aardewerk

Zhostovo-trays: geschiedenis en functies

Zhostovo-trays: geschiedenis en functies

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Geschiedenis van
 2. beschrijving
 3. Verschillende vormen
 4. Typen tekeningen en patronen
 5. Stadia van de schilderkunst

Het kleine dorpje Zhostovo, niet ver van Mytishchi, werd bekend buiten de regio Moskou (en zelfs Rusland) dankzij een uniek, kleurrijk, herkenbaar schilderij in tientallen verwante richtingen. Zhostovo trays - een van de symbolen van de Russische volkskunst. Het is ontstaan ​​in de 19e eeuw, het kan worden begrepen door het trieste lot van veel voortijdig verdwenen ambachten, maar Zhostovo-schilderij leeft nog steeds.

Geschiedenis van

In 1825 leerden de dorpsambachten Vishnyakovs, de lijfeigenen van graaf Sheremetyevo, in de fabriek, waar ze werkten, de technologie van vernissen van metaalproducten en ontwerpen van papier-maché. dus In de dorpen en dorpen van de voormalige parochiekerk Trinity verschenen workshops die beschilderde met papier-maché gelakte producten produceerden. Er is nog een andere versie: de miniaturist Vishnyakov, de zoon van de eigenaar van de fabriek van de hoofdstad, begon een beroemde handel.

De verwarring die ontstond door de namen laat ons niet toe om met zekerheid te zeggen wie de voorvader werd van de beroemde Zhostovo-trays. Maar in de kunst is er een concept dat 'het volwassen worden van creativiteit' kan worden genoemd. In de Trinity parochie, in verschillende nederzettingen, ontstond een sfeer die leidde tot een unieke creatieve richting. En het is niet langer zo belangrijk wie de eerste was: de broers Vishnyakov die zichzelf in het wild hadden gekocht of een miniaturist met dezelfde achternaam.

Het ambacht van Zhostovo is interessant omdat de meesters geen monsters hadden, ze schreven volgens de verbeelding, improviserend. Maar achter deze improvisatie stond een duidelijk begrip van de regels en geperfectioneerde techniek. In alle eerlijkheid moet worden gezegd dat de motieven voor het schilderen van de trays werden ingenomen door de Zhostovo-meesters van de Tagil-kunstenaars. Tagil vissen is een eeuw ouder dan Zhostovo en wordt gekenmerkt door dezelfde afwerking van metalen trays.

In de 20e eeuw werd de Novoseltsevskaya arbeid artel gevormd in Novoseltsevo, een van de dorpen van het Mytishchi-district. Het bedrijf produceerde metalen trays met lakcoating. Twee jaar later werden nog twee bijkantoren gevormd in Zhostovo - Zhostovskaya Labour en Special Kustar, gevolgd door Lakirovshchik en Own Labour (alleen in Troitsk). In 1928 zijn ze allemaal samengevoegd tot één systeem.

De geografische locatie van het dorp was in handen van kunstenaars: ze konden, zonder gebruik te maken van de diensten van tussenpersonen, goederen in Moskou verkopen. Het was ook handig om grondstoffen voor werk te kopen. Tegelijkertijd waren de eerste Sovjetjaren niet gemakkelijk voor de meesters van Zhostovo: het was tijd voor sociaal realisme en naturalisme in de kunst, het traditionele ambacht werd irrelevant. Maar de kunstenaars slaagden erin om de richting te houden, de belangstelling die verscheen tijdens de Chroesjtsjov "dooi". Russische creaties kwamen naar internationale tentoonstellingen en buitenlandse vraag leidde tot massaproductie van goedkope souvenirs.

Vandaag kunt u een bezoek brengen aan het meest interessante museum in Zhostovo, excursies zullen zowel kleine als grote bezoekers kennis laten maken met niet alleen beroemde trays, maar ook met ander beschilderd servies, unieke techniek, onderwerpen en kenmerken van het oude ambacht.

beschrijving

Het belangrijkste motief van het Zhostovo-schilderij was een bloemboeket. In de creatieve richting is er een duidelijke combinatie van de realistische aard van de levendige vorm van de bloem en de decoratieve gemeenschap, die vergelijkbaar is met het traditionele handgeschilderde schilderij dat de draaiende wielen, kisten en tuyasochki siert. Het leggen van zo'n boeket bloemenbeslissing is een al lang bestaande ontwikkeling van decoratieve schema's, ze zijn te zien als een verzameling tuinbloemen - dit is het geassembleerde boeket, een boeket rozen, een krans en een krans.

Zhostovo-werken hebben twee hoofdkenmerken.

 • Heldere kleuren. Traditionele zwarte achtergrond, maar er verschijnen blauwe, groene en rode versies van. Langs de randen van de lade - licht gedraaid bloemenornament.
 • Techniciteit, traditioneel tekenpatroon. De kunstenaar werkt met een brede borstel - tekent vakkundig een compositie op de lade zelf. Tijdens het werken zorgt hij ervoor dat het bloembeeld behoorlijk expressief is, evenals de ritmische locatie van kleurrijke vlekken.

Werk beheer eekhoornborstels en olieverf. De verf wordt traditioneel verdund met lijnolie, de borstels worden in terpentijnoplossing gewassen. Elke kunstenaar heeft een rijke verzameling penselen: van dun, met een naald dik tot de grootste. En elke borstel werkt zijn eigen streek.

Verschillende vormen

Tegenwoordig worden gefabriceerde producten gestempeld op professionele persen waarmee u het product in elke gewenste vorm kunt instellen. Als de blanco is gestempeld, dan wordt de schets aanvankelijk getekend met een stencil, en dan wordt het gesneden en uitgetrokken op de elektrische pers.

Maar er zijn ook exclusieve bestellingen, en vervolgens smeedt de meester met de hand gereedschap. Koval neemt een ijzeren plaat, snijdt de vorm met een speciale schaar uit, slaat vervolgens de vorm eruit en trekt deze eruit. De rand van het product is opgerold, de draad is erop geplakt, wat een reliëfvorm geeft aan het product en het tegelijkertijd versterkt. Natuurlijk zal een handgesmeed product erg duur zijn.

Zhostovo-trays kunnen zijn:

 • round;
 • ovaal;
 • gitaar;
 • achthoekig;
 • rechthoekig (frequente optie);
 • gevleugeld (met geschulpte randen);
 • gecombineerd.

Er kan niet worden gezegd dat de ene vorm populairder is dan de andere: ronde en ovale trays zien er traditioneler uit, maar er is veel vraag naar gitaar, en de gecombineerde producten vinden hun klanten (en worden trouwens een hoogtepunt in het interieur).

7 foto

Typen tekeningen en patronen

In de 21ste eeuw wordt strikte heiligverklaring, wanneer de achtergrond duidelijk zwart en niet meer hoeft te zijn, niet langer waargenomen. Zilver, rood en malachiet achtergrondkleuren zijn niet langer onverwacht met betrekking tot Zhostovo trays. Maar de bloemen blijven het belangrijkste patroon van het vaartuig. Zhostovisten namen zo'n thema van de Oeral meesters, die ook artistiek de schoonheid van veld- en tuinbloemen interpreteerden.

Beschilderde trays in Zhostovo-stijl hebben veel herkenbare nuances.

 • Centrum van compositie met grote planten, dus zelfs met zo'n zwier, alsof de bloem uit het midden van de lade groeit. Langs de randen - bloemen kleiner.
 • De hoofdprint is een bloemenboeket of bloemenkrans, Verplichte en florale ornamenten, verschillend in complexiteit.
 • De kleurenkeuze volgens de persoonlijke beslissing van de auteur. Elke kunstenaar verbeeldde op een dienblad de bloemen die hij zelf leuk vond.
 • Moderne uitbreiding van thema's en patronen. De huidige meesters van Zhostovo schilderen verfstillevens, vogels, dieren, landschappen en verschillende thematische afbeeldingen.
Grote planten
Bloem krans
auteur
Met vogels

Creativiteit is een levend proces. Moderne meesters, voortgaande en verheerlijkende de eminente richting, zijn op zoek naar nieuwe ideeën (vormen, patronen, kleuren). Dit is niet in tegenspraak met de kanunniken, maar ontwikkelt de Zhostov-schilderkunst, integreert het gedeeltelijk in daadwerkelijke creatieve onderzoeken, op geen enkele manier depersonaliserend, zonder de individualiteit te ontnemen.

Ik moet zeggen dat deze artistieke trend ook veel te lijden heeft van fraudeurs die vervalsingen maken en ze doorgeven als echte Zhostovo-trays.

Maar een nep van het origineel kan worden onderscheiden.

 1. Het stempel-logo van de werkplaats die het heeft geproduceerd, is absoluut op dit product.
 2. Nepbakken kunnen scherpe randen hebben, maar ware meesters zullen zo'n fout nooit toestaan ​​- de randen zullen zeker worden gerold. Randverwerking is niet alleen nodig vanuit een artistiek oogpunt, maar ook om de lade krachtiger te maken.
 3. Dit dienblad is vrij dik: hij zou zo moeten zijn om de samovar en de gerechten die met hem worden geserveerd te houden. Als je iets op de lade legt, maar hij boog zich - dit is geen echt Zhostovo-product.
 4. Deze lade heeft een spiegeloppervlak. Het wordt herhaaldelijk geprimed, elke laag moet worden gepolijst. En vernis op het oppervlak legt minstens twee lagen op, elk is gepolijst. Het kan gezegd worden dat in de Zhostovo-lade alles wordt weerspiegeld als in een spiegel. En als dat niet gebeurt, betekent dit dat de lakfase wordt overgeslagen, wat alleen maar een nep kan zijn.
 5. De perfecte techniek. In deze meesters kunnen geen kromme lijnen, doffe kleuren, vage tekeningen zijn. Dit is onaanvaardbaar, alles moet voldoen aan de standaard en tradities.

Om deze reden kan een product dat te goedkoop is a priori geen Zhostovo-schaal zijn. Dergelijk meerfasig hard werken met goed geverifieerde kwaliteitscontrole is niet goedkoop, maar zal het dienblad vele jaren dienen.

Dit is een geweldig cadeau als je een cadeau uit je eigen land wilt overbrengen of gewoon je geliefden wilt plezieren met een duurzaam, mooi, klassiek iets.

Stadia van de schilderkunst

Het schilderen van trays uit Zhostovo onderscheidt zich ook door de gelaagdheid. De eerste laag is een coating. De meester van de gebleekte verf verspreidt de kleurvlekken, knoppen en bladeren in verschillende samenstellingsschema's. Elke plek moet zijn plaats vinden en mag niet afwijken van de intentie van de auteur.

Hierna begint het drogen en na het drogen gaat de master verder naar de tweede fase, de schaduw. Transparante verf voor glazuurkunstenaar plaatst donkere, kleinere details van florale elementen.

De volgende stap heet pakking, gedurende welke de auteur heldere gebieden met dichte en ondoorzichtige verf opzamelt. Dan gaat hetbovendien schrijft elke meester: de ene is klein en de andere is breed. Glans kan worden vergeleken met het muzikale ritme.

De volgende stap is de tekening. De meester tekent lichte bloembladen, de randen van folders, bloemen, knoppen. Bijvoorbeeld: "maak een zaadje": registreer de kleinste details in knoppen / bloemen. Vervolgens komt de binding: het zachte onkruid dat de lege ruimtes tussen de elementen opvult, maakt de compositie uniform en harmonieus.

Eén meester besteedt veel aandacht aan binding, legt nauwgezet de kleinste details voor, de andere werkt op minimalistische principes. Eén auteur heeft een heldere binding, een andere auteur past dynamisch op de achtergrond van de lade.

pakking
Chertezhka

In dit stadium eindigt het schilderen van het dienblad eigenlijk: het dienblad wordt gedroogd en overgebracht naar de siertist.

Als we het proces van het werken aan een lade schetsen, bevat het een aantal stappen.

 1. Zwakke basiskleur de meester tekent schetsen van bloemen en andere componenten van de compositie.
 2. Vervolgens werkt de kunstenaar aan doorschijnende schaduwen. In dit stadium worden bloeiwijzen en pamfletten getekend.
 3. Kleuren gevormd gebruik de afwerking schaduw.
 4. Na het drogen trekt de auteur het beeld aan, waardoor het bulk krijgt.
 5. Fijne borstel De auteur tekent de kleinste details van het werk dat het voltooit.
 6. Er wordt gewerkt aan de achtergrond van de foto.
 7. Een ornament wordt op de randen van de lade aangebracht. - meestal zijn dit bloemen of een geometrische figuur. Deze procedure wordt als voltooid beschouwd, maar het is nog steeds onmogelijk om de Zhostovo-lade zonder te presenteren.

Vandaag is het niet nodig om op afstand de geheimen van excellentie Zhostovo ambacht te begrijpen. In Moskou opende de enige studio Zhostovo, waar de beste meesters iedereen les geven.

Bij speciale cursussen kun je een diepere voorbereiding krijgen.

U kunt het productieproces van de lade hieronder van naderbij bekijken.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen