aardewerk

Alles over dulevskom porselein

Alles over dulevskom porselein

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Een beetje geschiedenis
 2. species
 3. Voors en tegens
 4. Hoe te kiezen?
 5. Zorgfuncties

Ware van metaal, plastic en andere moderne materialen kan heel praktisch zijn. Maar vanwege de decoratieve eigenschappen is het moeilijk om een ​​waardig alternatief voor porseleinproducten te vinden. Ze doen het in ons land, bovendien is het niet slechter dan in de erkende wereldcentra van deze industrie.

Een beetje geschiedenis

De belangrijkste Russische fabriek die gespecialiseerd is in faience en porselein in verschillende vormen, is de fabriek in Likino-Dulyovo. Hij geeft vrij:

 • keukengerei;
 • souvenirs;
 • sculpturale producten.

De stad Likino-Dulyovo ligt in de regio Moskou en meer precies in het district Orekhovo-Zuyevo. De start van de productie vond plaats in 1832 op initiatief van de handelaar T. Ya. Kuznetsov. Toen heette het gebied waar de onderneming zich bevond, de woestenij Dulyovo. De status van de stad, dit gebied kreeg pas in 1937. Maar al in de eerste fase, de fabriek van porselein saai klonk letterlijk overal in Rusland.

Na 20 jaar is het een van de belangrijkste centra geworden voor de productie van porselein en keramiek in ons land. Sinds 1864 werd MS Kuznetsov de eigenaar van de onderneming. Wanneer het erin slaagt om de hoogste ontwikkeling in de XIX eeuw te bereiken. Aangetrokken specialisten en nauwgezette studie van de technologie toegestaan ​​om producten van onberispelijke technische kenmerken te maken. Sinds 1918 staat het bedrijf weer op stapel.

Al in de eerste jaren na de nationalisatie was er een kardinale reconstructie aan de gang, een aangrenzende fabriek van speciale verven werd gecreëerd. De mechanisatie van alle workshops begint en eindigt redelijk snel. Sinds 1932, een kunstlaboratorium. Gedurende 15 jaar (1918-1932) is het niet alleen mogelijk om de initiële moeilijkheden het hoofd te bieden, maar ook om het piekprobleem van 1913 drie keer te dichten.

Op dit moment worden jaarlijks meer dan 75 miljoen producten gemaakt, terwijl ze vóór de Eerste Wereldoorlog slechts 25 miljoen stuks produceerden.

Maar dit was slechts het begin van het pad van de onderneming. In de jaren dertig werd niet alleen aandacht besteed aan de hoeveelheid producten, maar ook aan hun artistieke prestaties. Het is mogelijk om een ​​kwalitatief nieuw esthetisch niveau te bereiken (wat ook tot uiting kwam in de uiteenzetting van het fabrieksmuseum). Voor altijd in de geschiedenis van Likino-Dulyovo namen toen namen als P. V. Leonov (schilderij), Mukhiguli en Strochilin (originele vormen van containers). Sculpturen en kleine figuren Sotnikova, Kozhin, Bogdanova werd in die tijd ook een zeer opmerkelijke prestatie.

Bekende schilders en beeldhouwers werkten destijds samen met de fabriek. De producten werden zeer gewaardeerd in het buitenland en leverden zelfs de gouden medailles van wereldtentoonstellingen. Aan het einde van de jaren dertig is een overgang naar een nieuwe stijl van schilderen gepland, die meer emoties uitdrukt. Om voor de hand liggende redenen werd het bijgewerkte concept pas in de jaren vijftig volledig gerealiseerd. Wederom is het vermeldenswaard de bijdrage van de legendarische Leonov, en in het bijzonder, zijn tekenset "Golden Deer".

Service "Golden Deer"

In de jaren 1950, Likino-Dulyovo actief beheerst de nieuwe aanpak - leenmotieven uit de oude Russische folklore en het gebruik van klassieke ornamenten. De voorkeur ging uit naar een contrasterend palet van heldere kleuren. Tijdens deze periode domineert het kleurengamma dat al bekend is met modern Dulevo-porselein:

 • selenium;
 • blauw;
 • groene tonen.

