aardewerk

Faience en porselein: wat is het verschil?

Faience en porselein: wat is het verschil?

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. kenmerken
 2. Productie technologie
 3. De belangrijkste verschillen
 4. Wat is beter?
 5. Hoe te zorgen?

Zowel faience als porselein zijn populaire materialen voor de productie van gerechten. Zonder voorafgaande voorbereiding en kennis van de kenmerken van deze materialen, zal het moeilijk zijn om ze van elkaar te onderscheiden. Daarom moet u, voordat u de afwas opneemt, bekend zijn met de kenmerken van dergelijke producten.

kenmerken

Een dergelijke sterke overeenkomst tussen faience en porselein wordt verklaard door het feit dat klei het belangrijkste materiaal is voor hun vervaardiging. Bij de productie van toegevoegde andere componenten: mineraal en organisch. Elk materiaal heeft zijn eigen elementen, dus de compositie is nog steeds anders.

plateelwerk

Faience is een ondersoort van keramiek, gemaakt van gebakken klei. Het voegde ook silicaat, witte klei, kwarts toe. Het resulterende product heeft kleine poriën, het is vrij fragiel.

  Om de duurzaamheid van dergelijke gerechten te garanderen, is het bovendien bedekt met een speciaal glazuur.

  Het assortiment is zeer breed: u kunt gemakkelijk slakommen, borden, theesoorten, servethouders, grote gerechten en nog veel meer kopen. Servies is niet te duur, omdat de productie relatief eenvoudig is.

  Er zijn verschillende voordelen van faience:

  • redelijke prijs;
  • ondoorzichtigheid;
  • kracht.

  Er zijn verschillende nadelen:

  • verwerpt hitte;
  • na een tijd begint het te barsten, met kleine scheurtjes;
  • met onjuiste zorg barst het glazuur en "kruipt".

  porselein

  Wat betreft porselein, hier zullen we dezelfde samenstelling waarnemen, maar de verhoudingen zullen anders zijn: in tegenstelling tot porselein bevat porselein minder klei. Producten gemaakt van dergelijk materiaal zijn duurzaam, ze hebben geen poriën, transparantie kan worden waargenomen. Natuurlijk zullen gerechten veel duurder zijn dan aardewerk, omdat porselein moeilijker te verkrijgen is.

   Voor dagelijks gebruik worden dergelijke gerechten zelden gekocht, meestal zijn het elegante sets voor een vakantie of een antiek.

   We merken enkele voordelen op:

   • verfijnde en elegante uitstraling;
   • kwaliteit;
   • volledige milieuvriendelijkheid van producten;
   • uitstekende thermische geleidbaarheid.

   Onder de minnen:

   • hoge prijs;
   • de behoefte aan zorgvuldige zorg;
   • lage slagvastheid.

   Productie technologie

   De eerste stap bij de vervaardiging van beide materialen is de bereiding van de ingrediënten. Om faience te maken, wordt water toegevoegd aan het mengsel van klei en kaolien en dan zand. Nadat het mengsel is gefilterd, wordt het blootgesteld aan filters, in een molen geplaatst en enige tijd in een koele ruimte achtergelaten. Vervolgens wordt de mis naar de tweede molen gestuurd. Tijdens de productie van porselein worden ingrediënten ook gemengd en vervolgens behandeld met verschillende soorten mixers. Vervolgens gefilterd, gefilterd en koel achtergelaten. Nadat de vereiste tijd is verstreken, wordt het mengsel onder een pers verzonden.

   In de tweede fase van het maken van faience moeten meesters de massa vormgeven en deze vervolgens verbranden. Porselein wordt gevormd door gips, gevolgd door grondig drogen. En pas na het drogen wordt porselein verbrand, waarbij daarvoor speciale ovens worden gebruikt, waarbij de temperatuur strikt moet worden gecontroleerd.

   De derde stap is voor beide soorten hetzelfde. Ze zijn bedekt met glazuur, geschilderd en gedecoreerd. Voor geverfde faience gebruik je meestal kant-en-klare stencils, porselein kan met de hand worden geverfd.

   Opgemerkt moet worden dat handbeschilderd servies hogere prijzen heeft.

   De belangrijkste verschillen

   Producten gemaakt van materialen zoals aardewerk en porselein zijn erg mooi.Ondanks externe overeenkomsten verschillen ze van elkaar in fysieke kenmerken en productietechnologie. Bekijk het verschil tussen de materialen en vergelijk ze.

   • Meer dan 85% van faience - klei, waardoor producten zo goed water doorlaten. In porselein is klei veel kleiner, het grootste deel van de compositie wordt ingenomen door kleine componenten, zoals veldspaat, witte klei, enz. Deze kenmerken zijn ook te wijten aan het feit dat porselein op glas kan lijken.
   • Bij de productie van porselein op zeer hoge temperaturen, voor aardewerkgegevens, zullen deze cijfers veel lager zijn.
   • Porselein neemt helemaal geen vocht op, maar faience onderscheidt zich niet door deze eigenschap, omdat het meeste weer van klei is gemaakt.
   • Porselein is transparant, glasachtig, licht dringt erdoorheen, maar het tweede beschreven materiaal is absoluut niet transparant.
   • Als je de afwas doet, geeft het porselein een zuiver, melodieus geluid, terwijl faienceproducten reageren met een saai geluid.
   • Porselein wordt niet ouder, het is eeuwig, maar scheuren die lijken op craquelure vormen op het oppervlak van faiencepatronen. Dit heeft echter geen invloed op de waarde, omdat na verloop van tijd een dergelijk patroon niet kan worden vermeden.
   • Porseleinen gerechten zullen gemakkelijker zijn als u exact dezelfde items uit beide materialen vergelijkt.
   • Porselein is in de regel wit en kan worden geverfd. Als je een product van een andere kleur tegenkomt, dan is dit waarschijnlijk faience.
   • Ware van porselein zal een beetje, maar nog steeds sterker zijn dan zijn "concurrent", daarnaast zal het dunner zijn.
   Porselein gerechten
   aardewerk

   Wat is beter?

   Het is onmogelijk om ondubbelzinnig de vraag te beantwoorden welke waren beter zouden zijn. Hier zou u zich moeten concentreren op uw eigen voorkeuren en budget. Als u een mooi gerecht voor dagelijks gebruik wilt, is het natuurlijk beter om faience de voorkeur te geven, want indien nodig kunnen gebroken borden en kopjes gemakkelijk en goedkoop worden vervangen.

   Estets en liefhebbers van alles wat dun is, kunnen porseleinen gerechten aanbevelen. Met de juiste zorg is het mogelijk om het in de familie te houden voor meerdere generaties, bovendien zijn dergelijke producten geschikt voor elk feest, ze creëren een gevoel van luxe en rijkdom. Tegelijkertijd behouden faience-producten hun warmte langer, ze worden gekenmerkt door een verscheidenheid aan tinten, wat meer mogelijkheden biedt als u een modern type interieur heeft.

   Door gerechten te kiezen voor gebruik, moet u niet de voorkeur geven aan de goedkoopste.

   Zorg ervoor dat u verschillende fabrikanten onderzoekt, vergelijk de modellen die zij produceren. Zowel faience als porselein moeten van hoge kwaliteit zijn, anders kan het water en geurtjes opnemen. Daarnaast is zorgvuldige selectie ook belangrijk omdat deze materialen vaak worden vervangen door namaakgoederen. Om het origineel te kopen en niet voor altijd teleurgesteld te zijn in het materiaal, is het raadzaam enkele regels op te merken.

   • Bij het kopen van porselein gerechten, moet u de verkoper om kwaliteitscertificaten vragen. Dit is de eerste stap naar het maken van de juiste keuze.
   • Raak de beker of het bord met een lepel. Glazen bellen zullen u informeren dat er porselein voor u ligt. Het zou ook niet overbodig zijn om de gerechten in het licht te controleren - het zal helpen om de authenticiteit te bepalen, omdat alleen porselein doorschijnt.
   • Vergeet niet dat echt porselein niet goedkoop zal zijn. Als u producten tegen een lagere prijs wordt aangeboden dan overal elders, zijn dit absoluut oneerlijke verkopers.

   Wat de faience betreft, het is bijna nooit nep, omdat de gerechten uit dit materiaal overal herkenbaar zijn. Kan faience geven voor porselein, maar niet andersom. Bovendien is de productietechnologie van dit materiaal eenvoudig en snel, dus is het zinloos om namaakproducten op de markt te brengen.

   Hoe te zorgen?

   Het is geen geheim dat gerechten alleen met de juiste zorg een esthetisch uiterlijk behouden. De hier beschreven materialen zijn geen uitzondering. Producten van beide typen houden niet van te warme watertemperaturen, evenals hun druppels. Daarom is het nodig om de afwas alleen in koud water te doen, maar u moet poeder en harde sponzen vergeten. Gebruik alleen een milde zeepoplossing of een mild afwasmiddel.

   Soms, zelfs met de meest zorgvuldige zorg, kan porselein donkerder worden. Maar het is gemakkelijk om hiermee om te gaan, als u het product met water schoonwrijft met een kleine hoeveelheid soda of citroenzuur gebruikt. Dit maakt het mogelijk om het oppervlak witter te maken en haar oorspronkelijke uiterlijk te herstellen.

   Als er vlekken op de vaat zitten, helpt vloeibare ammoniak om ze te verwijderen.

   Citroenzuur
   ammonia

   Veeg kopjes en borden moeten meteen nat worden, natuurlijk drogen veroorzaakt lelijke vlekken en extra tijd voor het latere polijsten. Als dit een service is die u elke zes maanden gebruikt, worden de gerechten in een doos gedaan, waarbij elk stuk papier wordt ingepakt met papier. De doos moet zich los van de rest bevinden, er dozen op plaatsen, andere containers niet.

   Faience mocht opwarmen in de magnetron, maar de gerechten moeten perfect zijn, zonder scheuren en chips. De impact van de kachel moet kort zijn. Voor porselein is dergelijke verwarming verboden.

   Wasmachines voor afwasmachine van beide typen zijn mogelijk, maar alleen in de delicate modus en op een afstand van elkaar. Maar in het algemeen adviseren deskundigen om nog steeds de voorkeur te geven aan handen wassen.

   Verschillen van kwaliteitsporselein uit een nep in de volgende video.

   Schrijf een reactie
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

   mode

   schoonheid

   betrekkingen