aardewerk

Porselein: wat het is en waar het van gemaakt is, geschiedenis, typen en gebruiken

Porselein: wat het is en waar het van gemaakt is, geschiedenis, typen en gebruiken

doe mee aan de discussie

 
inhoud
 1. Wat is porselein?
 2. Een beetje geschiedenis
 3. Voors en tegens
 4. Typen en hun eigenschappen
 5. Varianten van de schilderkunst
 6. Overzicht fabrikanten
 7. Hoe onderscheid te maken van namaakgoederen?
 8. Toepassingsfuncties
 9. Zorgregels
 10. Interessante feiten

Porselein is een zeer oud materiaal, maar tegenwoordig is het in veel industrieën over de hele wereld populair en in trek.

Wat is porselein?

Dit materiaal wordt beschouwd als een van de soorten keramiek. De producten worden gemaakt van dergelijke grondstoffen door verwerking op hoge temperatuur van witte klei - kaolien, inclusief extra ingrediënten, zoals veldspaat, kwarts, verbrand bot. Met de braadmassa kunt u het eindproduct voorzien van waterafstotende eigenschappen, aantrekkelijke kleuren - wit of crème. Bovendien wordt porselein niet-poreus en wordt het kenmerkende gerinkel inherent aan het materiaal voor de productie van schalen en decoratieve artikelen.

Kaolien is pure klei, die wordt gevormd wanneer veldspaat wordt vernietigd. Voor de verwerking wordt de Chinese steen gemalen tot een poederachtige toestand, waarna het mengsel een warmtebehandeling ondergaat van +1200 tot +1500 graden. Als resultaat van het roosteren verandert de Chinese steen zijn consistentie, smelt samen en vormt niet-poreus glas. Kaolien valt op door weerstand tegen hitte, dus het behoudt zijn oorspronkelijke vorm. Het maken van porselein wordt als voltooid beschouwd nadat deze materialen in één werkmassa zijn gecombineerd.

Een beetje geschiedenis

De meeste bronnen geven aan dat China de bakermat is van China. De opkomst van deze grondstof behoort tot de periode VI-VIII eeuw n. e. Jarenlang werden de formule en samenstelling van dit materiaal geheim gehouden, interessante decoratietechnieken, waaronder "rijstporselein", werden daar geboren. In Centraal Azië verschenen rond de 9e eeuw porseleinproducten, na 7 eeuwen werd de technologie voor de productie van unieke grondstoffen bekend aan Japanse meesters en later begon de porseleinproductie in Europa.

Chinees porselein
Japans porselein

De geschiedenis van de creatie van Russisch porselein dateert uit de 18e eeuw, maar in eerste instantie was dit materiaal vergelijkbaar met faience in zijn technische kenmerken. De vorming van porseleinproductie in het tsaristische Rusland had twee richtingen: in die tijd functioneerden er particuliere fabrieken en de productie van goederen uit deze grondstof werd tot stand gebracht onder het gezag van de koninklijke dynastie.

Een van de beroemdste faciliteiten die nog steeds functioneren zijn de Imperial Porcelain Factorywaar kleine items oorspronkelijk werden gemaakt, zoals theeserviezen, snuifdozen en knoppen voor de keizerin. Met de komst van de Sovjetmacht werden particuliere fabrieken genationaliseerd, veel productietechnieken verloren.

In de jaren 1930, dankzij de inspanningen van de meesters, werden enkele basisbeginselen betreffende de uitvinding van hoogwaardige grondstoffen hersteld en begon ook het artistieke aspect met betrekking tot het schilderen van porseleinproducten te verbeteren.

Wat betreft de Europese trend in de geschiedenis van het porselein, de eerste meesters die probeerden dit materiaal te maken waren de Italianen. Ook in dit geval probeerde de Britten, Fransen en Duitsers te slagen. Om een ​​dergelijk resultaat te bereiken, zoals de Chinezen, slaagden ze er echter lang niet in.

De eerste monsters van Europees porselein leken eerder op glas.Een echte doorbraak in deze richting werd geboekt in Duitsland, waar de jonge alchemist Bettger en de natuurkundige Walter von Chirnhaus grote afzettingen van witte klei ontdekten, die radicaal verschilden van de rest van de mineralen door zijn plasticiteit.