Ervaren kunstenaars en beeldhouwers blijven betrokken bij de samenwerking In de jaren zestig verscheen er een andere versieringstrend. Sommige decorateurs probeerden witte porseleinoppervlakken te beschilderen met zachte pastelkleuren.In deze benadering werden zowel gouden lijnen als eenvoudige geometrie gebruikt.

Het bedrijf bleef echter, ondanks pogingen om minimalistische motieven te introduceren, loyaal aan de Russische traditionele stijl.

De jaren 70 worden vergezeld door het gebruik van etudes met natuurlijke landschappen, met veldplanten. In 1991 werd de fabriek geprivatiseerd en werd een productiecoöperatie gevormd. Maar in nieuwe realiteiten verliest porselein van Likino-Dulyovo zijn vroegere populariteit. De vraag naar producten daalde snel en tegen het begin van de jaren 2010 sleepte de fabriek een ellendig bestaan ​​voort. Alleen koortsachtige inspanningen en een versnelde wederopbouw (met het achterlaten van verouderde en onvoldoende economische apparatuur) maakten het mogelijk om de onderneming te redden van een complete ineenstorting.

Gelijktijdig met de voltooiing van de reconstructie, wordt in de late herfst van 2014 het fabrieksmuseum geopend. Het toont het unieke werk van vele beroemde makers. Vanaf 2015 is de Renaissance aan de gang en neemt het aantal op de markt gebrachte producten jaarlijks toe. Het is waar dat het precies onduidelijk is wanneer de vorige productierecords worden gedekt. Maar het is tijd om over te gaan tot een belangrijker onderwerp - het assortiment porselein.

species

Likino-Dulyovo-producten begonnen al vrij lang met speciale monogrammen en tekens bedekt te worden, bijna vanaf het begin van het bestaan ​​van de plant. Zelfs toen waren er meer dan genoeg mensen bereid om populaire producten te vervalsen. Wat het bedrijf nu produceert, wordt voornamelijk gerealiseerd via de hoofdwinkel.

De eerste verdieping biedt bezoekers sets en theesoorten. Je kunt een set voor thee drinken kopen voor minstens 700 roebel (voor 6 personen). De duurste sets voor de prijs bereiken 20 duizend. Liefhebbers van porselein wijzen dat aan De meest populaire en interessante oplossingen kunnen niet minder kosten dan 3000 roebel.

Wat wordt verkocht voor 8.000 of meer, dit is al een geschenkenset, veel van hen zijn in eerste instantie gemaakt met de hand geschilderd.

In Likino-Dulyovo doen en een verscheidenheid aan dinersets. Er is iets om uit te kiezen en de prijzen zijn redelijk. De gerechten op de tweede verdieping van de winkel worden individueel verkocht. Daar kunt u vinden:

 • platen;
 • theepotten;
 • salade kommen;
 • koppen;
 • bakvormen;
 • kopjes en glazen.

Samen met de oude Russische ornamenten, Likino-Dulevsk ontwerpers beheersten ook de Oezbeekse stijl motieven. In elk geval zijn alle sets en individuele kopieën heel goed doordacht. Bijvoorbeeld, theeset "Cherry" bestaat uit 14 items en is ontworpen voor 6 gebruikers. Zoals de fabrikant beweert, past deze set perfect in rustige gezinsavonden. De kleurrijke beschrijving en het indrukwekkende realisme worden met name genoemd in de officiële beschrijving.

Service "Cherry"

"Ledum" instellen bevat dezelfde compositie en is tegelijkertijd in staat elke vakantie te maken, elke romantische avond een echt idyllische tijd. De ontwikkelaars konden ervoor zorgen dat hij alleen prettige associaties creëerde. Als u zich niet beperkt tot landelijke services, kunt u bijvoorbeeld op 'Bloeiende aardbeien' letten. Deze kit bevat:

 • theepot;
 • paar thee;
 • suiker container.
soort geneeskrachtig plant
Bloeiende aardbeien

Er zijn in de reeks en geïsoleerde theesoorten. Een levendig voorbeeld is "Wild Rose". Ook produceert de fabriek in Likino-Dulyovo:

 • thee en koffie sets;
 • schotels;
 • suikerkommen;
 • kits voor kinderen;
 • glazen en schoteltjes;
 • mokken;
 • decoratieve platen;
 • vazen;
 • damasks;
 • lampen gemaakt van porselein.

Voors en tegens

Praten over de positieve en negatieve kanten van Dulev porselein is geschikt om in 2 delen te breken. Allereerst over porselein in het algemeen. Ze worden als ideaal beschouwd voor vakanties en speciale gelegenheden. Wanneer de stemming hoog is, wanneer er echte redenen voor vreugde zijn, waarom niet profiteren van het bereiken van de keramische industrie. Geen wonder dat dit soort gerechten worden gevonden op de meest ambitieuze plaatsen.

Kwaliteitsproducten zijn uitzonderlijk dun en laten zelfs "de zon door". Tegelijkertijd overtreft de mechanische sterkte van porselein glas met dezelfde dikte. Maar de eerste karakteristieke minus wordt meteen onthuld - mechanische stabiliteit van porseleinproducten ontbreekt echter. En zelfs de eersteklas Dulev-technologie die in de loop van vele tientallen jaren is ontwikkeld, staat dit nadeel niet toe.

Maar het gebruik van strikt natuurlijke componenten zorgt voor volledige veiligheid van de consument.

Wat het decor betreft, werden de producten die in Likino-Dulyovo zijn gemaakt, lange tijd onderschat door experts. Zelfs de producten van andere binnenlandse fabrieken, dezelfde Lomonosov, in de XIXe eeuw in hoge kringen snobistisch gedragen. Traditionele Russische plots en motieven, stilistische beslissingen werden "griezelig filisterend" verklaard. Maar de tijden veranderen en aristocratische snobs (zoals die al puur laat-Sovjet-volgelingen) zijn in de vergetelheid geraakt. Maar porseleinproducten met goede handgemaakte patronen in traditionele stijl hebben al deze gewelddadige aanvallen overleefd.

Geen wonder - de massaconsument is gewoon moe van de patroonpatronen in de stickertechniek. Laat ze nog meer divers en soms meer verfijnd zijn, maar er is eenvoudig geen specifieke aangename "ziel" in hen. Tegelijkertijd, ten opzichte van de producten van hetzelfde IKP, profiteren dulevskiy-producten (van vergelijkbare posities) met ongeveer 50%. Of in sommige gevallen zelfs een beetje meer. Kleuren kunnen wel of niet leuk vinden, maar dit is een puur individuele vraag.

Lomonosov porselein
IPE
Dulevo porselein

Hoe te kiezen?

Eerder was er al een stempel van de letters "ZK". Het werd alleen gebruikt van 1832 tot 1840. Later (vóór 1860) worden kobaltzegels gebruikt. Sinds 1864, gedurende 25 jaar, zijn de producten van het bedrijf gemarkeerd met blauwe bovenglaasjes MSC en KFM. In de komende twee decennia wordt een heel ander merk gebruikt. En van 1962 tot op heden, geeft Likino-Dulyovo een grafisch beeld van een valk op zijn porselein.

Deze praktijk begon onder de indruk van de overwinning van de overeenkomstige compositie in 1958 op de tentoonstelling in Brussel. Wetende welke logo's per jaar als stempels werden gebruikt, is het mogelijk om porseleinproducten zonder problemen te dateren. De allereerste van de stempels geperst in het deeg. Maar bij het kiezen van het is het belangrijk om niet alleen aandacht te besteden aan conventionele tekens.

Klassieke volksstijl zoals een zeer groot aantal mensen. Als het niet past, kun je een andere techniek kiezen: het zogeheten embleem. Deze productiemethode betekent de overdracht naar de porseleinafbeeldingen van het sjabloon. Je moet niet denken dat al die producten er levenloos uitzien - onder hen zijn er ongetwijfeld originele. De derde dulevskaya-techniek, die aandacht verdient, is de toepassing van karakteristieke "calico" -tekeningen.

Naast deze momenten zijn er nog andere subtiliteiten die absoluut niet mogen worden genegeerd. Dus, waar mogelijk, is het noodzakelijk om ware en andere producten van porselein te krijgen in grote gespecialiseerde winkels. De beste zijn degenen die rechtstreeks van de fabrikant werken. Belangrijk: u moet de volledige naam van elk product en zijn uiterlijk controleren met de beschrijving op de officiële website. Een kwaliteitsproduct onderscheidt zich heel eenvoudig: door de muur moet het duidelijk zichtbaar zijn (met voldoende verlichting) aan de andere kant.

Niet minder belangrijk is de melodische respons die optreedt wanneer je op het oppervlak slaat. Kenners nemen speciale houten stokjes om te tikken. Als ze simpel aardewerk of faience raken, is het geluid onveranderlijk gedempt. Geen enkele truc van vervalsers kan deze functie elimineren.

Een belangrijke vereiste is een extreem gladde en gladde laag glazuur - dit wordt beoordeeld aan de hand van de zorgvuldigheid van de technologen en productie-eenheden.

Zorgfuncties

Het kiezen van het juiste product is niet voldoende.Vaak begint het al na een korte tijd de eigenaars te storen. Dit is in de regel te wijten aan de ongeletterde behandeling. Porselein, vooral met de hand geschilderd (zoals in dit geval), wordt ook alleen met de hand gewassen, zonder gebruik te maken van vaatwassers. Zelfs de meest goedaardige van hen werken niet goed. Daarom is het risico te groot dat er iets beschadigd raakt.

Maar ook handen wassen is heel anders. Het is categorisch onmogelijk om dulevski-porselein schoon te maken en het op gewicht te houden onder een stroom water. Er is een grote kans dat u geconfronteerd zult worden met een andere identificatiefunctie van een kwaliteitsmateriaal - het soort fragmenten. De gerechten worden in plastic bakjes geplaatst waarin zachte handdoeken worden verspreid.

Het is ten strengste verboden om kokend water of warm water te gebruiken. Geschikt alleen vloeibare gematigde temperatuur. Als de vaat handgrepen of dunne delen heeft, wordt deze tijdens het wassen door het lichaam en onder gehouden. Het gebruik van huishoudelijke chemicaliën is in principe onaanvaardbaar. De enige toegestane optie is babyzeep, hoewel het grondig moet worden verdund in water of aangebracht op een borstel met zacht haar.

Water uit ammoniak helpt om bezoedeld porselein te onttrekken aan vlekken en vlekken. Buiten worden de schalen gewassen met een zwakke waterstofperoxide-oplossing. Als alternatief voor, verdund tandpoeder toepassen.

Alle starre apparaten en schurende schoonmaakmiddelen zijn ten strengste verboden! Maar zachte stoffen zijn redelijk geschikt om droge of natte methoden af ​​te vegen.

Gebruik voor het reinigen van de uitlopen van waterkokers en andere moeilijk bereikbare plaatsen meestal borstels die zijn ontworpen voor babyvoedingflessen. In tegenstelling tot gewone gerechten, kan China niet lang in water worden gedrenkt. Hierdoor kun je "het spel beëindigen" tot scheuren. Om dezelfde reden is het de moeite waard om sterke wrijving tijdens het wassen te vermijden. Was zeep en schuim af door zachtjes water bij kamertemperatuur te gieten.

Zodra het porselein is schoongemaakt en drooggewreven, wordt het onmiddellijk schoongeveegd. Als dit niet gebeurt, kunnen er snel vlekken en vlekken verschijnen. En niet alleen om te verschijnen: het zal veel moeilijker zijn om ermee om te gaan dan normaal. Stofborstels met een niet-grove stapel. Nogmaals: alle manipulaties worden zo zorgvuldig en nauwkeurig mogelijk gedaan, zonder enige haast.

In de volgende video wachten interessante feiten over Dulevo-porselein op je.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen