aardewerk

Alles over schoteltjes

Alles over schoteltjes

doe mee aan de discussie

 
inhoud
 1. kenmerken
 2. Volume-opties
 3. materialen
 4. Verschillende vormen
 5. Overzicht fabrikanten
 6. Selectiecriteria

De juskom is geen erg groot vat, meestal is het een langwerpig gevormde container met een miniatuurhandvat en een nette tuit, die wordt gebruikt om verschillende sauzen of jus op te slaan en te serveren. Samen met een sausboot in de kit kun je vaak een dienblad vinden - de druppeltjes saus die op de neus achterblijven, zullen erin terechtkomen. Het wordt beschouwd als een van de elementen van het instellen van de tafel, die nodig is om te serveren naar de hoofdgerechten van verschillende sauzen, jus, zure room, evenals oliën met geurige kruiden.

kenmerken

Voor vloeibare sauzen Een container wordt aangeboden in de vorm van een vat dat qua uiterlijk lijkt op een fles, een pot, een decanter. Ze worden vaak op tafel geserveerd met azijn, sojasaus voor sushi, andere populaire levensmiddelenadditieven die al thuis werden bereid of werden gemaakt. Voor hen is er altijd een deksel beschikbaar, soms in de vorm van een dispenser voor gemakkelijke bediening.

Gewoonlijk is een container voor het opslaan en toevoeren van olie gemaakt van volledig transparant of getint glas. De olie in een goed gesloten vat wordt niet aangetast door zuurstof, omdat het zijn aroma en alle nuttige eigenschappen zonder problemen behoudt.

dispensers voor olie of azijn kan zowel afzonderlijk als in prachtige sets worden gekocht. Het is interessant om opties 2 in 1 te bekijken, wanneer een groot schip in twee helften is verdeeld, wat het mogelijk maakt opslag van twee vloeistoffen tegelijkertijd. In dit geval zullen de vaten volledig geïsoleerd zijn van elkaar. Het ziet er mooi uit als de container aan de binnenkant is gevormd en gemaakt van gekleurd glas.

Gravy boten voor sushi compleet anders dan Europese apparaten. Ze zijn te laag en komen meestal in een rechthoekige vorm. In zo'n container wordt sojasaus geserveerd aan elke individuele gast. Sushi of broodjes worden gedompeld in een met saus gevulde sausboot, waar ze lichtjes doorweekt worden en dan onmiddellijk worden gegeten. Te koop kun je stijlvolle dubbele kopieën vinden - in de eerste helft wordt vloeibare sojasaus geserveerd en in de tweede - dikke wasabi.

In bepaalde gevallen zal de sausboot de rol van een speciale vloeistofscheider spelen, wanneer de inhoud van de sausdoos onder invloed van de zwaartekracht zal worden verdeeld in lichte en zware fracties, en een speciale buis die naar de tuit van het vat gaat, zal de inhoud niet vanaf het oppervlak van de container, maar van zijn bodem afgeven.

Volume-opties

Het volume van de klassieke sausboot is 50 ml tot 250 ml.

De meeste producten die in winkels kunnen worden gevonden, verschillen qua volume van elkaar:

 • sausboten 30 ml - het is mogelijk om daarin de hoeveelheid saus te vervoeren, die wordt berekend voor 1-3 personen;
 • steelpan 50 ml - perfect voor het volume van ketchup en mayonaise al voor 3-4 personen;
 • sausboot van 75 ml tot 80 ml bevat een groot aantal kruiden, mosterd, mayonaise.
 • sausboot in 250 ml of 350 ml perfect voor een volumetrisch gedeelte van de saus, dat wordt berekend op alle aanwezigen, zodat elke gast zelf kan bepalen hoeveel saus hij wil van de totale te meten capaciteit.

De kleinste schotels zijn geselecteerd voor het serveren van elke gast en zijn perfect voor sauzen, die in kleine hoeveelheden geserveerd zouden moeten worden. Volgens de etiquette kunt u de voedselstukken rechtstreeks in uw sausbakker dopen met mayonaise, hete kaas, ketchup of warme chocolademelk.

materialen

De meest populaire zijn keramische sausboten. Dergelijke producten zijn perfect voor koude, warme en zelfs hete sauzen, ze zijn heel gemakkelijk te wassen en niet bang voor voedselzuren.Keramiek is van verschillende soorten en kan variëren in kosten. Dit kunnen gerechten worden toegeschreven van fijn gewichtloos porselein, allemaal verkrijgbaar tegen de prijs van faience, evenals geglazuurd keramiek.

Herbruikbare glassausboats zijn niet bang voor hoge temperaturen of de meest zure sauzen van de bessen.

Glas is een soort materiaal dat huisvrouwen met gemak aantrekt. Door het transparante oppervlak van het glas kun je duidelijk zien waar de sausdoos mee gevuld is. Maar in bepaalde gevallen kan dit feit een negatief punt worden en een weigering om het te gebruiken. In dit geval is het beter om een ​​glas van een verdikt type te kiezen.

Niet bang voor schokken of vallen, produceren de meeste metaalschotels roestvrij staal en zilver. Roestvrijstalen producten zijn lichtgewicht en praktisch, ze zijn erg handig in gebruik voor het dagelijks gebruik van tafels en het gebruik in het land.

Zilver is een erg duur metaal, daarom is het geschikt als serveerproduct voor speciale gelegenheden of als een passende toevoeging aan ander zilverwerk. Meestal zijn kleine zilveren schotels bedoeld voor de meest voortreffelijke smaakmakers.

Gereedschap van staal en ijzer geschikt voor sauzen met verschillende aanvoertemperaturen.

Voor verschillende soorten evenementen worden meestal kleine (50 ml) plastic wegwerpschaaltjes gekocht. In dit geval heeft hun aankoop bepaalde voordelen.

 • Uitvoerbaarheid. Servies voor wegwerptypen neemt niet veel ruimte in en weegt een beetje.
 • Beschikbaarheid. U kunt wegwerp-sausboten kopen in elke winkel en in elke gewenste hoeveelheid.
 • Verwijdering. Na gebruik wordt de sausboot gerecycled en hoeft u geen vuile vaat te wassen.
 • Brede functionaliteit. Saus-boten kunnen voor verschillende gerechten worden gebruikt.

  Capaciteit voor sauzen kan worden gemaakt in de vorm van een dier of zelfs een stijlvolle geometrische figuur, een accessoire in dit geval zal een centrale figuur op de tafel worden. Afhankelijk van het volume, kan de sausboot direct op het bord van de gast worden geplaatst of naast saladeschalen of in de buurt van de hoofdgerechten worden geplaatst.

  Met allerlei delicatessen voor etiquette moet u uw gasten verschillende soorten sauzen aanbieden.

  Koken heeft zijn eigen classificatie van accessoires voor het bewaren van romige supplementen. Hun uiterlijk zal afhangen van het hoofdbestanddeel van de saus en het type gerecht waaraan het zal worden aangeboden.

  Verschillende vormen

  Sausboat van het traditionele type - langwerpige kom met uitloop

  Klassieke tafelsaus - Het is een rechthoekige kop met een kleine giettuit en een klein handvat. Het is bekend dat dergelijke schepen in de oudheid in het dagelijks leven zijn verschenen.

  Maar de traditie zelf om sausen te gebruiken voor een feest als ondergeschikte elementen van de hoofdgerechten verscheen in Frankrijk aan het einde van de 17e eeuw.

  In het begin was het echt luxueus zilverwerk, dat alleen werd gebruikt door de aristocratische elite. En pas aan het einde van de 19e eeuw werden deze producten aanzienlijk vereenvoudigd en begonnen ze te worden opgenomen in de gebruikelijke servicediensten. Het was vanaf hier dat zo'n enorm scala aan ontwerpen, materialen en modellen van sausboten ging - van verbluffende luxe tot droog minimalisme.

  Ronde sausboten

  Ronde sausboten klein volume is bedoeld voor het serveren of serveren van dikke sauzen. Omdat deze modellen geen uitloop hebben, hebben dergelijke producten een kleine lepel in de set.

  Ronde sausboten hebben altijd een deksel op zijn plaats om de smaak van de saus voor een langere tijd te behouden.

  Ovale producten zonder uitloop, die meer op kleine terrines lijken, worden meestal als grote sausboten beschouwd. Het is handig om zure room, adjika, spaghettisaus of dessert, lecho op te slaan en te serveren. De meeste moderne schoteltjes hebben een deksel, maar modellen zonder deksel kunnen op de markt worden gevonden.

  De vorm kan worden aangegeven met sausboten die een poot hebben.Een kleine poot tilt de jus van de lage jus op, waardoor deze niet verloren gaat op de tafel tussen vele andere gerechten. Poten kunnen worden versierd met schilderijen en andere decoratieve elementen. Er is een leggereedschap en een meer praktische functie - het helpt om het product volledig te isoleren van andere gerechten die warm, nat of koud zijn.

  Overzicht fabrikanten

  Er zijn een groot aantal merken op de markt in sets van gerechten die je gemakkelijk een mooie en geschikte sausboot kunt vinden.

  • Fabrikant RAK Porcelain uit de VAE biedt Banquet china, dat functionaliteit, duurzaamheid en elegantie combineert. Vanwege de buitengewone duurzaamheid en slagvastheid is de steelpan uit deze set vooral populair bij consumenten.
  • Churchill Company - Het is de toonaangevende fabrikant van porselein in het Verenigd Koninkrijk. Churchill-jusboten onderscheiden zich door hun voortreffelijke uiterlijk en zullen dankzij de designinrichting een geweldige decoratie zijn voor elk feestmaal.
  • Nederlandse firma Hendi werd opgericht in 1933 en is een leider op de Europese markt van professionele apparatuur voor catering. De keuze van de koper wordt aangeboden met sausboten van verschillende materialen en de originele uitstraling.
  • kunstwerk - Chinese fabrikant van gerechten, die u de meest creatieve sausboten van rijk zwart tot puur wit aanbiedt.
  • Als u een volledige reeks elegante schotels met een modieuze saus-pot wilt kopen, zou u aandacht aan het bedrijf moeten besteden. Anna Lafarg Emily en haar sets "Charm" bone china.
  Churchill
  kunstwerk
  Hendi
  RAK Porcelain

  Selectiecriteria

  Om de juiste schotel te kiezen, moet u eerst letten op het materiaal waaruit het is gemaakt - zodat het een hoge thermische geleidbaarheid heeft, zo bestendig is tegen verschillende invloeden, idealiter, zodat het een speciale coating heeft om te beschermen tegen mogelijke oxidatie.

  Volumetrische schotels zijn uitgerust met twee handgrepen en de meest stabiele bodem om onaangename situaties tijdens het koken te voorkomen.

  Sauceboats kunnen met een nette tuit of rechte rand zijn - het hangt af van de specifieke kenmerken van de toepassing.

  De onderkant van een metalen product kan koper of aluminium zijn - deze materialen worden gekenmerkt door een hoge thermische geleidbaarheid (ze zullen lange tijd warmte behouden), maar de wanden van het vat kunnen gemaakt zijn van een veel duurzamer materiaal - staal.

  Goede sauscouverts hebben een volledig vlakke bodem en een duurzaam handvat dat altijd koud zal zijn, zodat je jezelf niet verbrandt tijdens het gebruik van het product. Te dun, vervaardigd van lichte materiaalproducten, kan gemakkelijk worden vervormd, zal ongelijkmatig worden verwarmd, wat de kwaliteit van de saus zal beïnvloeden.

  Veel sausboten hebben een deksel, maar er zijn modellen zonder dit belangrijke element. Wanneer u ze echter kiest, moet u er rekening mee houden dat de constante interactie met zuurstof de smaak van de saus ernstig zal beïnvloeden. Bij aanschaf is het de moeite waard om naar de kwaliteit van de hoes en vooral de kwaliteit van het handvat te kijken. Het moet net zo gemakkelijk te gebruiken als mogelijk, beter om het uiterlijk van een lus te hebben.

  Voor langwerpige producten bevindt het handvat zich in het enkelvoud. Hij kan iets boven de rand van de schaal staan ​​of net onder de bovenrand. In ronde sausboten zijn er meestal twee handen of helemaal niet. Kies een traditionele steelpan en waardeer de vorm van de tuit. Een brede uitloop is het best geschikt voor zeer dikke jus, voor zure room en mayonaise, bessen- of kaassausen. Smal is gewoon perfect voor vloeibare sauzen en ketchups.

  Hoe meer portie van de saus er aan het gerecht wordt toegevoegd, hoe breder het product moet zijn.

  Op een standaard (lade) kunt u het oppervlak van de tafel tijdens het feest schoon houden.

  In de volgende videobeoordeling kunt u Monbento-sausboten ontmoeten.

  Schrijf een reactie
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

  mode

  schoonheid

  betrekkingen