Een workshop voor de productie van grondstoffen werd geopend in 1710, maar het materiaal werd veel later uitgevonden, na lang en hard werken, wat later resulteerde in de internationale erkenning van Meissen-porselein.

Voors en tegens

Tegenwoordig wordt porselein veel producten met verschillende doeleinden gemaakt. In elk geval kan de samenstelling van het materiaal variëren, in het licht waarvan bepaalde kenmerken van de grondstoffen naar voren komen. Over het algemeen moeten de volgende positieve eigenschappen van porselein worden benadrukt:

 • grondstof is volledig ondoordringbaar voor vocht;
 • het materiaal heeft geen holtes in zijn samenstelling, wat als een groot pluspunt wordt beschouwd in termen van hygiënische porseleinproducten;
 • porseleinen borden die bestand zijn tegen chemicaliën, met name tegen zuren;
 • ondanks het feit dat porseleinproducten meestal dun zijn, onderscheidt het materiaal zich door weerstand tegen mechanische schade;
 • souvenirs, evenals sets en andere gebruiksvoorwerpen zijn in staat om licht door te geven, wat hen een speciale elegantie en luchtigheid geeft;
 • producten van hoogwaardige grondstoffen vallen op door hun nobele kleur zonder een grijze glans;
 • het oppervlak van porselein zal perfect glad zijn;
 • De meeste decoratieve producten kunnen in het dagelijks leven worden gebruikt voor voedsel, waardoor het universeel is.

Niet verstoken van materiaal en producten daarvan enkele minnen:

 • de meeste porseleinproducten vereisen speciale zorg en opslag;
 • Hoogwaardige producten vallen in de regel op door hun hoge kosten;
 • gerechten en souvenirs zijn niet bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen.

Typen en hun eigenschappen

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten van deze grondstof, die verschillen in kwaliteitseigenschappen, evenals technologische nuances met betrekking tot productie.

solide

Dit type wordt ook natuurlijk genoemd. Moderne fabrikanten maken het gebruik van een ander aantal hoofdcomponenten - kaolien en Chinese steen. Het eerste ingrediënt speelt een belangrijke rol bij het begiftigen van grondstoffen met een dergelijke indicator als sterkte, maar tegelijkertijd is het tamelijk onstabiel tot mechanische schade, daarom is het gemakkelijk te verslaan. Een vaste variëteit heeft meestal een aanzienlijk gewicht, dergelijk porselein zal niet transparant zijn en het oppervlak ervan kan microscopisch kleine poriën bevatten.

Verkrijg het materiaal vanwege de hoge temperatuur verwarmingscomponenten, in de regel, om grondstoffen te verkrijgen, wordt de massa verwarmd tot gemiddeld 1500 graden, Het bakproces vindt in verschillende fasen plaats. Aanvankelijk zal vast porselein grijs of wit-blauw zijn, met daaropvolgende verwerking, de tint van het ruwe materiaal verandert in een meer nobele. De componenten van massief porselein onderscheiden zich niet door hoge kosten.

Zoals de praktijk aantoont, is een dergelijke variëteit inferieur in kwaliteit aan bone china, maar producten van de vaste soort zullen meerdere keren beter betaalbaar zijn.

zacht

Het tweede type heet vice versa - kunstmatig porselein. Dit komt door het feit dat het zachte uiterlijk voor het eerst werd verkregen in Europa bij het repliceren van de vaardigheden van Chinese meesters die solide materiaal hebben gemaakt. Een kenmerk van het proces van het maken van zacht porselein is braden, maar wanneer blootgesteld aan een massa van niet zulke kritische temperaturen, in het licht waarvan de grondstof niet volledig gesinterd is, maar poreus blijft. Een van de opvallende kenmerken is om de aantrekkelijkere kleur van het materiaal te benadrukken, die dichter bij de crème zal zijn.

Een andere variatie wordt overwogen bot en koud porselein. Het eerste type bestaat naast de hoofdcomponenten uit een uitgebrande botmassa, is duurzaam en onderscheidt zich door zijn transparantie en witheid.

Dit materiaal omvat ook het gebruik van een specifieke technologie voor het afvuren van veldspaatmassa met een voorbehandelde botcomponent, waaruit de hechtende component wordt verwijderd. Het is dit porselein dat dun wordt genoemd, omdat de producten worden onderscheiden door dunne wanden.

Argentijnse meesters hielden zich bezig met het verkrijgen van koud porselein, dat lijm, glycerine, oliën en ook maïszetmeel als ingrediënten gebruikte. De massa is vergelijkbaar in consistentie met de klei, bevriest na het einde van de mechanische actie. Grondstoffen zijn zeer plastic en worden daarom gebruikt voor de vervaardiging van dunne en filigraanproducten. Het materiaal wordt verkocht in afgewerkte vorm.

Varianten van de schilderkunst

Moderne fabrikanten van porseleinproducten passen in de praktijk verschillende mogelijkheden toe om te schilderen:

 • over glazuur;
 • glazuur;
 • vnutriglazurnaya.

De essentie van het overglazuurontwerp ligt in de toepassing van kleurcomposities op het oppervlak van het object, verbrand en bekleed met speciaal glazuur. Van andere kleursamenstellingen verschillen de gebruikte stoffen door de aanwezigheid van een vloeibare component, die in staat is om de temperatuur te verlagen.

Het onderglazuurschilderen gebeurt voordat de beglazingssamenstelling wordt aangebracht. Aangezien een dergelijk product in de toekomst wordt blootgesteld aan temperaturen, valt het kleurenassortiment van gebruikte stoffen in dit geval op met een minimumassortiment. Meestal wordt chroom of kobaltoxide gebruikt voor de patronen.

Het materiaal met intra-geglazuurde verf leent zich voor warmtebehandeling, dat is + 1200-1300 graden. Tijdens dergelijke blootstelling eet de aangebrachte kleurstofsamenstelling in de geglazuurde laag, hetgeen een positief effect heeft op het behoud en de helderheid van de kleuren, zelfs met hun daaropvolgende contact met zure media of alcoholen.

Kleurenoplossingen variëren in dit geval van gedempte kleuren in goud, roze of grijs tot ornamenten met een rijke kleur op de producten.

Overzicht fabrikanten

Vandaag kunnen we de belangrijkste fabrikanten van porseleinproducten identificeren:

 • Kuznetsov-porselein - een klein bedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van gerechten en souvenirs;
 • Centrum voor de heropleving van traditionele ambachten "Fabled" - een bedrijf dat zich bezighoudt met de vervaardiging van souvenirs, artistiek porselein en bouw- en architecturale keramische producten;
 • Gzhel-porseleinfabriek - een grote onderneming die met de hand geschilderde producten produceert en verkoopt;
 • PC "Dulevsky Porcelain" - fabrikant van producten voor interieurdecoratie, maar ook producten van volkskunsten en ambachten;
 • Sagradelos - Spaanse fabriek voor de productie van keramiek;
 • Pickman - Europese fabrikant van porselein;
 • Engelse handelsmerken Royal Doulton en Wedgwood.
Kuznetsov-porselein
Gzhel-porseleinfabriek
Pickman

Hoe onderscheid te maken van namaakgoederen?

Om niet te worden verward met de keuze van producten van porselein, moet u zich aan de volgende regels houden.

 • Hoogwaardig keramiek moet dun, maar duurzaam zijn. Van dat, hoeveel grondstof dun zal zijn, hangt de prijs ervan af. Daarom, in de prijs van het product, waardoor je kunt zien hoe je handen er doorheen schijnen. Dit geldt voor zowel gerechten als decoratieve producten.
 • Naast het feit dat echt porselein transparant is, moet het ook op een bepaalde manier "klinken". Meestal worden items gecontroleerd op fabricage met een houten stok. Het geluid wanneer het in contact komt met porselein moet luid en melodieus klinken, terwijl doven zullen aangeven dat het geteste product nep is.
 • Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan welke kleur het materiaal zal hebben. Idealiter zouden producten van hoogwaardige grondstoffen wit of ivoor zijn, grijs zou de koper moeten waarschuwen.
 • Het loont de moeite om aandacht te besteden aan hoe het product is gemaakt. Kwaliteitsproducten overal zullen perfect glad zijn, deuken en bultjes wijzen op een slechte kwaliteit van de aangeboden producten.
 • Speciale aandacht wordt besteed aan tekenen.Zelfs met de hand geschilderde moet uniform en netjes zijn, maar het is toegestaan ​​als penseelstreken zichtbaar zijn op het oppervlak.
 • Let ook op de etikettering van producten en merken. Gewoonlijk is hun fabrikant van toepassing op de achterkant van het product. De voorkeur geven aan bekende merken.

