aardewerk

Eigenaardigheden van Meissen-porselein

Eigenaardigheden van Meissen-porselein

doe mee aan de discussie

 
inhoud
 1. Geschiedenis van de schepping
 2. Merknaam
 3. Kunstenaars en stijlen
 4. Productieproces
 5. Hoe authenticiteit te verifiëren?
 6. Zorgregels

U hoeft geen verzamelaar te zijn, u hoeft alleen maar te worden beschouwd als een ontwikkelde en beschaafde persoon om u voor te stellen wat Meissen-porselein is. Als je dit woord nog niet eerder hebt gehoord, maar serieus geïnteresseerd bent in gerechten, is het niet voldoende om vertrouwd te raken met dit merk.

Geschiedenis van de schepping

Meissen-porselein wordt al driehonderd jaar geproduceerd - het is indrukwekkend en zorgt voor veel opschudding rond Duitse producten. Porseleinproducten worden als het eigendom van Duitsland beschouwd: ze worden tentoongesteld in de beroemdste musea van de wereld, ze worden ook de langverwachte veel particuliere veilingen. Ze bewonderen en zingen de lof van dit porselein, proberen het geheim van de productie te ontrafelen. De gelukkigen kunnen een porseleinproduct in hun collectie kopen.

Het begon allemaal in de stad Meissen (voorheen Meissen) vlakbij de beroemde rivier de Elbe. De stad is oud, hij is meer dan 1000 jaar oud. Een belangrijke gebeurtenis voor de stad was de bouw van het Albrechtsburg-kasteel in de 15e eeuw. Toen de koning van Saksen, Augustus de Sterke, de troon besteeg, onderging het kasteel een reconstructie. De ambachtslieden begonnen paleisplafonds te slaan, kachels te installeren en in de gangen begonnen ze houten scheidingswanden te maken. Een tijdlang leek het kasteel op een groot gebouw met dozen, potten en verschillende gereedschappen: alsof de grond groeide voor het uiterlijk van porselein.

In 1710 gebeurde er een grootse gebeurtenis: porselein werd uitgevonden in Europa, maar we weten niet hoe dit precies is gebeurd. Het recept van Europees porselein is nog steeds geclassificeerd. Waarom hij in principe verscheen, mogen we aannemen. Augustus de Sterke was een zeer ambitieuze heerser, hij bewaakte duidelijk de economische voordelen van verschillende objecten, en hij was er niet van overtuigd dat Albrechtsburg Castle niet ten volle gewend was.

Ten slotte was het beroemde Chinese porselein te duur, en de gedachte om je eigen, niet minder mooie, te creëren, moet serieus voor Augustus the Strong hebben gezorgd. En hij vond een man die in staat was om het Chinese geheim van productie te ontrafelen (nou ja, of benaderde dit). Dus de Duitse alchemist Friedrich Bettger slaagde er in een meester te worden die een klein wonder deed - hij was het die vast Europees porselein uitvond.

Het materiaal zelf werd geproduceerd in het kasteel, in de loop van de tijd werden workshops speciaal gebouwd voor productiedoeleinden en in deze workshops, en nu wordt wit goud geproduceerd. Het was een doorbraak, Meissen werd bekend in heel Europa. In de buitenwijken van de stad was een plaats waar het hoofdbestanddeel voor het maken van porselein werd gevonden. Op deze plek werd een kleine mijn gebouwd en uitsluitend voor de fabriek in Meissen werd kaolien gedolven. Zogenaamde klei van de zuiverste witte kleur, brandwerend en transparant. Het organiseert uitstekende kunststof in het productieproces en dient als ideaal porseleinmateriaal.

Geen enkele fabriek probeerde (en probeert) de formule van Meissen-porselein op te lossen. Wat specifiek gebeurt met kaolien, kwarts en veldspaat tijdens de productie is nog steeds alleen bekend bij de uitverkorenen. Het is niet bekend in welke verhoudingen de componenten worden gemengd, hoe ze worden opgeslagen. Dit is een groot geheim dat ervoor heeft gezorgd dat het beroemde merk al eeuwenlang wordt beschouwd als het vlaggenschip van de wereldproductie van porselein. Hoewel niet de edelste historische manipulaties in verband met een geheim meer dan eens werden gemaakt.

De maker van porselein vertelde niemand over het recept, maar een bepaald stadium was de arbeiders bekend. En toen Bettger stierf, vluchtte een van zijn entourage, de bewaarder van het geheim, gewoon naar Wenen en wilde daar zijn fabriek ontwikkelen.Het is waar dat Augustus Strong heeft bereikt dat de verrader naar zijn vaderland is teruggekeerd.

En deze terugkeer was de juiste zet: Johann Herold kwam naar Duitsland met Stolzel, die veel voor de productie deed.

Merknaam

Authentiek Meissen-porselein is niet gemakkelijk te koop, het product moet een stempel hebben. Fraudeurs gebruiken dit en zetten valse merknamen op producten. Het is gemakkelijk om voorbeelden van echte tekens te vinden en te zien hoe ze in de loop der jaren zijn veranderd, en wat hun kenmerken zijn. Vaak kan men niet zonder advies van een expert: hij zal de volledige kwaliteit van het stigma waarderen, evenals de kwaliteit van de decoratie.

Sinds 1948 heeft de fabrikant jaarlijkse borden geplaatst en deze jaarlijkse labels kunnen ook als een code van echtheid worden beschouwd. In de fabriek werd dit meer dan serieus genomen: de strengste kwaliteitscontrole maakte het mogelijk om het huwelijk bij de introductie te voorkomen. Als er een foutje in het product zat, werd het als een product van de tweede orde afgewezen of verkocht aan vakmensen.

Maar trouwens, dergelijke muurschilderingen worden zeer gewaardeerd: ze worden als duurder beschouwd dan de fabrieks-muurschilderingen, omdat ze exclusief zijn en alle kenmerken van het handschrift van de auteur opslaan. In dit geval zijn wijzigingen aangebracht aan het merk: als het lichaam beschadigd was, werd één lijn geplaatst, twee of drie - als het decor beschadigd was.

De studie van het stigma, het merk, de variaties ervan en kunstzinnige vervalsingen - zoiets als een historisch detectiveverhaal. Fans van antiek zullen niet opraken, en ook zullen er geen fraudeurs zijn die er geld mee willen verdienen.

Kunstenaars en stijlen

Zoals bekend is, werd porselein uitgevonden in China. Om deze reden werden de eerste decennia van Meissen-porselein met oosterse motieven beschilderd. Herkenbare reigers in het riet, vissers, ornamenten, bloemen - dat is wat in de eerste werken pronkte. Johann Gregorius Gerold gaf er de voorkeur aan in de Japanse stijl "kakiemon" te werken. Japanse kunstenaars waren terughoudend in kleuren, maar Gerold leerde hoe ze kleuren op een nieuwe manier konden krijgen, en dankzij deze vaardigheid werd het kleurengamma uitgebreid tot honderden tinten.

Johann Gregorius Gerold

In 1731 kwam Johann Joachim Candler naar het porselein. Tot op de dag van vandaag wordt hij beschouwd als de belangrijkste beeldhouwer van de beroemde onderneming. Zijn verjaardag en vandaag worden gevierd: in 2006 vierden ze bijvoorbeeld 300 jaar sinds de komst van de legendarische kunstenaar de wereld in. De maker was een genie van zijn tijd: hij creëerde minstens 1000 miniatuursculpturen, hij slaagde er zelfs in levensgrote dieren te portretteren.

Johann Joachim Candler

En monsters van tafelporselein van Kendler zijn niet te geloven.

Hij had vele navolgers, hij werd een klassieker van deze artistieke richting: de bochten van pennen in de turetes die hij uitvond, complexe bloemendecoraties, elegante engelen en gegoten fruit werden modellen en idealen van deze kunst. Stijlen veranderden, de mode draaide scherp naar de zijkant, maar niets beïnvloedde de pracht van boeketten en fruitplacers op het Meissen-servies.

Na Candler zette hij de traditie van porseleinen luxe van Michel-Victor Asya voort. Zijn komst beïnvloedde de productie: wit ongeglazuurd porselein, biscuitgebak, was in die tijd in zwang. Hij werd het perfecte canvas voor beeldjes over een mythologisch thema. Interessant is dat kunsthistorici nog steeds ruzie maken over Asya: sommigen beweren dat hij de beste was, dat hij authentiek Meissen-porselein creëerde, anderen zeggen, nee, hij kan niet vergelijken met Candler, terwijl Asya de kwaliteit van goederen is afgenomen.

Michel-Victor Asya

Meissen-porselein bevat ook namen zoals Hermann Seilinger, Hugo Stein, William Baring, Otto Edward Voight. Om nog maar te zwijgen Paul ShoyrihaHij werkte vooral in de stijl van Art Deco, en het was deze meester die de beroemde Russische Ballet-serie creëerde, die ontstond in verband met de legendarische uitvoeringen van het ballet van Dyagilev in Berlijn. Stijlen varieerden, maar de rococo bleef aan de basis.

Paul Scheurich
William Baring

En zelfs de geest van het expressionisme, die zichtbaar was in het schilderen van vazen ​​en borden in onderglazuur-blauw, werd niet beroemder dan het porselein in rococostijl.

Productieproces

Meesterwerken uit Meissen zijn een onberispelijke kwaliteitscontrole, het gebruik van verschillende mengsels, het creëren van een breed scala aan producten.

Mixmaster bereid in verschillende fasen. Eerst mengen ze de ingrediënten strikt volgens het recept, daarna verpulveren ze alles heel goed, voegen een beetje water toe en mixen tot ze homogeen zijn. Gebruik een filterpers om overtollig vocht uit te persen.

Het mengsel wordt noodzakelijkerwijs ontlucht met vacuüm, waardoor luchtdeeltjes daaruit worden verwijderd (deze komen op hun beurt in het mengsel terecht tijdens het breken en vervolgens roeren).

Overweeg de kenmerken van productie.

 • En tot nu toe nemen pottenbakkers deel aan de creatie van meesterwerken van Meissen, ze activeren een pottenbakkerswiel met een voet. Natte handpalmen van de meester omsluiten het werkstuk, dat op een cirkel ronddraait, het oppervlak wordt vrijgemaakt voor homogeniteit. Hierna kan de master handmatig de vorm van het product wijzigen.
 • Vervolgens wordt het werkstuk in een roterende gipsen mal geplaatst: de master legt druk op de zachte binnenwanden van het werkstuk met een spons, zodat het reliëf en de structuur van de matrix erop wordt overgebracht. Maak met deze techniek kopjes, kommen, theepotten, kannen en ander keukengerei.
 • Na een half uur wordt het product uit de gipsen matrix verwijderd. Het formulier is verdeeld in verschillende segmenten, waardoor u het kunt verwijderen zonder het product te vervormen. Voor de matrix wordt gips gebruikt, dat een deel van het vocht absorbeert, wat de coëfficiënt van sterkte en betrouwbaarheid van het product verhoogt.
 • Platte gerechten worden anders gemaakt. De master snijdt de kleilaag af in grootte, deze wordt bovenop de vorm geplaatst. Om het product externe contouren te laten krijgen, wordt de tweede vorm van boven gebruikt (deze is ook verantwoordelijk voor de wanddikte). Dan op de achterkant van het product vleermuizen nummer.
 • De details van kleine objecten zijn klassiek gegoten, maar de handvatten van grote objecten zijn gevormd. De handvatten worden vervolgens verlijmd met een vloeibare oplossing - slip.

Veel van de nuances van het maken van gerechten en beeldjes zijn de moderne meesters bekend, maar niet allemaal. Door geheimen en loyaliteit aan hen te houden, kan het Meissen-merk zich blijven ontwikkelen, omdat de theeparen, vazen, terrines en borden geen reclame nodig hebben.

Hoe authenticiteit te verifiëren?

Porselein uit Meissen is vanaf het begin van zijn bestaan ​​nagebootst. In 1772 werd een handelsmerk uitgevonden - twee gekruiste zwaarden, het veranderde in de loop der jaren, maar de essentie bleef hetzelfde. Onder de zwaarden van vandaag is er een inscriptie Meissen, dit suggereert dat een dergelijk product later in 1974 werd gemaakt.

Interessant is dat de vervalsingen zo bekwaam zijn dat de gemiddelde koper niet in staat is om de authenticiteit van het product te begrijpen. Veel experts beweren dat om te zeggen, je hebt echt een antieke of een mooie nep gekocht, alleen vertegenwoordigers van de fabriek kunnen dat. Niet iedereen kan zo'n expertbeoordeling krijgen, maar als je iets koopt dat als een oud Meissen-porselein is gepositioneerd, schakel je zeker de hulp in van specialisten.

Het product is te duur om voor nep te betalen (hoewel het redelijk is om te zeggen dat sommige vervalsingen verrassend goed zijn).

Zorgregels

Het ding is kwetsbaar en vereist zorgvuldig onderhoud. En hoe ouder het product, hoe bevender de eigenaar is. Zelfs als je moderne gerechten of een vaas van een bekend merk hebt gekocht, zul je moeten leren hoe je er goed voor kunt zorgen.

 • Was het porselein alleen met de hand, je kunt het niet op gewicht doen, onder stromend water. Plaats het product in een plastic bakje, leg een zachte handdoek op de bodem.
 • Water moet warm zijn, maar niet heet. Alle producten met handgrepen moeten het lichaam vasthouden en de onderkant zacht ondersteunen.
 • Van huishoudelijke chemicaliën moet volledig worden verlaten. Het maximale dat u zich kunt veroorloven, is een neutrale babyzeep. In aanwezigheid van vlekken en modderige plekken kan een beetje ammoniak in het water worden gedruppeld.
 • Buiten wordt soms porselein ingewreven met een lichte oplossing van waterstofperoxide.Binnen kan porselein worden afgeveegd met verdund tandpoeder.
 • Borstels, sponzen en schuursponsjes worden niet gebruikt, alleen zachte doeken kunnen deelnemen aan het wasproces van porselein. Theepottuiten worden gereinigd met een fijne borstel voor babyflesjes.
 • Porseleinproducten blijven niet lang in het water achter, hierdoor ontstaan ​​soms scheuren op het glazuur. Wrijf de afwas bij het wassen ook niet nodig.

  Het meest waardevolle antiek is beter om helemaal niet te wassen, gewoon het stof eruit borstelen met een speciale borstel of een cosmetische borstel met een natuurlijke borstelhaar.

  In 2010 vierde de wereldberoemde Duitse fabriek zijn 300-jarig jubileum. Ter gelegenheid van het jubileum maakten de meesters replica's van de producten die het verheerlijkten - de Swan Set, het Monkey Orchestra en andere sculpturen. Ze werden voor veel geld verkocht, hoewel porselein van Meissen nooit goedkoop was.

  "Apenorkest"
  Swan-service

  Zie de geschiedenis van Meissen-porselein in de onderstaande video.

  Schrijf een reactie
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

  mode

  schoonheid

  betrekkingen