aardewerk

Metalen schalen: soorten en kenmerken naar keuze

Metalen schalen: soorten en kenmerken naar keuze

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. kenmerken
 2. Materialen, hun voor- en nadelen
 3. Soorten dekking
 4. Verscheidenheid van het assortiment
 5. Selectiecriteria
 6. Zorgregels

Metalen gerechten hebben al meer dan een eeuw dezelfde populariteit. Tegenwoordig is het assortiment van producten geweldig - de producten van de meest uiteenlopende doeleinden, gemaakt van verschillende materialen met verschillende soorten coating, zijn te koop. Het is de moeite waard om meer in detail stil te staan ​​bij de kenmerken van metalen gerechten.

kenmerken

Metalen gebruiksvoorwerpen worden vaak gebruikt in het dagelijkse leven en op cateringpunten vanwege hun uitzonderlijk hoge functionele, ergonomische en esthetische kenmerken. Het ware van metaal bezit de volgende kenmerken:

 • metalen producten zijn duurzaam - met de juiste zorg kunnen ze langer dan tien jaar worden gebruikt, waardoor hun uiterlijk en technische en operationele parameters ongewijzigd blijven;
 • milieuvriendelijkheid - hoogwaardige metalen die worden gebruikt voor de vervaardiging van gerechten, stoten geen schadelijke en giftige stoffen uit, gevaarlijke chemische elementen tijdens het koken, ze bevatten geen straling en zijn daarom volkomen veilig voor huishoudelijk gebruik;
 • betrouwbaarheid - metalen keukengerei wordt gekenmerkt door verhoogde sterkte, weerstand tegen extreme temperaturen en vervormingen;
 • onderhoudsgemak - voor het gebruik van schalen van staal, aluminium, gietijzer en andere legeringen zijn geen speciale reinigingsmiddelen nodig; reinigingsproducten kunnen worden gemaakt met de meest gebruikelijke gels voor het afwassen en een spons;
 • esthetiek - meestal gerechten van metalen hebben een mooie, nobele glans of kunnen worden behandeld met decoratieve coatings, waardoor ze harmonieus in elk interieur passen;
 • persistentie is waarschijnlijk de enige optie die bestand is tegen dagelijks gebruik gedurende een lange periode;
 • kosten - als u metaalproducten vergelijkt met andere keukenartikelen, zal hun prijs veel winstgevender zijn, vooral als u de kosten bekijkt vanuit het oogpunt van prijs en kwaliteit.

Van de minnen merken we de hoge thermische geleidbaarheid op: metalen voorwerpen worden snel opgewarmd, zelfs van gekookt eten en drinken, wat betekent dat je tijdens de lunch kunt verbranden.

Het is belangrijk! Alle genoemde voordelen van metalen kookgerei hebben alleen betrekking op producten van hoge kwaliteit, gemaakt in overeenstemming met alle gevestigde GOST-normen en hygiënische veiligheidsregels. Helaas zijn er veel vervalsingen op de markt, waarvan het gebruik mogelijk onveilig is voor de consument.

Materialen, hun voor- en nadelen

Voor de vervaardiging van keukengerei wordt een verscheidenheid aan metalen gebruikt - gerechten gemaakt van tin, messing, staal, nikkel, aluminium, in de winkels vindt u ijzer, tin, evenals brons en zilver producten. Stalen gereedschap omvat alle geëmailleerde, gegalvaniseerde, geverfde en "zwarte" producten, evenals roestvrijstalen gebruiksvoorwerpen en pannen met anti-aanbaklaag. Het wordt gepresenteerd als gerechten die in contact komen met voedsel (borden, kommen, maar ook kopjes, slakoms, diverse vorken, lepels, messen en andere), of niet (potten, blikjes, tanks of emmers).

Staal kenmerkt zich door verhoogde veiligheid en onschadelijkheid, het voldoet aan alle sanitaire eisen en kan worden ingericht.

De nadelen van dergelijke apparaten omvatten verminderde mechanische bescherming van de aangebrachte coating.Gegalvaniseerde schalen worden dus niet gebruikt voor contact met voedselproducten, omdat zink kan reageren met alkaliën en zuren, daarom worden watertanks voornamelijk gemaakt van dit materiaal. Geschilderde gerechten worden meestal gebruikt voor de productie van containers die bedoeld zijn voor het verplaatsen van watervoorzieningen.

Staalproducten worden zonder coating gemaakt - het wordt "zwart" genoemd en wordt vertegenwoordigd door een verscheidenheid aan artikelen: pannen, potten, trays en bakpannen.

Het roestvrijstalen tafelgerei wordt gekenmerkt door uitzonderlijk hoge prestaties. Het heeft een strikt "boodschappen" -doel en is duurder dan andere soorten stalen kookgerei - er worden potten van gemaakt, evenals pannen, potten, borden, cocotte, kommen en vele andere producten.

Apparaten gemaakt van gietijzer in de massa worden vertegenwoordigd door kookvaten - potten, massieve potten, pannen en vuurpotten. Dergelijke schalen worden gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid, het voedsel verbrandt niet, terwijl de warmte in de container lang wordt vastgehouden, waardoor de schotel "reikt" en bijzonder smakelijk is.

Gietijzer is echter een zwaar metaal, ook onesthetisch, dus producten gemaakt van deze legering verliezen geleidelijk aan hun populariteit.

Bij de vervaardiging van gerechten uit non-ferrometalen worden in de regel aluminium, koper en verschillende legeringen gebruikt met de toepassing van een verplichte beschermlaag. Zulke keukengerei ziet er zeer indrukwekkend en stijlvol uit, maar als de integriteit van de beschermlaag is beschadigd, zullen schadelijke stoffen in voedsel terechtkomen, dus het wordt niet aanbevolen om voedsel in een dergelijke container te bewaren, en gebruik bij het schoonmaken alleen zachte wasgels, gebruik geen harde borstels en abrasieve poeders.

Gebruiksvoorwerpen gemaakt van koperlegeringen zijn in de meeste gevallen vertegenwoordigd door producten van messing en nikkelzilver. Dit zijn stijlvolle en dure gebruiksvoorwerpen die worden gebruikt voor direct contact met voedselproducten - waterkokers, glazen, melkkannen, saladekommen, ikornitsy, ijskommen en allerlei soorten sausboten.

Soorten dekking

Zilver en meer zelden goud, maar ook emails, vernissen en glazuren worden meestal gebruikt om sets en keukengerei te bedekken. Chroom en vernikkelde gebruiksvoorwerpen zijn wijdverspreid. De meest populaire gerechten met anti-aanbaklaag. Het is ontworpen om te koken zonder het gebruik van plantaardige oliën en andere vetten, respectievelijk bevat de voltooide schaal geen extra calorieën en kankerverwekkende stoffen. Dergelijk voedsel wordt als smakelijker en nuttiger beschouwd.

Sommige wetenschappers beweren dat echter Teflon coating is potentieel onveilig voor mensen.. Bij verhitting tot +220 graden begint de coating om benzeen en andere schadelijke stoffen af ​​te geven, dus deze pannen en potten worden niet aanbevolen voor het bakken in de oven. Bij hogere temperaturen is er geen voordeel van zo'n gerecht. Grote schade kan worden toegebracht aan een persoon door een versleten of beschadigde antikleefcoating, daarom moeten dergelijke gerechten alleen in vertrouwde winkels worden gekocht en de voorkeur geven aan bekende merken.

Dergelijke producten zijn niet goedkoop, maar als je geen geld hebt voor een hoogwaardige braadpan, koop dan beter een product met een coating van titanium.

Met email beklede gerechten zijn al tientallen jaren geliefd bij veel huisvrouwen. Emailles zijn specifiek ontworpen om producten te beschermen tegen metaalionen, die tijdens het warmtebehandelingsproces kunnen vrijkomen. Gecombineerd met voedsel vormen ze schadelijke zouten, de vaat wordt gevaarlijk voor de mens. Omdat email dient als een barrière tussen voedsel en schadelijke metalen, maar het is noodzakelijk om de integriteit ervan te bewaken - het oppervlak van de coating moet glad en glanzend blijven, het gebruik van gereedschap met schilfers, scheuren, tekenen van waas en vettigheid is niet toegestaan.

De zinklaag beschermt op effectieve wijze gerechten tegen roest, maar bij contact met hete vloeistoffen en oplossingen met zwak zuur van de coating, wordt hun hydroxidefilm vernietigd, treedt er schadelijke stoffen vrij.

Verscheidenheid van het assortiment

Zoals we al hebben vermeld, laten ze, afhankelijk van de kenmerken van het gebruik, gerechten vrij voor gebruik door voedsel en non-food. De eerste categorie omvat containers voor het opslaan en transporteren van voedsel en andere huishoudelijke behoeften. De classificatie van metalen gerechten omvat de volgende elementen:

 • artikelen voor warmtebehandeling van voedsel;
 • keukengerei voor het serveren van de tafel en koude gerechten;
 • containers voor voedselopslag.

Kookgerei dat wordt gebruikt voor het koken van warme gerechten, omvat meestal items zoals:

 • pannen;
 • pannen;
 • potten voor het bakken;
 • ketels om op het vuur te koken;
 • eendenborden, evenals ganzen en vissen;
 • hittebestendige trays;
 • theepotten en gewone ketels;
 • bakvormen;
 • tanks voor sterilisatie van blikjes.

Bestek voor het serveren van gekookte gerechten omvat het volgende:

 • schalen van verschillende grootte;
 • kommen;
 • bloempotten voor snoep, brood en fruit;
 • mokken;
 • koelemmers;
 • creamers, evenals kommen;
 • Ikornitsa;
 • juskom;
 • vazen ​​voor cakes en taarten;
 • trays;
 • kaas gebak;
 • suikerkommen.

  Het assortiment producten dat wordt gebruikt voor het vervoeren en opslaan van voedsel bestaat uit de volgende elementen:

  • emmers;
  • blikjes;
  • cruets;
  • tanks voor vloeistoffen.

  Een speciale plaats in de classificatie neemt niet-voedselhulpmiddelen, het omvat punten zoals:

  • containers voor het wassen;
  • wastafels en baden om te zwemmen;
  • blikjes;
  • alle soorten blikjes;
  • troggen om non-foodproducten te verplaatsen.

  Vanwege de verscheidenheid aan vormen, evenals maten, decorartikelen, apparaatgrepen, overtrekken en soorten bord, wordt de maximale breedte van het bereik bereikt. De handgrepen zijn dus gegoten, hol of gestempeld. Deksels keukengerei zijn aan boord, evenals overhead of aanvullend. Er zijn ook verschillende manieren om gerechten te versieren - de meest populaire zijn stencil en sticker. Het graveren en continu bedekken is wijdverspreid. Volgens de productiemethode worden gesmede en gegoten gerechten onderscheiden.

  Selectiecriteria

  Bij het kiezen van metalen gebruiksvoorwerpen Het is noodzakelijk om rekening te houden met verschillende aanbevelingen.

  • Potten die zijn ontworpen voor elektrische fornuizen moeten een dikke bodem hebben - niet minder dan 2 mm. De bodem van dit gerecht bevindt zich meestal in nauw contact met het oppervlak van de brander, dus het moet niet minder zijn dan zijn diameter.
  • Het wordt niet aanbevolen om gerechten te kopen met dergelijke gebreken, zoals een schending van de gladheid van de coating, oneffenheden, stoten, blaasjes en lumen van het glazuur, evenals "visschubben". Maar gebreken in de tekeningen van gedecoreerd keukengerei (vage contouren, lichte burn-out, erosie van verf) hebben geen invloed op de prestatie-eigenschappen van keukenapparatuur.
  • In overeenstemming met de kwaliteitseisen kan het binnenglazuur blauw, wit, zwart, beige of grijsachtig blauw zijn. Alle andere kleurstoffen die worden gebruikt voor het maken van geëmailleerde coating creëren hoge concentraties aan kalium- en mangaanzouten. Wanneer ze in contact komen met een heet gerecht, worden ze voedsel, wat leidt tot ernstige ziekten.

  Pannen en andere kookpotten waarin het binnenoppervlak geel, rood of bruin gekleurd is, zijn bijzonder gevaarlijk. Deze kleuren worden meestal gebruikt voor het externe ontwerp van keukengerei.

  Zorgregels

  Metalen schalen zonder pretenties bij het schoonmaken. Om haar originele glans thuis te houden, De volgende regels moeten worden gevolgd:

  • Het is heel eenvoudig om de glans weer terug te brengen naar de aangeslagen aluminium gerechten - hiervoor heeft u alleen kokend water met azijn of appelschil nodig; als het product zwart is, kan het overgoten worden met wei of pekel gedurende de nacht;
  • Nikkelproducten reinigen oplossingen van appelciderazijn en zout, in een verhouding van 1: 1;
  • bezoedelde apparaten van roestvrij staal moeten een kwartier in een aardappelbouillon worden gedaan en vervolgens worden drooggeveegd;
  • roest op de messen verwijdert perfect de gebruikelijke waszeep;
  • Nieuwe trays worden ingesmeerd met plantaardige olie en gecalcineerd in een hete oven - dankzij deze behandeling wordt een dunne vetlaag op het oppervlak gevormd die het materiaal verder beschermt tegen corrosie;
  • een verbrande pot moet een nacht worden geweekt in een geconcentreerde zoutoplossing - 's morgens kan al het koolstof gemakkelijk worden gereinigd;
  • na het wassen van de metalen gerechten moet u ze droogwrijven met een doek of een zachte handdoek.

  Zie de volgende video voor meer informatie over de kenmerken van metalen kookgerei.

  Schrijf een reactie
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

  mode

  schoonheid

  betrekkingen