Toepassingsfuncties

Het doel van het materiaal is niet alleen de productie van gerechten en producten voor interieurdecoratie. Porselein wordt gebruikt voor de productie van technische onderdelen, omdat het een lage wateropname en hardheid heeft. Dit geldt voor een vaste verscheidenheid aan grondstoffen. Zacht porselein is vooral toepasbaar voor de productie van kunstproducten, schalen, enz. Ook zijn er veel vraag naar tandheelkundige kantoren, in het bijzonder voor de productie van tandheelkundige kronen.

Porselein dient als materiaal voor de productie van gootstenen, toiletten en gootstenen, er is vraag naar grondstoffen bij micro-elektronica, daarnaast worden op basis van porselein enkele varianten van bepantsering geproduceerd.

Zorgregels

Wat betreft huishoudelijke producten van dit materiaal, vereisen ze een speciale benadering van de zorg en opslag. Om keramische producten hun oorspronkelijke uiterlijk zo lang mogelijk te behouden, is het noodzakelijk om zich aan dergelijke aanbevelingen te houden.

 • Wassen van porselein, vooral antieke items, moet uitsluitend met de hand worden gedaan. Met de hand geschilderde voorwerpen kunnen ernstig last hebben van heet water, evenals het gebruik van schurende sponzen.
 • Borden en andere gerechten mogen niet onder stromend water op het gewicht worden gewassen. Meestal worden containers of objecten op het plastic oppervlak in de gootsteen geplaatst. Het is noodzakelijk om er een zachte handdoek op te leggen, water op kamertemperatuur te nemen, het porselein voorzichtig te wassen.
 • Ware met handvatten, je moet het lichaam vasthouden, geen druk uitoefenen op dunne of veterelementen van de container.
 • De zorg voor dit porselein kan het beste worden uitgevoerd zonder het gebruik van huishoudelijke chemicaliën. Om sterke vervuiling te verwijderen, is gebruik van babyzeep of neutrale chemie toegestaan. In sommige gevallen kunt u een beetje vloeibare ammoniak aan het water toevoegen. Verwerking mag waterstofperoxide uitvoeren.
 • Wrijf niet over het porseleinoppervlak met metalen schrapers of sponzen met een hard oppervlak. Het is beter om een ​​zachte borstel of een doek te gebruiken.
 • Porselein mag niet lang in water worden ondergedompeld.
 • Gewassen porseleinproducten moeten droog worden afgeveegd.
 • Was antiek porselein met water is niet aan te raden, normale stofverwijdering met een natuurlijke borstel is hiervoor voldoende.

Interessante feiten

Tijdens de burgeroorlog werden agitatie slagzinnen en symboliek toegepast op gerechten en decoratieve items gemaakt van porselein in plaats van tekeningen en ornamenten. Dit droeg bij tot de toename van de vraag naar keramische producten onder alle bevolkingsgroepen. Ook speciaal gewaardeerd dergelijke producten onder verzamelaars.

Ondanks het vrijkomen van een groot aantal porseleinproducten die bestand zijn tegen mechanische belasting, en sommige gerechten zelfs kunnen worden gebruikt in magnetrons en worden gewassen in vaatwassers, duurste zijn gewoon antieke items.

Op veilingen zijn er veel in overtreding van symmetrie en scheuren, die worden geschat op miljoenen dollars.

In de volgende video vindt u een excursie naar de theeporseleinfabriek.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen