bestek

Soorten bestek

Soorten bestek

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Belangrijkste variëteiten en hun betekenis
 2. afmeting
 3. Aanvullende onderwerpen
 4. Hulpaccessoires

Het meeste bestek, als je al hun variëteiten opsomt, wordt alleen gebruikt bij feesten - en niet altijd thuis. In het dagelijks leven gebruiken we slechts een klein deel van het bestaande bestek. Het lijkt erop dat het educatieve programma over het doel van zo'n "inventaris" niet voor iedereen nodig is? Etiquette, de regels van goede toon en alles wat is opgenomen in het concept van nobele opvoeding en verfijnde manieren impliceert een brede kennis van het plaatsen van tafels, de geschiktheid van het gebruik van dit of dat gerecht. En om te beginnen met de studie van deze sectie is het logisch, alleen met het bestek.

Belangrijkste variëteiten en hun betekenis

Dessert, eten, thee, fruit - zeker zulke woorden met betrekking tot bestek dat je hoorde. Is er een verschil in grootte? Niet alleen. Dit alles is verdeeld in twee typen: de hoofdapparaten en extra. In het dagelijks leven is de gebruikelijke tafelset voor ons genoeg, maar in restaurants worden we vaak geserveerd met een extra: dessert, fruit en ook visuitrusting, etc.

Algemene classificatie:

 • tafelset - nodig voor het eten van de eerste en tweede gangen, de meest bekende combinatie voor ons;
 • snack set - dient voor het manipuleren van koude gerechten, evenals snacks;
 • set van vis-apparaten - gebruikt voor het bedienen van warme visgerechten;
 • dessert set - nodig voor voorbeelddesserts (taarten, pudding, mousses, gekarameliseerd fruit, enz.).

Maar dit is ver weg allerlei tabel "inventaris": er zijn nog steeds extra (extra). U kunt bijvoorbeeld een citroenvork aan de tafel serveren, als het gebruik ervan wordt geïmpliceerd. Dit is een vork met twee scherpe tanden en het is noodzakelijk voor het delicate verschuiven van schijfjes citroen. Of, bijvoorbeeld, op de tafel kan er een vork voor olijven zijn - het is gemaakt voor de schoonheid van serveren.

En er zijn veel van zulke speciale apparaten! Vandaag ontmoet je zelden een lepel in een salade (dit is in tegenstelling tot een goede toon), omdat er een tang is om een ​​salade van gewone gerechten op te zetten. Zoals er een tang is, bijvoorbeeld, en voor spaghetti. Natuurlijk houden zeer zeldzame huisvrouwen het hele arsenaal aan bestek thuis - het is bijna onmogelijk. Bovendien worden kreeften en slakken zelden in de keuken thuis gegeten. Maar om een ​​mooie gebaktang te hebben, om een ​​spatel voor pastei en kaviaar te krijgen, om een ​​elegant kaasmes te hebben - waarom niet? Het vleit de moderne meesteres.

Gebakjes winkels
Voor spaghetti
Voor salade
Spatel voor paté en kaviaar

afmeting

Tafeltools verschillen in grootte, en soms wordt tijdens een diner een aanzienlijke slip voor de organisatoren als een dimensionale discrepantie voor de instrumenten beschouwd. De gastvrouw wist niet wat een mes zou moeten zijn, en hoe - bijvoorbeeld snoeptang. Maar je kunt dit leren!

Hoofdmaten.

 • Vlees mes - 21-24 cm. Het wordt samen met een vork voor vlees geserveerd, het wordt geserveerd met brede borden.
 • Meat Fork - 19-21 cm. Geschikt voor warme snacks en ook voor spaghetti in een diepe schaal. Als het gerecht in soeppotten wordt geserveerd, heb je ook zo'n vork nodig.
 • Grote soeplepel - 19-21 centimeter. Wordt geleverd met een vork voor vlees. Het kan worden gebruikt voor voorgerechten en voor dezelfde saus.
 • Bouillonlepel - 16-17 centimeter. Het wordt geserveerd in speciale bouillonkoppen.
 • Lepel voor saus - 18-19 centimeter, vaker geassocieerd met visgerechten met saus.
 • Visvork - 18 centimeter, drietandig. Serveer het met een vismes.
 • Vis mes - 19-21 centimeter. Neem het niet voor gerechten van zalm, paling, haring.
 • Dessertvork en dessertlepel - 18-19 centimeter.
 • Botermes - 17 centimeter.
 • Vork voor het eten van cakes - 15 centimeter.
 • Koffielepel - 13-15 centimeter.
 • Ice Cream Spoon - 18 centimeter.

Hier zijn alleen de parameters van de hoofdapparaten.

Aanvullende onderwerpen

Wat moet een gastvrouw hebben, zodat haar technieken er altijd overtuigend uitzagen en niet in strijd waren met de etiquette? Als tradities belangrijk voor je zijn, moet je leren matchen. Bijvoorbeeld speciaal mes voor boter - Dit is niet alleen een mes van de standaardtabel, het is anders. En als de gast een boterham snijdt en in een taart doet, moet hij er een speciaal mes van kunnen maken. En er is bijvoorbeeld mes-vork - ze snijden en verschuiven de kaas (hard).

Stel je maar voor Er is ook een speciale vork voor sprot: visvorken verschillen niet alleen van andere vorken, maar ook van elkaar. Trident afgeronde vork wordt gebruikt voor mosselen en weekdieren, het wordt ook gebruikt bij het uitvoeren van koude zee-cocktails. Hete vissnacks worden geconsumeerd met een koude vork.

Er is een geschikt apparaat voor vissen in het restaurant, maar het is nooit te laat thuis om een ​​tafelarsenaal te verzamelen.

Sprat vork
Vis vork
Chill-vork

Minimale set extra apparaten:

 • pastang - dit zal u toelaten om de pasta te serveren in een mooie gemeenschappelijke schaal, met een tang is hij perfect verdeeld in porties, en ziet alles er esthetisch uit;
 • saladetangen - een alternatief voor speciale lepels, kan aanwezig zijn op de tafel en die en anderen;
 • vorken en messen voor vlees (voor biefstuk) - passende afmetingen, mooi, duurzaam, met een perfecte metaalglans (of juist aristocratisch saai, als het kleur en textuur impliceert);
 • dessert - voor de cake en het ijs zijn totaal verschillende producten nodig (als dessert werden veel verschillende apparaten uitgevonden - bijvoorbeeld, er wordt niet alleen een lepel voor thee geserveerd, maar ook een tang voor suikerklontjes);
 • snack bars vorken - de gast moet niet dezelfde vork eten, snacks en hoofdgerechten eten;
 • fruit set - en deze eigenschap is niet karig, er is bijvoorbeeld een schaar voor druiven, die helpt om de takjes voorzichtig uit de takjes te snijden.

Als u niet weet waar u moet beginnen, begint u met een dessertset. Wanneer je handige hulpmiddelen krijgt, nodig je vrienden uit voor een theekransje - dit is vergelijkbaar met een examen voor zelfonderzoek. Zorg er trouwens voor dat je weet hoe je een cake moet eten. Serveer het aan de tafel moet al in partjes gesneden zijn. Je moet op je eigen bord eten, te beginnen met een puntig stuk.

Cake kan worden gegeten met een lepel en vork, maar wees er zeker van - dessert. Maar dit is van toepassing op zachte koekjeskoekjes - als de gebakjes of cake hard zijn (bijvoorbeeld chocoladewafel), worden een dessertlepel en een mes gebruikt.

Hulpaccessoires

Als je doorgaat met het onderwerp thee drinken, is het de moeite waard om al het nodige te vermelden voor het serveren van de taart. Als het theekransje het diner feest beëindigt, worden alle gerechten van de tafel verwijderd. Zet in haar plaats dessertapparaten. Taart wordt uitgevoerd op een schaal of een vaas op het been. De vaas kan met of zonder zijkanten zijn. De schotel, zoals eerder vermeld, is voorgesneden porties. De enige uitzondering is een bruiloft, waarbij pasgetrouwden in de aanwezigheid van gasten in een cake worden gesneden.

Schep het dessert dat je nodig hebt zoetwaren spatel. Hoewel het bij de hulpaccessoires hoort, is het niet ondergeschikt aan de feesttafel. Wel, als het schouderblad op de rest van het bestek is afgestemd. Het kan stilistisch worden gecombineerd met een vaas of met kopjes en schoteltjes. En hoewel cakes met een zachte basis kunnen worden gegeten als dessertlepel of vork, is de tweede optie nog handiger.

Veel vragen zijn de presentatie van jam of jam voor thee drinken. Het moet worden opgemaakt in kleine vazen ​​en een dessertlepel voor jam moet voor elke gast worden geplaatst.

De lijst met accessoires voor serveren is kort en misschien lang - afhankelijk van de doelen van de eigenaren, welk niveau van technieken ze organiseren. Restaurants moeten alle etiquette-apparaten gebruiken. Thuis is het systeem vereenvoudigd.

Hulpaccessoires voor de soorten apparaten.

 • Lepels. Naast de standaardlepels kun je een scheplepel inslaan voor sauzen, een scheplepel voor kristalsuiker. Dit omvat ook een spatel voor kaviaar, een lepel voor ijs.
 • Pluggen. Effectief is de levering van een speciale vork voor haring met twee tanden, evenals een salade drietandvork. Je kunt een kokosvork voor julienne inslaan - het is heel elegant.
 • Messen. Naast de basis kun je het arsenaal aan apparaten uitbreiden met een mes voor boter, kaas en fruitbessen.
 • tang. Naast de bovengenoemde tang, kunt u ijs tang, aspergebonen en kreeften krijgen.

Natuurlijk beginnen velen tafeletiquette met platen te leren. Als u zeker weet dat u al verschillende soorten hebt, controleer dan of een schaal met borden, eieren, rozetten en een ijskom in deze lijst is opgenomen. Misschien is er nog werk aan de winkel.

Voorbeelden van goed serveren zijn talloze foto's met een thema. Observeer hoe professionals het serveren doen, wat bestekontwerp kan zijn, hoe ze eruitzien op een gemeenschappelijke tafel.

Dienen is echte kunst. Degenen die het als een bourgeois extravagantie beschouwen, zijn te hard. Als de tafel niet alleen mooi is gelegd, maar met smaak is georganiseerd, met thematische binding, die zorgt voor het comfort van elke gast, draagt ​​dit alleen maar bij aan de voordelen van een feest of een etentje.

Zie de volgende video voor meer informatie over het correct gebruiken van bestek.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen