jarenlang origineel.

Een bijkomend voordeel van Tsjechische sets is absolute milieuvriendelijkheid van apparaten. Het materiaal voor de productie van natuurlijk en veilig voor de gezondheid. Het oppervlak reageert niet met voedsel, dus je kunt zelfs koken in de modellen van de serie.

Voor croupe
Bakvorm

Complete set

Tegenwoordig worden vogelvormige gerechten geproduceerd door verschillende Tsjechische fabrieken, die elk een leidende positie innemen in hun niche. Leander, BOHEMIA Fine Porcelain, Lubiana, Ceský porcelán, Moritz Zdekauer - al deze merken hebben hun eigen geschiedenis van het maken van gerechten met een patroon van ganzen in blauwe hoofddoeken.

Samen hebben ze een echt symbool van de Europese cultuur geschapen, dat tot op de dag van vandaag niet uit de mode raakt.

In de regel, sets van gerechten "Ganzen" van alle merken hebben een soortgelijk pakket. Een tafelset voor 6 personen bevat 25 items:

 • terrine 2,5 liter;
 • ovale schaal - 36 cm;
 • ronde schaal - 30 cm;
 • 2 slakommen;
 • zoutvaatje;
 • sausboot met standaard;
 • 6 dessertbordjes;
 • 6 borden voor hoofdgerechten;
 • 6 diepe soepborden.

De set voor 12 personen bestaat uit 43 items die lijken op de vorige, het enige verschil zit in het aantal borden: er zijn er 12 van elk type.

Thee- en koffieserviezen zijn ook geschikt voor 6 en 12 personen en bestaan ​​uit 15 of 27 items, afhankelijk van de configuratie:

 • ketel 1,2 l;
 • melkboer;
 • suikerpot;
 • 6/12 kopjes;
 • 6/12 schotels

Naar believen kan elk van de sets worden uitgebreid door extra items te kopen.

Hoe onderscheid te maken van namaakgoederen?

Helaas begonnen sommige gewetenloze fabrikanten Tsjechische porseleingerechten te smeden met materiaal van lage kwaliteit.

Dit porselein heeft een sneeuwwitte kleur met een beetje melkachtige tint. Het lichaam van producten moet dun zijn en licht door het licht schijnen.

Het oppervlak van het product is absoluut glad.

Voorwaarden voor verzorging en opslag

Om China lang te dienen, moet je bepaalde regels volgen die het leven van meer dan tien jaar zullen verlengen. Vanwege de speciale kenmerken van het decor, kan "Ganzen" in de vaatwasser worden gewassen, maar niet elk afwasmiddel zal het doen. Het wordt aanbevolen om producten zonder schurende stoffen in de samenstelling te kiezen, omdat deze het oppervlak kunnen krassen.

Gebruik bij het wassen van de handen een zachte spons en verwijder de ringen en armbanden, omdat deze, net als een metalen spons, het patroon kunnen krassen.

Reinig gerechten direct droog met een zachte theedoek, omdat bevroren druppels later in lelijke vlekken veranderen.

In het geval van verlies van witheid, volstaat het om een ​​tampon met wijnsteenzuur op de platen te houden, en deze zullen weer als nieuw schijnen. Als er donkere sporen van warme dranken op de kopjes zitten, moeten ze eenvoudig worden verwijderd met azijn of soda opgelost in water.

Beoordeling van gerechten "Ganzen", zie hieronder.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen