aardewerk

Aardewerk gerechten: soorten, selectie en verzorgingsregels

Aardewerk gerechten: soorten, selectie en verzorgingsregels

doe mee aan de discussie

 
inhoud
 1. Wat is het?
 2. Sterke en zwakke punten
 3. types
 4. Hoe de gerechten te kiezen?
 5. Zorgregels

Kookgerei van faience vele eeuwen werd beschouwd als een van de meest comfortabele en toonbaar. Toegegeven, veel consumenten verwarren aardewerkschotels vaak met porselein, maar het zijn compleet andere dingen, ondanks het feit dat ze er ongeveer hetzelfde uitzien en van keramiek zijn gemaakt. Aardewerkproducten werden gemaakt op het grondgebied van het Oude Egypte en Mesopotamië, hoewel hun uiterlijk in die tijd verre van perfect was.

Slechts een paar eeuwen later verschenen de eerste faience-waren in de Italiaanse stad Faenza. De meesters uit die tijd probeerden lange tijd de gratie van Chinees porselein te bereiken, waardoor ze perfectie bereikten in de productie van faience.

Aardewerk werd lange tijd majolica genoemd, geproduceerd in heel Europa. Dit materiaal kwam pas in de 18e eeuw op het grondgebied van Rusland. Oekraïens maakte grote vaardigheid in zijn productie meesters van Tripoli. plateelwerk van handelsfabriek A. Grebenshchikov uit Moskou genoten speciale populariteit: ambachtslieden geschilderd met gekleurde emailverf. Meesterwerken van deze meesters worden nog steeds gewaardeerd in de wereld van kenners van schoonheid.

Wat is het?

Faience - een materiaal dat een verscheidenheid aan keramiek is, resulterend in het proces van sinteren van klei met bepaalde minerale additieven. Tijdens de Middeleeuwen werd aardewerk gemaakt van kwartssteentjes, kalksteen, soda en kopererts. Tegenwoordig worden klei (kaolien), spar en kwarts gebruikt bij de productie ervan. Aardewerkschalen lijken erg op porselein, maar anders dan het schijnt niet door het licht - de kleur is niet perfect wit.

De faience is volledig waterdicht en als je erop tikt hoor je een gedempt geluid. Dit is het gevolg van het afvuren op een niet erg hoge temperatuur tijdens de productie.

Het belangrijkste element van de faience-componenten is Witte klei is een materiaal dat gerechten nogal breekbaar maakt en niet helemaal bestand tegen hoge temperaturen. De structuur van producten is poreus, de wanden zijn dik. De eigenaardigheid van faienceproducten ligt in het feit dat ze periodiek de geuren van producten absorberen. Hoe dan ook, maar producten van dit materiaal zijn erg populair op het grondgebied van moderne gastvrouwen. Heldere, niet-standaard bekers en borden kunnen een hoogtepunt zijn in elke keuken.

Sterke en zwakke punten

De belangrijkste voordelen van gerechten uit dit interessante materiaal zijn: het uitstekende ontwerp van gebruiksvoorwerpen vanwege het feit dat het mogelijk is om het oppervlak met gekleurd glazuur te bedekken, evenals een vrij lage prijs. Bovendien zijn dergelijke voordelen ook belangrijk:

 • veroorzaakt geen allergieën;
 • in vergelijking met eenvoudig aardewerk is faience duurzamer;
 • de gerechten behouden hun warmte perfect, wat erg handig is bij het bereiden van gerechten;
 • zeer handig en gemakkelijk in gebruik, gemakkelijk afwasbaar en bestand tegen elk afwasmiddel;
 • je kunt niet bang zijn om bijvoorbeeld een bord in elkaar te houden, bang dat ze zullen kraken;
 • Een set van dergelijke gerechten kan een prachtig cadeau zijn voor elke liefhebber van schoonheid.

Je kunt toevoegen en het feit dat van het aardewerk niet alleen gerechten worden gemaakt, maar ook andere producten, zoals beeldjes.

De nadelen van dergelijke gerechten zijn onder meer:

 • onvoldoende witheid;
 • gebrek aan elegantie (vergeleken met luxe porseleinen servies);
 • instabiliteit tot plotselinge veranderingen in temperatuur;
 • absorptie van onaangename geurtjes - dit gerecht hoeft niet lang bedekt te worden.

types

Tegenwoordig bieden fabrikanten 4 soorten faience-producten aan. We vermelden ze.

 • kalk. In dit geval worden, naast klei en kwarts, krijt en dolomiet dat calcium en magnesiumoxide bevat toegevoegd aan de samenstelling van het materiaal. Dit type keramiek wordt bij een niet erg hoge temperatuur thermisch gebakken.
 • zacht. Bij de vervaardiging van dit soort faience voegen fabrikanten, naast de gebruikelijke klei en traditionele kwartsadditieven, fluxen toe - stoffen die kunnen bijdragen aan een bepaald roosteren van producten en die in het proces in de gesmolten toestand terecht komen en een smeltbare verbinding vormen.
 • veldspaat. De naam van dergelijk materiaal spreekt voor zich: een bepaalde hoeveelheid veldspaat, een mineraal uit de klasse van silicaten, wordt aan de gecalcineerde massa toegevoegd.
 • Solid. Een van de meest dichte materialen, gecalcineerd bij hoge temperaturen. Daarom zijn gerechten uit dit type faience het meest duurzaam en dicht.

Alle gerechten gemaakt van een dergelijk ongebruikelijk materiaal zijn niet alleen in particuliere huishoudens vereist, maar zijn al lang populair in verschillende soorten catering: in restaurants en cafés, kantines en pizzeria's, in fastfood.

De meest gebruikte dichte witte aardewerkschotels.

Met betrekking tot het assortiment gepresenteerd in de hedendaagse markt van gerechten, heeft de faience-industrie iets om op te scheppen:

 • diepe, medium en sandwichplaten;
 • steelpannen van verschillende vormen;
 • gerechten voor vis en salade;
 • terrines voor het serveren van verschillende soorten soepen;
 • kopjes voor bouillons met deksels;
 • bekers voor koffie- en koffiehuizen;
 • kopjes voor thee en theepotten;
 • Kommen van verschillende groottes;
 • suikerkommen, melkkannen en verschillende vazen;
 • thee en koffie sets;
 • sets kindergerechten;
 • sets "Chinese" drinkbakken;
 • opslagtanks voor verschillende bulkstoffen;
 • Sets voor sieraden: kralen, rituele accessoires voor waarzeggerij.

Hoe de gerechten te kiezen?

Het belangrijkste bij het kiezen van aardewerk is om de kwaliteit van de gereedschapsproductie te bepalen. Je moet het van binnen en van buiten zorgvuldig onderzoeken. Het oppervlak van elk product moet perfect plat zijn, anders kunnen onregelmatigheden en spaanders zeker een verzameling bacteriën en vuil worden. Om niet te worden verward, probeer de zonnestraal op het oppervlak van dezelfde plaat te vangen - met dit natuurlijke zoeklicht ziet u alle onregelmatigheden en ruwheid.

Controleer de fabrikant - hoe bekender het is, hoe waarschijnlijker het is om gerechten van hoge kwaliteit te kopen. Het is beter om te kiezen voor merkbedrijven. Als u verschillende producten uit uw handen koopt, kunt u een fout maken - nalatige fabrikanten die snel winst willen maken, kunnen faienceproducten aanbieden waarvan de verf giftige componenten bevat. Daarom is het beter om gerechten te kiezen op meer geciviliseerde plaatsen.

Experts zeggen dat witte faience ware in dit opzicht het veiligst is, omdat het niet bedekt is met gekleurd glazuur, en de overglazuur decor is de bron van de verspreiding van microben. Dat is waarom Het wordt aanbevolen om geen gebarsten gerechten te gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de gerechten die je koopt geen scheuren vertonen, kun je er gewoon op kloppen. Een hele faience maakt een nogal saai geluid.

Als je faïence vaak in je keuken gebruikt, is het het beste om een ​​faience te kiezen met afgeronde en verdikte randen. Vierkante platen zijn zeer comfortabel en ronde platen zijn gemakkelijk schoon te maken.

Zorgregels

Gerechten van verschillende materialen vereisen gespecialiseerde zorg. Faience is geen uitzondering. Producten uit de oven houden niet van plotselinge temperatuurschommelingen, dus het is het beste om gebruikte borden en kopjes in warm water te wassen. Te warm water kan scheuren in het glazuur veroorzaken.

Sluit bij het wassen van verschillende soorten metalen borstels die het oppervlak slijpen en kan krassen op de gekleurde glazuur of een andere delicate coating.

Laat de faience niet achter op een hete kachel - hij zal barsten.

Experts adviseren thuis faience te "versterken": zet het keukengerei in een grote pan of metalen bak, giet gewoon water zonder verschillende soorten additieven. Nadat het water aan de kook is gebracht, laat het gedurende 15 minuten koken en laat afkoelen met de inhoud. Het belangrijkste is om de warmte in de kamer te houden waar u dit allemaal doet - sluit de ventilatieopeningen of ramen, anders kan het temperatuurverschil ook scheuren op het oppervlak van de vaat veroorzaken. Trek geen stilstaande voorwerpen uit - en het zal u lang van dienst zijn.

Tijdens het koken is het beter om de pot aardewerk niet te bedekken, zodat het niet de geur van voedsel blijft. Maar als het toch gebeurt, spoel het dan in warm water, voeg zout en azijnzuur toe.

Als uw vaat is bedekt met gekleurd email, is het beter om tijdens het bewaren elk stuk papier te verschuiven met stukjes papier of doek.

Keramiek beter niet in de magnetron plaatsen - het zal barsten door blootstelling aan hete temperaturen.

De vraag naar aardewerk groeit met de dag door vele voordelen, waarvan design en originaliteit de belangrijkste zijn.

Over het verschil tussen porselein en aardewerk, zie de volgende video.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen