aardewerk

Wat maakt porselein anders dan keramiek?

Wat maakt porselein anders dan keramiek?

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Verschil in definities
 2. Verschil in samenstelling en schietregels
 3. Hoe te onderscheiden in uiterlijk?
 4. Wat is beter om te kiezen?

Van kinds af aan hebben velen gehoord: "Porselein service - alleen voor de feestdagen!" Op weekdagen was het gezin tevreden met keramische gerechten en de service werd naar de feesttafel gebracht, waar alle leden van het huishouden ontzag voor hadden. En waarom, zo begrepen maar weinig mensen, de cups van hetzelfde materiaal leken te zijn, en het was moeilijk om zeker te zeggen wat voor porselein er zo uitzag. Mooi, elegant, maar dan kunnen keramische kopjes en borden zo zijn. Het is noodzakelijk om te begrijpen hoe deze materialen van elkaar verschillen.

Verschil in definities

Keramiek zijn producten gemaakt van verschillende anorganische materialen, gemaakt onder hoge thermische blootstelling. De geschiedenis van keramiek gaat duizenden jaren terug en al die tijd is de essentie van aardewerk niet veranderd. Verbeterde technologie, veranderde het ontwerp, maar het principe van werken met klei en het afvuren ervan bleef in essentie hetzelfde. Aanvankelijk, zoals historici suggereren, is keramiek gemaakt voor huishoudelijke voorzieningen - keramische gerechten zijn lang geleden verschenen en leven vandaag. Het eerste keramische speelgoed kan een rituele betekenis hebben.

Keramiek wordt nu gebruikt in de machinebouw, geneeskunde, constructie en wetenschap. Er is tegenwoordig bijvoorbeeld nanokeramiek: met zijn hulp produceren ze geavanceerde technologische apparaten.

Technische keramiek
Structureel keramiek
Keramische coating

Porselein verschilt van keramiek doordat het geen apart vaartuig is, maar een soort van fijn keramiek. Een onderscheidend kenmerk van porselein is de visuele lichtheid en het feit dat dit materiaal doorschijnend is.

Het is gracieuzer, mager en geeft goed toe aan een decor. Daarom kan porselein niet tegengesteld zijn aan keramiek: het is zijn variëteit. Keramiek is een zeer algemeen concept. De keramist kan worden genoemd en degene die de kleipotten maakt, en degene die werkt aan het maken van porseleinen beeldjes.

Verschil in samenstelling en schietregels

U hoeft geen expert te zijn om porselein niet van andere materialen te kunnen onderscheiden. Als u bijvoorbeeld heel voorzichtig met een gewoon potlood slaat, is het geluid helder en hoog. En het is alleen inherent aan dit materiaal. De verschillen van porselein zijn in de andere functies.

 • Het is gewoon perfect om te schilderen, waarbij elke regio zijn eigen schildertradities heeft.. Vanuit Azië brengt u een authentieke set of aparte gerechten met traditionele patronen en ornamenten. Veel huizen hebben porseleinen kopjes "zelfs van grootmoeder." En niet iedereen weet dat het bezoedelen van hen geen reden is om de afwas weg te doen, porselein kan worden schoongemaakt en zo'n vintage dienst zal je huis versieren.
 • Behoud van uiterlijk. Ik moet zeggen dat porselein pas na vele, vele jaren kan vervagen. Het is echt uniek in termen van extern behoud. In dezelfde faience verschijnen in de loop van de tijd vaak kleine webscheuren, die gewoon spreken over natuurlijke veranderingen in het materiaal. Porselein is hard, het is dus een goede vergelijking met zijn keramische "broers".

Zoals al eerder vermeld, is porselein een soort aardewerk. Aardewerk is dun en grof. In het eerste geval heeft de compositie een fijnkorrelige structuur, waardoor de scherf vrijwel transparant is. De structuur van grof keramiek is grofkorrelig, een dergelijke massa wordt gebruikt in aardewerk.

De samenstelling van de porseleinmassa wordt weergegeven door dunne mengsels van kaolien, kwarts, veldspaat en ook aluminosilicaten. Het materiaal heeft geen poriën, dus het is duurzamer, harder, thermisch bestendig. Veel wereldmerken die porselein produceren, geclassificeerde recepten voor hun producten.

Porseleinen massa
Grondstoffen voor productie

Het materiaal zelf kan hard en zacht zijn. Vaste stof wordt verkregen door dubbel te stoken onder invloed van een temperatuur van meer dan +1350 graden. Zacht porselein wordt gebakken op een lagere temperatuur. Visueel is het niet te onderscheiden van solide, hoewel experts het als kwetsbaarder beschouwen. Hard porselein is Europees (het grootste deel van de compositie is klassieke klei) en het oosten (niet zozeer de samenstelling van de kaolien). Zacht porselein is Europees, Engels en natuurlijk Frans.

Meestal is het verward met faience: ze lijken qua uiterlijk sterk op elkaar, maar faience kan vakkundiger worden geschilderd en is ook goedkoper.

Hoe te onderscheiden in uiterlijk?

Porseleinproducten worden nooit met ijs of verf bekleed volgens de transportbandmethode, dat wil zeggen, productie. Alleen met de hand geschilderd kan de pracht van het materiaal behouden en vergroten. Natuurlijk kost zo'n artikel meer.

Het is mogelijk om porselein te onderscheiden door dergelijke eigenschappen:

 • aan de onderkant van het product is er altijd een ring die niet wordt aangeraakt door het glazuur: als het wit is, dan is porselein in uw handen;
 • als het porseleinproduct aan het licht wordt gebracht, zal het doorschijnend zijn, andere keramische monsters kunnen niet opscheppen over dit kenmerk;
 • als een porseleinproduct volumetrisch is, dan zal er geen glazuur op zijn bodem zijn (het vuren wordt uitgevoerd bij de hoogste temperaturen, de geglazuurde bodem zal in dit geval tritely aan de tribune plakken);
 • onthoud de "muzikaliteit" van porselein - als je erop klopt, is het geluid helder en duidelijk.

Experts onderscheiden goed Engels porselein van, bijvoorbeeld, Frans. Frans materiaal Gemaakt van fijnkorrelige glazige massa met glazuur, het is ideaal voor picturale ervaringen. Engels porselein omvat verbrand runderbot, fosfaatzouten en kaolien en ziet eruit als wit albast. Het wordt vaak gebruikt voor schilderen met goud en zelfs sieraden.

Andere Europese analogen van kaolien bevatten geen, en hoewel ze uiterlijk identiek zijn aan porselein, is hun samenstelling nog steeds meer van glas. Veel van dergelijke verfsoorten kunnen op dergelijk materiaal worden aangebracht: ze worden gesinterd met glazuur en maken het schilderij nog transparanter en briljanter.

In China (als we het vergelijken met hetzelfde aardewerk), is er minder klei, meer dan andere componenten. Dit bepaalt de glazigheid, dus het ziet er dunner uit dan andere keramiek.

Wat is beter om te kiezen?

Bij het kopen van gerechten hebben we verschillende eisen: de prijs en kwaliteit moeten bij elkaar passen, het ontwerp mag geen gebreken vertonen, tot slot moeten de gerechten onderdeel worden van de keuken en het huis als geheel (en niet als een vreemd element lijken). Er zijn verschillende opties.

 • Aardewerk. Dit is een milieuvriendelijk materiaal, het houdt de temperatuur goed, is betaalbaar. De borden zijn handig: u kunt voedsel in de koelkast bewaren en voedsel in de magnetronoven verwarmen.

Hier zijn alleen de temperatuurdalingen waar het materiaal bang voor is. Gerechten kunnen in één moment kraken. Daarom moeten keramische kopjes en borden, wanneer ze nog warm of warm zijn, niet wassen of spoelen met koud water.

 • Glaskeramiek. Deze producten hebben een hogere sterkte en duurzaamheid, ze gaan langer mee, maar vanwege het feit dat de gerechten sterker en duurder zijn, zullen ze kosten. Dit zijn dunne en elegante borden, kopjes, slakommen, handig voor feestelijke tafels en voor dagelijks gebruik. Maar om te zeggen dat glaskeramiek helemaal niet bang is voor temperatuurveranderingen is ook verkeerd. Daarom is het beter om geen extreme controles voor dergelijke gerechten te regelen.
 • Porselein. Een elite vertegenwoordiger van servies en dat zegt alles. De lichtheid, transparantie en mooie jingle van porselein zijn moeilijk te verwarren met faience of glaskeramiek. In echt porselein zullen de randen van de bodem altijd ruw zijn, zelfs heel oude platen zullen door het licht schijnen.
keramiek
Glaskeramiek
porselein

   In de meeste gevallen zijn er alle vertegenwoordigers van deze keramische familie thuis: praktisch en goedkoop keramiek in verband met een huiskachel, verfijnd glaskeramiek en luxe porselein. Porselein vereist speciale zorg., als u natuurlijk wilt dat deze producten worden doorgegeven aan volgende generaties. Het wordt niet gewassen met huishoudelijke chemicaliën, gebruik geen heet water en veeg het af en toe af met een zachte doek.

   Dit materiaal, meer precies, producten daarvan, kan worden gelijmd en hersteld. Te koop vandaag zijn er pasta's die geen teken achterlaten op de site van lijmen. Het enige moment is na restauratie moeten porseleinen schalen minder vaak worden gebruikt. Maar de beeldjes en vazen ​​van porselein kunnen lange tijd worden bewaard en niet ergens in de kast, maar op de plaats van eer.

   De gerechten zijn, zo niet het gezicht van het huis, dan diezelfde kuiltjes op de wangen, die niet zo belangrijk lijken, maar met hen charme en warmte. Zelfs kleine kinderen zeggen dat de soep van de ene plaat beter smaakt dan de andere.

   Daarom is aandacht voor dit deel van het leven heel begrijpelijk. De gerechten dienen niet alleen praktische doeleinden, maar ook de schoonheid van het leven, en deze missie is heel belangrijk.

   Over het verschil tussen keramiek en porselein, zie hieronder.

   Schrijf een reactie
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

   mode

   schoonheid

   betrekkingen