aardewerk

Antieke gerechten: soorten en nuances naar keuze

Antieke gerechten: soorten en nuances naar keuze

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. terminologie
 2. types
 3. Hoe te kiezen?
 4. Aanbevelingen voor evaluatie

Antieke gerechten zijn divers, mooi en ongewoon, alsof de geest van het tijdperk erin stijgt, het weerspiegelt de cultuur van onze voorouders. Individuele kopieën zijn zo luxueus dat ze worden herkend als ware kunstwerken. Gerechten met betrekking tot antiek zijn duur en kunnen alleen worden gevonden bij verzamelaars of in speciale winkels die artikelen verkopen met een grote historische waarde.

terminologie

Antieke gerechten in onze dagen worden meestal verzamelaars en liefhebbers van de oudheid. Om verwarring te voorkomen, zullen we onmiddellijk de basisvoorwaarden definiëren.

In overeenstemming met de wet van de Russische Federatie "Over de export en import van culturele goederen" Alle items die meer dan 50 jaar geleden zijn geproduceerd, worden als antiek beschouwd.. Het is verboden voor dergelijke producten om zonder speciale toestemming het land uit te gaan, ook al zijn ze niet veel geld waard.

Het is eerder een formele term, terwijl voor verzamelaars, zoiets als zeldzaam ding. Onder deze categorie valt dergelijk antiek, waarvoor de bepalende factor is niet de tijd van vervaardiging, maar de historische waarde - het kan de naam van de meester zijn, de faam van de eerste eigenaars, een unieke productietechnologie of een vrijgave in beperkte hoeveelheden.

Zulke dingen trekken liefhebbers van de oudheid aan, en voor hen zijn ze klaar om grote sommen geld te geven.

types

In de oude gerechten gemaakt van verschillende materialen. In Rusland werd keukengerei van vele eeuwen gemaakt hout, decoreren met schilderijen, houtsnijwerk en patronen. Meestal om bestek te maken gebruikt den, sparren of berken, en de duurste werd beschouwd gerechten uit de burl.

Aan het einde van de 9e en het begin van de 10e eeuw, werd aardewerk snel ontwikkeld, terwijl gerechten uit klei. Het werd geproduceerd op een pottenbakkerswiel in de vorm van een cilinder, kegel of ovaal.

Vanaf de XII eeuw onder de Russische en Europese adel begon populair te zijn zilverwerk sets. Ze werden zeer gewaardeerd, werden beschouwd als echte luxeartikelen en werden van generatie op generatie doorgegeven als familiejuwelen. Aristocraten versierden lepels, kopjes en borden met hun eigen emblemen en gedenkwaardige inscripties.

Dergelijke gerechten waren gevarieerd, bijvoorbeeld, elke lepel had zijn eigen doel. In de regel waren alle items uit de tafelset versierd met sierlijke patronen, florale ornamenten en figuren. Zilverwerk is altijd beschouwd als een teken van luxe, nobele geboorte, rijkdom en heeft steevast getuigd van de onberispelijke smaak van de eigenaars van de dienst.

In het pre-revolutionaire tijdperk waren ze in omloop koperen en bronzen kits, maar porselein bestek werd vooral op prijs gesteld - Nu worden ze "opgejaagd" door verzamelaars in verschillende landen van de wereld en de kosten van dergelijke kits zijn erg hoog.

Antiek servies onderscheidt zich door een grote verscheidenheid aan materialen, vormen, kleuren en texturen - elk item weerspiegelt de geest van de geschiedenis en creativiteit van het land en de natie. Tegenwoordig bewonderen antiek niet hun mooie werk en ongewone schilderijen.

Hoe te kiezen?

Vintage is erg duur, sommige gewetenloze verkopers gebruiken het en bieden nep aan onervaren verzamelaars. Om geen slachtoffer van misleiding te worden, Het is noodzakelijk om de informatie over het aangeboden product en de kenmerken van het tijdperk waarin het werd geproduceerd grondig te bestuderen.

  • Overeenkomen met de patronen afgebeeld op de gerechten met foto's op het internet. Dit geldt vooral voor kopers die de naam van de fabrikant van gerechten niet kennen. Feit is dat veel patronen het onderscheidend vermogen van individuele vakmensen zijn, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de unieke kenmerken en ontwerpen identiek zijn. Bijvoorbeeld in een fabriek Haviland gerechten gemaakt met de meest delicate florale decors, en bij de onderneming Wedgwood het leidende thema is altijd geweest scènes uit het oude Griekse epos of portretten.
  • Evalueer de algemene kenmerken van de kit. Vintage service is altijd duurder dan een item. Het is noodzakelijk dat te weten bestek met een soortgelijk patroon maakt niet altijd deel uit van één set. Daarom is het erg belangrijk om niet alleen op de gelijkenis van vormen, patronen en kaarten te letten, maar ook op details: identieke objecten moeten bijvoorbeeld altijd in hetzelfde kleurenschema worden bewaard en de geglansde coating moet dezelfde kwaliteit hebben.
  • Zoek naar het stigma. Dit is de beste manier om de fabrikant van antiek servies te bepalen, maar het gebeurt ook dat na verloop van tijd het merkteken vervaagt en ongedifferentieerd wordt. Toch moet je ernaar zoeken - meestal wordt de markering op de achterkant van het bestek geplaatst. In de regel is het een inscriptie, stempel of stempel. Als u wilt weten wat de geschatte kosten zijn van de kit die u aanbiedt, moet u informatie vinden over vergelijkbare apparaten bij online veilingen.

  Als u ervoor zorgt dat de gerechten die u wilt, van historische waarde zijn, neemt u contact op met een professionele taxateur die al de exacte marktwaarde berekent.

  • Leer het verhaal. In verschillende historische tijdperken waren verschillende ornamenten populair. Dus aan het begin van de vorige eeuw werden bloempatronen met violette en pastelkleuren geclaimd. Bijna alle bestek had een gekrulde rand.

  In de jaren 20-40 van de vorige eeuw waren de gerechten anders. strenge geometrie van vormen en heldere kleuren. Op dit moment kwamen lichtbeige, vergulde of verzilverde apparaten op de voorgrond. In de jaren 40-50 komen producten van verzadigde tinten blauw, rood en groen vaker voor.

  In de jaren 50 en 70 genoten populariteit porselein met vergulde randen. Tijdens deze periode keerden pastelkleuren terug naar de mode, maar ze waren al meer gedempt dan in de vooroorlogse periode.

  Aanbevelingen voor evaluatie

  Alle benodigde informatie over de geschatte kosten van een oude servicedienst kan worden verkregen. in bibliotheken of via informatiesites op internet. Maar de diensten van online taxateurs mogen niet worden gebruikt, hoe aantrekkelijk de prijzen voor hun diensten ook mogen lijken. Het is namelijk zo dat voor een uitgebreide beoordeling van het bestek niet genoeg is om een ​​foto te zien, maar dat je een voorwerp in handen moet nemen om de conditie ervan correct te bepalen. Veilinghuizen zijn ook beter af: hoogstwaarschijnlijk proberen ze je een hogere prijs te geven.

  Het duurt meestal ongeveer een maand om antieke gerechten te evalueren. De professional moet zijn cliënt een schriftelijk rapport bezorgen waarin de beschrijving van het product, een overzicht van de gebruikte methoden voor het bepalen van de kosten en de uiteindelijke prijs worden aangegeven.

  Meer in detail hoe je het echte Griekse porselein van een nep kunt onderscheiden, zul je leren van de volgende video.

  Schrijf een reactie
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

  mode

  schoonheid

  betrekkingen