aardewerk

Alles over Tsjechisch porselein

Alles over Tsjechisch porselein

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
  1. Een beetje geschiedenis
  2. Voors en tegens
  3. Rassen van gerechten
  4. vakken
  5. kleur
  6. Overzicht fabrikanten
  7. Hoe te kiezen?
  8. Zorgfuncties

Tsjechisch porselein is terecht over de hele wereld bekend en is vooral geliefd bij de bevolking van Rusland. Om echter niet vervalsing te krijgen op het moment van aankoop, is het belangrijk om de kenmerken van dergelijke gerechten te begrijpen en te weten wie ze produceert.

Een beetje geschiedenis

De geschiedenis van het Tsjechische porselein begint aan het einde van de achttiende eeuw, en meer bepaald in de jaren '90 van de vorige eeuw. Het eerste exemplaar van Tsjechoslowaaks porselein werd gepresenteerd in de buurt van Karlovy Vary, waar kort daarvoor een kaolien- of witte kleislag werd ontdekt. Omdat de belangrijkste grondstoffen die nodig waren voor de productie van porselein hoogkwalitatief bleken te zijn, werd de regio snel het belangrijkste centrum voor de productie van dit soort kookgerei in de Tsjechische Republiek. Bovendien werd de Tsjechische klei zelf getransporteerd naar andere landen die zich bezighouden met de productie van porselein.

Omdat toen dit gebied onder de controle van de Duitsers stond, is het niet verrassend dat de Duitse productietechnologie werd gekozen. Bovendien de meeste fabrieken die verantwoordelijk zijn voor de productie van Tsjechisch porselein waren in handen van Duitse industriëlen. De kosten van Tsjechisch servies waren echter nog steeds lager, omdat ze van hetzelfde kwaliteitsniveau waren als Engels of Duits porselein. In feite was het geheim van de populariteit van Tsjechisch porselein gelegen in de combinatie van de voordelen van beide landen. Van Tsjechische zijde was het een hoogwaardig en betrouwbaar bronmateriaal, en vanaf de Duitse kant was het een beproefd recept voor het maken van gerechten, de ervaring van ambachtslieden en de beheersing van de techniek van elegante schilderkunst.

Voors en tegens

Kookgerei uit Tsjechië heeft een aantal belangrijke voordelen, wat de populariteit over de hele wereld verklaart. Producten hebben een hoge sterkte en tijdens het gebruik hoeft u zich geen zorgen te maken vanwege de chips - ze zullen waarschijnlijk niet verschijnen. Hoogwaardig glazuur is niet bang voor microgolfstraling, stelt u in staat om producten in een vaatwasser te wassen en ze ook bij hoge temperaturen te gebruiken. De impact van bestek veroorzaakt geen vlekken op het oppervlak van de platen, wat ook een pluspunt is. Hoewel de prijs van Tsjechisch porselein niet klein kan worden genoemd, is deze aanzienlijk lager dan in het geval van Duitse of Engelse kopieën.

Het nadeel is het ontwerp, wat niet elke koper leuk vindt. Sommige ruwheid en eentonige plots worden vaak nadelen van dit type kookgerei. De prijs van Tsjechisch porselein, eerder, verwijst naar het middensegment. Zo wordt bijvoorbeeld een Leander-taartspaan voor duizend roebel gekocht en kost een tafel voor zes personen van hetzelfde bedrijf ongeveer 23 duizend roebel.

Rassen van gerechten

Tsjechisch porselein wordt meestal gekocht in de vorm van theeserviezen of tafelsets, waarbij het maximale aantal voorwerpen wordt gecombineerd, en niet alleen borden en kopjes met kopjes. Een theeset voor 6 personen kan bijvoorbeeld uit 15 items bestaan, waaronder een theepot, een suikerkom, een melkkan en een set schoteltjes met kopjes. Een typische tafelset voor 6 personen bestaat uit 24 items. In zes gevallen worden in dit geval verschillende platen gepresenteerd: diep, ondiep en nagerecht. Daarnaast bevat het pakket een ovale schotel, een ronde schotel, een paar saladekommen, een zoutvaatje en een ronde sauspan op een standaard. Van de ongewone gerechten die verband houden met Tsjechisch porselein, moet melding worden gemaakt van een brooddoos, een kom voor botten, een botervloot, een reeks specerijen, een container voor olie, citroengras, servetringen en vele anderen.

vakken

Tsjechisch porselein geproduceerd door verschillende fabrieken combineert het gebruik van dezelfde gemeenschappelijke onderwerpen. Zo is er bijvoorbeeld vaak op de platen een veldbloem, of liever, variaties van het plantelement dat op een ui lijkt. Bloemen worden meestal in een traditionele blauwe tint geschilderd. Even populair zijn de sets met bijbelse scènes en schetsen die zijn geïnspireerd door de Renaissance-stijl. Ze zijn allemaal verenigd onder de naam "Madonna".

Roze rose porselein is versierd met bladgoud en bloemstukken. Toeristen van over de hele wereld brengen echter bekers en borden mee naar huis met Tsjechische ganzen, versierd met blauwe strikken en in paren gerangschikt.

We mogen de "groene jacht" - verschillende plots van dit populaire tijdverdrijf niet vergeten.

kleur

De essentie van de technologie van Tsjechisch porselein is dat het mengsel zelf een aangename roze kleur heeft. Als je de fragmenten van het product bekijkt, kun je zelfs van binnenuit een roze tint vinden. Dit maakt trouwens het mogelijk om Tsjechisch porselein te onderscheiden van het gewone Engels, Duits en Frans, dat tijdens de pauzes wit zal zijn. Europese fabrikanten hechten kleur aan hun producten door verder gekleurd glazuur aan te brengen. Het meeste Tsjechisch porselein ziet er echter melkachtig wit uit.

Overzicht fabrikanten

Fabrikanten van Boheemse porselein zijn bekend over de hele wereld, omdat ze al vele jaren actief zijn en garant staan ​​voor de productkwaliteit. Klasterec-Thun Plantopererend sinds 2009, wordt beschouwd als de grootste in de Tsjechische Republiek. Vervaardiging omvat porselein voor thuis, restaurants en andere horecagelegenheden. Eerder opereerde het bedrijf onder de merknaam Thun, dat zijn werkzaamheden begon in 1794. Een van de populaire werken van die tijd was Porseleinen "Tunsky" -servicegemaakt voor het Keizerlijk Hof van Wenen.

Andere beroemde creaties van Thun omvatten stelt "Nicole", "Clea", "Constance" en "Opal" in. Momenteel past de fabrikant het klassieke ontwerp in toenemende mate aan ten gunste van moderne trends, bijvoorbeeld door het toevoegen van avant-garde notities. Speciale kinderdiensten zijn ook populair.

Thun nicole
Thun Opal

Leander Porcelain Het werd voor het eerst vervaardigd in 1907, in Karlovy Vary. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nam het bedrijf de bescherming van de staat aan en de gerechten van de fabriek werden tentoongesteld op internationale beurzen. Momenteel produceert het bedrijf verschillende soorten gerechten: voor algemeen gebruik, voor hotels en restaurants, maar ook voor luxegoederen die met de hand zijn beschilderd. De meest populaire services van dit merk zijn Windsor, Sonata, Sabina en Victoria. Een van de beroemdste ontwerpen van Tsjechisch porselein - ganzen, is hier gemaakt.

Fabriek Concordia Lesov werd opgericht in 1888. Zijn hoofdspecialisatie was porselein bernadotte. Kenmerkend voor de gebruikte technologie zijn kleine bas-reliëfs, zeer helder en netjes. Producten zijn gemaakt in wit of ivoor. Bernadotte wordt gepresenteerd in verschillende variaties: van fruitschuiven tot servethouders en spatels voor gebak. Kopers kunnen vinden en kisten en asbakken, en verschillende delen voor huisdecoratie.

Leander
Concordia lesov

Fabrieksmerk Haas Czjzek Het werd gesticht in 1792 en wordt daarom als een van de oudste beschouwd. De producten van het bedrijf zijn een aantal gerechten voor het serveren van de tafel, versierd met lijstwerk. Het meest bekende merk wordt overwogen set van "Simon". Naast het schilderen met de hand worden objecten versierd met behulp van zure gravures en andere technologieën. Kookgerei is van hoge kwaliteit en duurzaamheid, de mogelijkheid om het in een vaatwasser te wassen en gemakkelijk in een magnetron te plaatsen. Ten slotte is het onmogelijk om niet te vergeten de gerechten merk Bohemia Porcelain - een van de oudste Tsjechische bedrijven.

Haas czjzek
Bohemen porselein

Hoe te kiezen?

Bij het maken van porselein gemaakt in Tsjechoslowakije, is het belangrijk om zorgvuldig te overwegen en de geselecteerde producten aan te raken. Dit porselein is aangenaam om aan te raken, omdat het absoluut glad is, zonder deuken of groeven. Als je bijvoorbeeld een kopje onderzoekt met een felle lichtbron, zul je merken dat het een beetje doorschijnend is. Op de achterkant van de gerechten kun je altijd een soort merk vinden - een cirkel die na het bakken is achtergelaten. Soms blijven er meerdere punten naast liggen, die overblijven van de naalden waarop de schalen zijn opgehangen.

In een staande positie zwaaien de gerechten niet, maar manifesteren zich gestaag. In het geval dat een porseleinproduct een product is van een bepaalde plant, wordt het embleem van de laatste aangebracht onder het glazuur en op elk product zonder uitzondering. Andere tekeningen worden zeer zorgvuldig en gelijkmatig getekend, zonder chips. Over het algemeen is het de moeite waard eraan te denken dat echt Tsjechisch porselein niet te goedkoop is, maar de nepproducten met een lagere prijs in overvloed.

Als je in de winkel bent, moet je het gekochte artikel zeker controleren, vooral als het als cadeau wordt gekocht.

Zorgfuncties

Tsjechisch porselein wordt niet aanbevolen om te worden gewassen met conventionele afwasmiddelen, omdat in de meeste gevallen grove schurende deeltjes de toestand van het oppervlak nadelig beïnvloeden - het raakt bedekt met scheuren en verliest zijn oorspronkelijke kleur. Het is veel beter om babyzeep en een beetje verwarmd water in een aparte container te gebruiken. De staat van de gerechten zal nadelig worden beïnvloed door zowel onder druk staand water dat uit de stroomafsluiter komt als door het weken van afzonderlijke monsters.

Na het voltooien van de was moeten kopjes en borden onmiddellijk worden afgeveegd met een zachte doek of doek om strepen te voorkomen.

Optimale opslag van Tsjechisch porselein vindt plaats in glazen ramen, beschermd tegen stof en vocht.

Je kunt ontdekken hoe Tsjechisch porselein is gemaakt door naar de onderstaande video te kijken.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen