platen

Soepplaten: welke maten zijn er en hoe kies je ze?

Soepplaten: welke maten zijn er en hoe kies je ze?

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. kenmerken
 2. materialen
 3. Maten en vormen
 4. Beoordeling door fabrikanten
 5. Selectieregels

Het is moeilijk om een ​​keuken of horecagelegenheid zonder diepe soepborden voor te stellen. Hun hoofddoel is om warme en koude soepen, zuivelgerechten, bouillons, vloeibare gerechten te serveren. Ondanks het redelijk vertrouwde uiterlijk verschillen soepborden qua vorm, volume en materiaal van vervaardiging.

kenmerken

Diepe borden mogen geen grepen hebben (dit is al een terrine of bouillon). Op de tafel worden ze op een serveerschaal geplaatst, aan de rechterkant wordt een lepel geplaatst. Voordat de soepkom meestal een pasteitje heeft, worden zure room en sauzen geserveerd in sausboten.

Volgens de regels van etiquette, wordt soep geserveerd op de tafel in een gemeenschappelijke terrine, en al van daaruit wordt verdeeld in platen van gasten. Tegelijkertijd moeten de zijkanten van de platen perfect schoon blijven.

materialen

Eetborden kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt. Het is onmogelijk om die te identificeren die beter of slechter zijn. Het belangrijkste is om te begrijpen onder welke omstandigheden en voor welke gerechten de aanschaf van gerechten gepland is. Reeds deze criteria kunnen worden afgeweerd door het materiaal van het product te kiezen. Overweeg de meest voorkomende opties.

keramiek

Keramische gerechten zijn een product van natuurlijke klei dat bestand is tegen hoge temperaturen. Op de top van de gerechten zijn bedekt met glazuur, in de afgewerkte vorm kan worden als natuurlijke terracotta tinten, en worden geschilderd in een andere kleur. Het is ook mogelijk om muurschilderingen en tekeningen op keramische platen aan te brengen. Zulke producten zijn vrij dik en zwaar, maar ondanks dit, fragiel: ze kunnen barsten door een slag, door een abrupte verandering in temperatuur.

De platen zelf zijn echter goed onderhouden temperatuur - hete bouillon in hen blijft nog lang heet en de koele okroshka warmt niet op. Uiterlijk lijken dergelijke gerechten beknopt en zelfs enigszins grof.

Het past optimaal in het interieur van de keuken in de stijl van het land of retro. De meeste producten kunnen niet in de "vaatwasser" worden gewassen.

plateelwerk

Faience - dit is hetzelfde keramiek, maar onderworpen aan een enkel roosteren en meer verfijnd. Bovenste laag - glazuur. Aardewerk platen zijn vrij zwaar, maar poreus. De laatste eigenschap is de reden dat de aardewerkschotels kwetsbaar zijn.

Echter, met voldoende zorg zullen de platen lang genoeg meegaan. Dit, evenals de betaalbaarheid, maakt deze modellen erg populair. Het is vermeldenswaard dat na verloop van tijd vormen zich fouten en groeven over de faience. Op de plaats van schade aan de bovenste laag met de vorming van donker worden.

porselein

Porselein is een kleibasis, maar wordt onderworpen aan meerdere soorten roosteren. Het resultaat is dat het product licht is, maar er zijn geen poriën op het oppervlak. Als resultaat zijn de porseleinen platen bestand tegen zuren, alkaliën en hoge temperaturen. Voedsel in porseleinen borden blijft nog lang heet.. De meest duurzame en dure modellen zijn gemaakt van massief porselein. Het is lang een klassiek model van wit met goud geweest. Fans van minimalisme zouden de optie van witte platen moeten overwegen zonder patronen en reliëfs.

Dankzij de prachtige uitstraling Porselein ziet er altijd feestelijk uit, zo'n set is een geweldige optie voor plechtige feesten. Plaats geen porseleinen schalen in de vaatwasser of magnetron.

Het is verboden om porselein te koken of te wassen in te warm water, voor de verzorging van producten is het beter om een ​​speciaal reinigingsmiddel te kopen.

Hittebestendig glas

Gerechten van dit materiaal kunnen transparant, donker en gekleurd zijn, met afbeeldingen.Het is optimaal voor gebruik in de magnetron. Borden verschillen in redelijke prijs en duurzaamheid, het belangrijkste is om plotselinge temperatuurschommelingen te voorkomen bij het gebruik van deze platen.

Ze zien er vooral indrukwekkend uit in transparante en donkere gerechten met veel elementen. Glaskeramische tegenhangers hebben enige overeenkomsten met glasplaten. Ze zijn echter duurzamer (ze zijn niet bang voor zachte slagen), ze zijn minder gevoelig voor de effecten van temperaturen.

Luminarc

kristal

Extern dergelijke platen herinneren glas, maar ze zijn zwaarder. Als je door de kristallen platen kijkt, kun je zien hoe de lichtstralen er doorheen spelen en breken. Kristal wordt zelden gebruikt voor het maken van soepborden, omdat Het kan alleen worden gebruikt onder koude gerechten. Als u deze regel overtreedt, kan het materiaal donker worden en breken.

metaal

Borden metaal - Dit zijn meestal aluminium en staal (roestvrij staal) producten. Ten eerste zijn ze duurzaam en daarom worden ze als een wandeloptie beschouwd. Echter, dergelijke modellen snel opwarmen, zodat u zich gemakkelijk verbrandt tijdens het gebruik.

U kunt geen metalen keukengerei gebruiken voor de magnetron, maar u kunt het op de grill of op het gasfornuis zetten (gebruik een scheidingswand).

plastic

Producten niet geschikt voor frequent gebruik. Ze moeten worden gehaald van voedselplastiek, producten moeten de voorkeur krijgen van polystyreen of polypropyleen. Controleer voor gebruik of dit soort plastic geschikt is voor warme gerechten. Een ander nadeel van kunststofplaten - het voedsel in hen koelt snel af, ze verwarmen zichzelf en vervormen gemakkelijk.

hout

Houten platen - dit is voornamelijk milieuvriendelijkheid en authenticiteit. Tegenwoordig worden ze echter meestal als decoratief element gebruikt. De reden is dat het nogal moeilijk is om voor dergelijke gerechten te zorgen, bovendien absorbeert hout geuren.

Corian

Modern materiaal verkregen door chemische experimenten. Het vertegenwoordigt kunststeen Producten van het blijken nogal sterk, aantrekkelijk en nobel uiterlijk.

Maten en vormen

Standaard afmetingen van diepe platen variëren van 0,25 tot 0,5 milliliter. De diameter van de schotels varieert ook en kan gelijk zijn aan 20-40 cm. "Minder ruime platen zijn meestal geschikt (diameter 23-24 cm, mogelijk tot 27 cm) voor kinderen en ouderen, evenals voor diegenen die zorgvuldig de hoeveelheid gegeten calorieën controleren. Helft-liter diepe gerechten zijn optimaal voor zowel mannen als diegenen die zich niet beperken in voedsel. dus, het aantal grammen per gerecht is vooral afhankelijk van het volume. Een standaardproduct bevat meestal 250 ml soep.

Traditioneel hebben dinerborden een diepe vorm, hun bodem in diameter is minder dan de diameter van het bovenste gedeelte. Dankzij de afgeschuinde randen komen bouillons en soepen niet uit de vaat. Bovendien dienen de randen om overtollige vloeistof van de lepel te verwijderen. De zijkanten van de platen kunnen glad of reliëf zijn, ze zijn vaak versierd.

De zijkanten kunnen breder zijn, soms kunnen ze zelfs de saus serveren. Soms is het niet eenvoudig om soep met brede zijden in platen te gieten zonder de zijkanten te smeren. Bovendien nemen deze borden bij het serveren veel plaats in beslag op de tafel. Hoe breder de plaat, hoe sneller de soep afkoelt, bij diepere gerechten blijft het voedsel langer warm. Moderne fabrikanten produceren ook vierkante en zelfs driehoekige handicaps. Vierkante producten zien er stijlvol uit, nemen weinig ruimte in beslag op de tafel en zijn ook ergonomisch in opslag.

Afzonderlijk is het noodzakelijk om borden voor kinderen toe te wijzen. In de regel zijn ze dieper, kunnen worden uitgerust met kleine handvatten. Het is echter aan te bevelen om een ​​oudere kleuter en een schooljongen te leren van "volwassen" gerechten, dat wil zeggen klassieke soepborden.

Een onderscheidend kenmerk van kinderborden kan design worden genoemd - het is altijd helder en kleurrijk, herhaalt scènes en schilderijen van cartoons, boeken.

Beoordeling door fabrikanten

Overweeg de populairste merken, in de productlijnen waarvan er diepe platen zijn.

 • Premium merk Colombo (China) produceert serveerschalen, evenals porseleinen theeserviezen. De nieuwe collectie in ontwerpuitvoering wordt regelmatig vrijgegeven. Combineert alle collecties bloemenpartijen, die op de sneeuwwitte schalen passen. In Rusland is het moeilijk om producten van deze fabrikant te kopen, omdat er geen officiële winkels zijn. U kunt echter officiële distributeurs vinden op internet.
 • Een ander premiummerk is het Duitse bedrijf Continental. Het positioneert zijn porseleinproducten als gerechten voor instellingen, omdat het krachtige indicatoren heeft. Voor dit product zijn samengesteld uit aluminiumoxide en extra versterkte randen van gerechten. Dientengevolge is het inert voor extreme temperaturen, zuren en stoten. Op de vaat heeft ook een garantie van 5 jaar vanaf de datum van aankoop.
 • Waren voor de restaurantfabrikanten en het bedrijf Helfer (Oostenrijk). Dit zijn porseleinproducten met een klassiek ontwerp. Een duidelijk voordeel - verhoogde impactweerstand, stijlvol elegant ontwerp.
 • Amerikaans merk Corelle Het geeft ook een garantie op zijn gerechten (weliswaar 3 jaar), die het maakt van drielaags hittebestendig glas. Producten hebben geen coating of er wordt glazuur op aangebracht, waardoor een imitatie van een porseleinoppervlak wordt bereikt. Kookgerei is geschikt voor serveren en gebruiken in de magnetron, absorbeert geen geuren, houdt de warmte lang vast. En dankzij het schilderij "sticker" (reliëfpatronen, die worden aangebracht door middel van gravure of perforatie), zijn de gerechten bijzonder mooi en wordt het patroon tot 10 jaar lang gehandhaafd bij dagelijks gebruik van de gerechten.
 • Als u van hoge kwaliteit dubbel gebakken en geglazuurde keramiek houdt, let dan op Gerechten Costa Nova. Naast de hoge kwaliteit en duurzaamheid, is het vermeldenswaard de aantrekkelijkheid van de gerechten. De belangrijkste ontwerpmotieven zijn etnisch, bloemen.
 • Onder binnenlandse producenten zijn er ook waardige merken, bijvoorbeeld Domenik. Producten worden vervaardigd in 3 versies - van glas, keramiek en porselein. Het is duidelijk dat glasplaten geschikt zijn voor gebruik in de magnetron, maar deze fabrikant maakt het gelijkaardige gebruik van porseleinen tegenhangers mogelijk, dankzij een speciale productietechnologie. Wat het ontwerp betreft, dit is de variëteit aan keuzemogelijkheden, voornamelijk klassieke richting. Er is ook een rij kindergerechten.
 • Misschien is een van de meest verbazingwekkende bedrijven Leander. Ze produceren borden en andere porseleinen schalen. Wat opvalt is dat de producten met de hand worden geschilderd, maar dat de kosten voor de koper toch redelijk betaalbaar blijven.
 • Liefhebbers van glaswerk kunnen ook platenmerken Luminarc (Frankrijk) en Pasabahce (Turkije) aanbevelen. Het gebruik van hittebestendig glas van hoge sterkte stelt u in staat poriën op het oppervlak te voorkomen en zo de platen sterk te maken, inert voor de effecten van zuren, schuurmiddelen, hoge temperaturen. Dergelijke producten kunnen in de magnetron en vaatwasserbestendig worden geplaatst. Luminarc-platen zijn een combinatie van klassieke uitvoeringen en gebruiksgemak.
 • Posud de Luxe zal een beroep doen op liefhebbers van ongewone vormen en ontwerpen. De productlijn is verdeeld in 2 groepen - gerechten uit keramiek en porselein.
 • Als u op zoek bent naar gedurfde kleuren en ontwerpoplossingen, let op GreenGate-producten. Een rode plaat, zwart met witte patronen - dit zijn niet alle mogelijke opties.
Colombo
Posud de luxe
Corelle

Selectieregels

Het eerste criterium bij het kiezen van soepborden is het materiaal van de vervaardiging. Voor plechtige gelegenheden, evenals, als de financiën het toelaten, kan de voorkeur worden gegeven aan porselein.Als voedsel vaak wordt verwarmd in de magnetron, moet je glaswerk kiezen. Degenen die zich zorgen maken over de milieuvriendelijke gerechten, kunnen we keramiek aanbevelen. Universele en democratische versie - faience.

Als je porselein selecteert, sla het dan lichtjes met je hand. Porselein moet luid klinken en het geluid zal geleidelijk vervagen. Als je een dof geluid hoort, zul je aardewerk vinden voor duurder China. natuurlijk, moeten kwaliteitscertificaten controleren - dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat de vaat voldoet aan de bestaande normen en milieuvriendelijk is. De meest geschikte vorm herkende ronde.

Voor vieringen kun je ongebruikelijke vierkante tegenhangers kopen, maar elke dag is het ongemakkelijk van zo'n container.

De klassieke kleur is wit en de tinten. Dergelijke gerechten zien er organisch uit in elke keuken, gecombineerd met een verscheidenheid aan opties voor gerechten en textiel. Heldere platen met bloempatronen kunnen als veelzijdig worden beschouwd, ze zullen helpen om een ​​lichte en ontspannen sfeer te creëren. Psychologen zeggen dat de heldere kleuren van de gerechten de eetlust stimuleren.

Als je niet bang bent om te veel te eten, kunnen felgekleurde gerechten accenten leggen aan de tafel. Als u vermoeidheid voelt, is het aan te raden de gerechten in groene, lichtgroene tinten te gebruiken. Borden met rijke gele en rode kleuren stimuleren de eetlust. Maar de koude blauwe en diepblauwe kleuren helpen het te beheersen.

Hulpproducten kunnen er aantrekkelijker uitzien, maar de zorg voor een dergelijk product zal moeilijker zijn. Voedseldeeltjes kunnen verstopt raken in de groeven en bulten, waardoor gele of donkere vlekken ontstaan.

In de volgende video vindt u een bespreking van de soepkom Luminarc Feston.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen