aardewerk

Kobaltschotels: kenmerken en ontstaansgeschiedenis

Kobaltschotels: kenmerken en ontstaansgeschiedenis

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Cobalt Cookware-fabrikanten
 2. De oorsprong van het beroemde patroon
 3. Productieproces
 4. Zorgfuncties

Kobaltschalen zijn theeserviezen, individuele kopjes, borden, schalen en zelfs beeldjes van porselein van hoge kwaliteit. Een onderscheidend kenmerk van dit keukengereedschap wordt beschouwd als de karakteristieke donkerblauwe coating met kobaltverf en goudverf, die uniek is voor de keuken. De schotels en patronen die erop worden toegepast, gaan hun oorsprong in het verre verleden.

Metaal, geïsoleerd uit kobaltmineralen, vormde de basis van verf voor het schilderen van gerechten. Het gebeurde in de achttiende eeuw. De Chinezen probeerden eerst kobalt te gebruiken bij de vervaardiging van porselein. Het is de donkerblauwe kleur en de schaduwen geven het volume en de speciale diepte van de objecten. De ervaring van de Chinezen werd onmiddellijk door veel Europese landen, waaronder Rusland, overgenomen.

Cobalt Cookware-fabrikanten

De keizerlijke porseleinfabriek werd gebouwd tijdens het bewind van koningin Elizabeth I in 1744. Deze onderneming is een van de grootste fabrikanten van porseleinproducten, niet alleen in Rusland, maar ook in Europa. Na 152 jaar van zijn werk - na de verandering van macht - werd hij omgedoopt tot de State Porcelain Factory. Na nog eens 8 jaar werd hij bekend als LFZ - Leningrad of Lomonosov Porcelain Factory. Dit ging door tot 2005. Toen keerde hij de oorspronkelijke naam terug, hij werd opnieuw de keizerlijke.

Novgorod was ook beroemd vanwege de productie van aardewerk en glas. In de provincie zijn met succes 6 fabrieken geëxploiteerd. Al deze succesvolle ondernemingen waren van koopman Kuznetsov Ivan Yemelyanovich en later van zijn nazaten. De fabriek in Bronnitskaya werkte met de hoogste productiviteit, die na 1921 bekend werd als de Proletary-fabriek.

Kuznetsov Ivan Emelyanovich

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek geëvacueerd en na de productie hervat.

In 1966 werkte het bedrijf de apparatuur bij en werd het de "Renaissance" -fabriek genoemd. Zijn gerechten stonden bekend om hun kwaliteit en uniekheid van patronen, terwijl de producten volledig bedekt waren met kobalt met goudverf. Het werd met de hand geschilderd door studenten van de Mukhinsky School uit Sint-Petersburg. Schetsen van modellen die door hen zijn gemaakt. Klei voor porseleinproducten werd uit Oekraïne geleverd, goud voor de schilderkunst - uit de regio Moskou. Verschillende soorten producten werden gegoten uit blauw porselein:

 • theeserviezen;
 • schalen met verschillende vormen en configuraties;
 • beeldjes;
 • Souvenirs in de vorm van lokale attracties.

De oorsprong van het beroemde patroon

Het "kobaltnetwerk" wordt terecht beschouwd als het visitekaartje van Russisch porselein (meer bepaald, LFZ). Voor de eerste keer werd het patroon uitgevonden en geschilderd op een theeservies van de kunstenaar Anna Yatskevich. Het gebeurde in 1944, toen de blokkade van Leningrad net werd opgeheven.

De creatie van het patroon werd geïnspireerd door Anna ervaren droevige gebeurtenissen: het licht van luchtafweer zoeklichten, weerspiegeld in de ramen geplakt met kruisen, de dood van dierbaren ervaren. Het was in deze tekening dat de kunstenaar de hoop vestigde op een gelukkige toekomst. Geloof in het feit dat mensen nooit de zoeklichten de hemel zien ontleden, zodat ze, terwijl ze dit patroon bewonderen, zich de prijs van de Overwinning herinneren. Een blauw kobaltpatroon op een witte achtergrond geeft expressiviteit een gouden schilderij.

Het eerste theeservies met bladgoud, geschilderd door het beroemde kobaltgaas, heeft de naam "Tulip". Aanvankelijk kreeg dit patroon geen universele acceptatie. Hij werd populair na 1958.Het was toen dat LFZ op de Wereldtentoonstelling in Brussel de gouden medaille kreeg voor de dienst, versierd met een rooster van kobalt. Het bedrijfslogo van de fabriek is ook ontwikkeld door Anna Yatskevich en wordt nog steeds gebruikt.

Kunstenaar Anna Yatskevich

Productieproces

De kleur van kobaltpatronen hangt af van de dikte van de verflaag - hoe dikker het is, hoe donkerder de lijn. Volgens sommige rapporten konden de Chinezen 7 tinten kobalt onderscheiden, en zijn er slechts 4 op russisch gemaakte schepen.De moeilijkheid ligt in het feit dat je de kleur van het product niet kunt zien voor het vuren. Wanneer aangebracht, heeft de verf een donkergrijze tint en wordt deze blauw na slechts twee keer afvuren. daarom Het matchen van het kleurenschema van het eindproduct met een schets van de kunstenaar hangt volledig af van de ervaring en professionaliteit van de meester..

Kobaltpatroon wordt op gerechten onderglazuurd aangebracht. Vervolgens wordt het product blootgesteld aan branden op een temperatuur van 850 ºС. Daarna wordt het oppervlak bedekt met speciaal glazuur en wordt het bakproces herhaald, maar al op een hogere temperatuur - ongeveer 1350 ºС. De laatste fase is de toepassing van overglazuur schilderen, en dit gebeurt meestal in goud of zilver.

Zorgfuncties

Donkerblauwe kobalt in combinatie met goud tegen de achtergrond van wit doorschijnend porselein is een win-win combinatie en de trots van een gastvrouw. De aanwezigheid van getextureerde randen geeft een speciale verfijning aan de gerechten. Om producten zo lang mogelijk het onderwerp van bewondering van gasten te maken, moet u enkele eenvoudige regels voor hun zorg volgen.

 • Was dergelijke gerechten moet handmatig worden gedaan, zonder het gebruik van agressieve chemicaliën en schurende producten.
 • Als u echter nog steeds een vaatwasser gebruikt, dan alleen in de zorgvuldige modus en bij een minimumtemperatuur.
 • Gebruik in de magnetron is ten strengste verboden.

Voor het brouwen van thee kun je natuurlijk elke gerecht kiezen - de smaak van het drankje zal niet veranderen. Maar een elegante set met kobaltverven en vergulden is in staat om een ​​wonder te creëren.

Hij zal de gebruikelijke thee in de verfijnde maaltijd veranderen, aan dit proces plechtigheid en elegantie toevoegen.

Zie de volgende video van de Imperial Porcelain Factory voor informatie over hoe porselein gemaakt is met het beroemde decor "Cobalt net".

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen