aardewerk

Alles over Lyagana

Alles over Lyagana

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Wat is het?
 2. species
 3. Overzicht fabrikanten
 4. Hoe te kiezen?
 5. Zorgfuncties

Kenners van de Oosterse keuken weten natuurlijk wat Lyagan is en waarvoor het is bedoeld. Als het belangrijk is om niet alleen de smaak van de gerechten van Centraal-Azië te voelen, maar ook om een ​​duik te nemen in de nationale smaak, dan is het noodzakelijk om een ​​tafelachtige setting in oriëntaalse stijl te hebben, wat niet kan worden gedacht zonder een groot gerecht in het centrum van de dastarkhan met pilaf of manti. Aan de hand van welke criteria Lyagan moet worden gekozen, welke soorten ze hebben, hoe ze voor dergelijke gerechten moeten zorgen - dat zullen we in ons artikel vertellen.

Wat is het?

Lyagan is een grote schotel of een grote plaat bestemd voor het serveren van nationale gerechten in de landen van Centraal-Azië (Oezbekistan, Tadzjikistan). Met dergelijke gerechten verzamelen ze het hoofdgerecht in hun bord, en als het pilaf is, dan eten ze het recht van de kikker met servies of een snuifje vingers. De lagans worden in de regel gebruikt bij het instellen van de vakantietafel, maar ze zijn ook te zien in dagelijkse feesten wanneer een groot gezin samenkomt.

Niet alleen de heerlijkste Oezbeekse pilaf kan op zo'n gerecht worden neergelegd, maar ook delen van gebroken cakes (het is gebruikelijk om taarten in Centraal-Azië te breken en niet om ze te snijden).

Traditioneel lyagan van bolvorm, het heeft geen grote uitsparing, omdat het bedoeld is voor hoofdgerechten, zonder vloeistof of met een kleine hoeveelheid ervan.

Sommige soorten kunnen volledig plat zijn, volledig zonder zijkanten of met lage zijden van 1-1,5 cm, geplaatst onder verschillende hoeken. Het materiaal waaruit echte kikkers zijn gemaakt, is gebrande klei, keramiek. Lokale vakmensen bedekken verschillende keren het oppervlak van dit gerecht met speciaal glazuur en decoreren met oosterse patronen, die een speciale betekenis kunnen hebben als ze bedoeld zijn als een geschenk voor een evenement, bijvoorbeeld een bruiloft.

species

Lyagan in het Oosten dient als een symbool van gastvrijheid en vriendschappelijke feesten, want voor één persoon is hij hoogstwaarschijnlijk niet vereist. Dit gerecht is ontworpen om geliefde gasten te communiceren voor het eten van heerlijk eten. De Oosterse mensen hebben een speciale houding ten opzichte van gerechten hoe rijker dan het handelsmerkpatroon, hoe duurder de gast voor de eigenaars. En natuurlijk wordt handgemaakte lyagan veel hoger gewaardeerd dan de gerechten die in de fabriek worden gemaakt.

Rassen van kikkers verschillen in grootte en schilderkunst. De meest populaire gemiddelde maten - vanaf 30 cm. De meest miniatuur lyagan is ontworpen voor snoep, gedroogd fruit en snoep. Een schaal tot 42 cm diameter is de optimale grootte voor een oosterse dastarkhan.

Maar voor de meest dichtbevolkte feesten kiezen ze meer lagans, hun diameter kan groter zijn dan 45 cm en meer.

In de handel zijn er vaak kikkers met een diameter van 55-56 cm, goed, en als een nog grotere diameter vereist is, dan wordt zo'n lyagan gevraagd door de meester te bestellen. Grote lagans worden soms gebruikt als een deksel voor een grote ketel. Lyagan kan de wanden van woningen perfect inrichten en tegelijkertijd voor het beoogde doel worden gebruikt. Om dit te doen, maakt u op de achterkant van de wizard twee onderling verbonden gaten.

Wat het schilderij betreft, het is heel divers - het is voor haar dat de plaats waar Lyagan werd gemaakt, wordt geleerd. Vaak versieren patronen niet alleen de voorkant, maar ook de achterkant van het gerecht. Kies de patronen op de gerechten verstandig, rekening houdend met elk detail dat een speciale betekenis heeft. Traditioneel vindt u reeksen gerechten versierd met witte katoenen bloemen op een donkerblauwe of zwarte glazuur - een dergelijk patroon wordt "karnemelk" (karnemelk - vertaald als "katoen").

Het is geen geheim dat katoen in Centraal-Azië een belangrijk gewas is dat symbool staat voor ijver en welvaart. Behalve karnemelk zijn de volgende muurschilderingen te zien op oostelijke Lyagan:

 • gesloten cirkels met verschillende extra versieringen - een symbool van de cycliciteit en continuïteit van alle levende wezens;
 • geometrische vormen - driehoeken, cirkels, bogen, halve bogen;
 • plantaardige ornamenten van verschillende kleuren, granaatappelbloemen, amandelfruit;
 • beelden van vissen en vogels - symbolen van vrijheid, vrede, zuiverheid en rijkdom;
 • messen - bescherm tegen het boze oog en kwaad;
 • eenvoudige maar heilige dingen - de zon en de lucht, zaden en water, een ploeg en een eg.

Meesters die de kennis van vele eeuwen hebben ontvangen, kunnen het hele leven van een persoon versleutelen - zijn geboorte, huwelijk, de geboorte van zijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en, natuurlijk, de dood - met zijn schilderij op de kikker.

Ze proberen die Lyagan als relikwie in huis te houden. En ook op Lyagan, bedoeld als een geschenk, versleutelen ambachtslieden hele berichten-wensen.

Overzicht fabrikanten

Op het grondgebied van het moderne Tadzjikistan en Oezbekistan zijn er nogal wat provincies die bekend staan ​​om hun porseleinproducten. Onder hen zijn de Ouden Samarkand en Bukhara, de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent, de steden van de Fergana-vallei Khujand en Kanibadam, Shakhrisabz en Andijan, Gijduvan en Khorezm. Wereldfaam bereikte meester van keramiek van Rishtan. Dit gebied wordt terecht de 'belangrijkste pottenbakkerij van heel Centraal-Azië' genoemd.

De aard van de Rishtan-aarde is verleend om zo'n centrum van keramiek te worden: rijke afzettingen van lokale rode klei vereisen geen voorafgaande behandeling en de toevoeging van onzuiverheden. Er is hier geen tekort aan en in natuurlijke kleurstoffen - kwarts, mangaan, speciale planten. Er waren tijden dat de hele mannelijke bevolking van Rishtan bezig was met aardewerk, en de ervaring die door de lokale ambachtslieden is opgedaan, is uniek.

Ornamenten van Rishtan zijn sierlijk en dun, de lijnen zijn glad, maar duidelijk afgebakend.

Weinig mensen weten dat de beroemde Russische blauw-witte schilderij Gzhel eigenlijk wortels heeft van Rishtan-keramiek. Ja, onze Russische meesters adopteerden deze fascinerende blauwe en witte patronen op hun eigen manier, oosterse motieven vervangen door Russische bloemen. Maar niet alleen zulk een hemelsblauw gamma kan een Rishtan-schilderij zijn - hier kunt u gele, rode, groene en veelkleurige patronen toevoegen en soms worden ook monochrome producten gevonden.

Porselein uit Khorezm staat bekend om zijn horizontale patroon aan de rand van de kikker en hetzelfde witte en blauwe kleurenschema dat uit de oosterse middeleeuwen tot ons komt. Khorezm servies voelt dun aan, heeft bumpers die bijna in een rechte hoek staan. Lyagan uit Bukhara en Gijduvan kunnen zelfs hypnotiseren met hun schilderijen.

Het ding is dat de patronen op het gerecht een optisch 3D-effect hebben - het ornament wordt driedimensionale vormen, als je de lyagan uit de ogen haalt en het gerecht dichter bij hen brengt.

Gizhduvan-producten zijn ondanks de dikte licht in gewicht en poreus. Deze functie laat lange producten op hun oorspronkelijke temperatuur achter - koud of warm.

Hoe te kiezen?

Handgemaakte lagans worden veel hoger gewaardeerd dan industriële gefabriceerde gerechten. Om handgemaakte lyagan van hoge kwaliteit te kopen, moet u op de volgende nuances letten:

 • het kwaliteitsoppervlak van het keukengereedschap moet glad zijn, zonder bubbels; later kan de plaats van de luchtbel worden afgebroken;
 • als je de Lyagan op het onderoppervlak omdraait, kun je cirkelvormige onregelmatigheden ontdekken die gevormd zijn uit het wiel van de pottenbakker; op het fabrieksproduct is het achteroppervlak aan de onderkant glad;
 • op de bodem van de kikker en andere gerechten plaatst de meester die ze heeft gemaakt meestal de handtekening van de auteur, vooral als zo'n vakman al bekendheid en erkenning heeft verworven;
 • in de fabriek gemaakte producten hebben perfect gladde randen, als u ze in elkaar steekt, passen ze perfect bij elkaar; terwijl twee handgemaakte producten niet hetzelfde kunnen zijn - het is onwaarschijnlijk dat hun randen in elkaar passen, en de tekening kan niet exact twee keer worden herhaald;
 • gerechten moeten een lichte, aangename jingle uitstralen met een lichte klik erop; Dit geluid lijkt op het gerinkel van metaal, en niet op klei, hoe hoger en dunner zijn geluid - hoe kwalitatiefer het object.

Het is belangrijk! Als je een lyagan of een ander soort handgemaakt kookgerei breekt, kun je kleine holtes in de keramiek vinden. Ze werden gevormd tijdens het verbranden van klei, waarin zich verschillende rietjes of veren van vogels bevonden. Deze holtes zijn bewijs handmatige productie en zijn gemaakt vooral voor het gemak van gerechten, evenals het verminderen van de geleidbaarheid van het type thermoskan.

Zorgfuncties

Voor Lyagan om lange tijd te dienen, is het niet nodig om het alleen als wanddecoratie te houden, omdat het echte doel is om goede gasten om hem heen te verzamelen. Dan zal Lyagan de warmte geven van de handen van de meester die het gemaakt heeft. De frequentie van het nauwkeurige gebruik van de kikker heeft geen invloed op de duurzaamheid. Geglazuurd keramiek is niet grillig in de verzorging, maar de gerechten die met de hand worden gemaakt, vereisen handmatige bediening.

Het is dus onwenselijk om producten uit Uzbek-keramiek aan de vaatwasser te vertrouwen. Het is beter om het met uw eigen handen te wassen onder warm water met een speciale afwasvloeistof.

Droog vervolgens met een papieren handdoek en verwijder tot de volgende aankomst van gasten aan de muur of in de kast.

Een lagan gemaakt door een vakman, zoals de rest van het keramische servies, kan na verloop van tijd een functie vertonen. Producten bedekt met glazuur, dat ook is gemaakt van natuurlijke materialen en kleurstoffen. Na verloop van tijd kan het glazuur bedekt worden met scheuren, wat wordt beschouwd als de norm voor de handgemaakt Oezbeeks. Deze lyagan met rimpels wordt zeer gewaardeerd in traditionele families en doorgegeven van generatie op generatie.

Over wat zijn kikkers, zie hieronder.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen