aardewerk

Bone china: wat is het en wat is het beroemde merk?

Bone china: wat is het en wat is het beroemde merk?

doe mee aan de discussie

 
inhoud
 1. Wat is het?
 2. Voors en tegens
 3. Soorten gerechten
 4. Thema en kleuren
 5. Overzicht fabrikanten
 6. Hoe te kiezen?
 7. Zorgfuncties

Voor de vervaardiging van gerechten en items voor de decoratie van interieurs gebruikt een grote hoeveelheid materialen, en onder hen is er porselein. Naast het gebruikelijke, gebruiken fabrikanten tegenwoordig actief porselein, dat er anders uitziet, en dat opvalt door zijn unieke eigenschappen.

Wat is het?

Het materiaal, zo genoemd, is een solide grondstof, waarvan een component bestaat uit verbrand bot. Onder de karakteristieke kenmerken van dergelijk porselein is het de moeite waard de nadruk te leggen op de hoge sterkte en de witte kleur. Het materiaal verscheen als resultaat van het werken aan pogingen om de formule voor het produceren van wereldberoemd Chinees porselein opnieuw te creëren. Voor het eerst werd botas in de 18e eeuw opgenomen in de samenstelling van vaste grondstoffen, het resultaat was de aanzet voor de afleiding van de basisformule voor de vervaardiging van botporselein, die nog steeds wordt gebruikt.

Idealiter zou de samenstelling van het materiaal componenten moeten bevatten zoals:

 • witte klei - 25%;
 • veldspaat - 25%;
 • gebrande botmassa van dieren - 50%.

De belangrijkste eigenschappen die dit materiaal anders maken dan gebruikelijk veroorzaakt door de afwezigheid van lege ruimtes binnenin, perfect gevuld met botas. Van de uiterlijke kenmerken die botkorselein bijzonder populair hebben gemaakt, is het de moeite waard de expressieve witheid en transparantie te benadrukken, evenals de mogelijkheid om een ​​delicate crèmekleur op producten en gerechten van deze solide en tegelijkertijd elegante grondstof te creëren. Porselein verkrijgt geleidelijk zijn basiseigenschappen als gevolg van afvuren, die worden uitgevoerd bij temperaturen van +1050 tot + 1300 ° C.

Botmassa wordt ook voorverwerkt, waardoor lijm en organische componenten eruit worden verwijderd. Verder worden met behulp van pleistermallen de producten vervaardigd, gevolgd door hun ontwerp met behulp van glazuur, verf of een sticker.

Botporselein wordt als dunwandig beschouwd, omdat producten uit dit grondstofmateriaal verschillen van de dikte van hun muren van gewoon porselein.

Voors en tegens

Botporselein heeft, net als elke andere grondstof, sterke en zwakke punten die zich zullen manifesteren tijdens de werking van producten die daaruit zijn gemaakt. De voordelen van het materiaal zijn dus de volgende:

 • verhoogde sterkte, zelfs onder de conditie van dunne wanden van het product; zoals de praktijk aantoont, zullen producten met een dergelijke samenstelling beter bestand zijn tegen mechanische schade dan andere variaties van grondstoffen die worden gebruikt voor de vervaardiging van schalen en decoratieve artikelen;
 • de wanden van producten van dit porselein zullen doorschijnen, waardoor producten er lichter, verfijnder en verfijnder uitzien; vergelijkbare kwaliteiten worden vooral gewaardeerd door antiquairs en andere amateurs en verzamelaars van aristocratische beeldjes, schalen enzovoort;
 • de variëteit is beroemd om zijn nobele kleur; echt porselein heeft geen harde grijstint;
 • het oppervlak van producten uit deze grondstof bevat geen ruwe randen, alle gerechten en andere producten zullen perfect glad aanvoelen;
 • Fabrikanten maken sets en andere huishoudelijke artikelen uit het materiaal die als universeel kunnen worden aangemerkt, omdat ze niet alleen kunnen worden gebruikt om het huis in te richten, maar ook voor normaal gebruik aan de familietafel.

Niet verstoken van materiaal en enkele minnen, namelijk:

 • ondanks de duurzaamheid ervan, hebben producten uit deze grondstof speciale zorg nodig, waardoor hun oorspronkelijke uiterlijk behouden blijft en de levensduur wordt verlengd;
 • naast een speciale benadering van zorg, zal bone china ook van de eigenaar eisen dat hij bepaalde nuances met betrekking tot opslag in acht neemt;
 • producten gemaakt van dit materiaal zijn duur;
 • ondanks zijn sterkte en hardheid, is porselein niet bestand tegen plotselinge temperatuurschommelingen, hetzij omhoog of omlaag.

Soorten gerechten

Tegenwoordig bieden fabrikanten die dit materiaal in hun productie gebruiken de volgende soorten gerechten aan:

 • platen van verschillende afmetingen en diepten, inclusief producten die worden gebruikt voor decoratie;
 • sets;
 • thee- en koffietoestellen, ontworpen voor 2 of meer personen;
 • terrines;
 • sets.

Naast keukengerei, beeldjes, vazen, thematische figuurtjes zijn gemaakt van porselein.

Thema en kleuren

Producten van wit porselein of ivoor ondergaan, voordat ze naar de winkelschappen gaan, een verplicht proces van schilderen en decoreren. Het schilderij kan onderglazend of overglazend zijn en er zijn ook producten waarvan het ontwerp de twee technieken van het werk van kunstenaars combineert. De meeste producten van bone china zijn gemaakt in de kleur wit en blauw, die wordt genoemd "Kobalt net", wat een soort visitekaartjesproducten is geworden van dit materiaal. Zo'n schilderij, afhankelijk van de temperatuurbehandeling, kan lichtblauw of verzadigd blauw zijn. Soms worden tinten zwart, grijs en bruin gebruikt, bloemen van magnolia en andere planten worden op het oppervlak van schalen getekend.

Schilderproducten worden met de hand gemaakt, maar in sommige productiebedrijven worden producten van porselein gedecoreerd met speciale vormen met getrokken dunne lijnen die de contour bepalen. En ook in de praktijk wordt actief gebruikt dunne film - sticker, die "werkt" naar analogie van het embleem. Overglazuur schilderen van gerechten en andere producten wordt soms gedaan in goud. Werken met edele metalen kan met een penseel worden gedaan. handmatig of met een speciale stempel.

Overzicht fabrikanten

Tegenwoordig zijn veel binnenlandse en buitenlandse merken betrokken bij de vervaardiging van producten van porselein. Onder de bestaande populaire merken valt de meest populaire productie op.

 • Imperial Porcelain Factory. Deze onderneming in de dagen van het tsaristische Rusland was de eerste binnenlandse productie, gespecialiseerd in de vervaardiging van gerechten uit porselein. Wat botmateriaal betreft, op basis van deze plant, werden de eerste producten al geproduceerd in de tijd van de USSR.

Op dit moment is het de enige Russische organisatie die de grondstoffen zelf produceert, maar ook de producten ervan.

 • Royal doulton - Het is een Engelse onderneming die gespecialiseerd is in het werken met vergelijkbaar materiaal. Nu is het merk een van de grootste leveranciers van porseleinproducten. In het assortiment van het bedrijf zijn er verschillende producten, waaronder exclusieve sets en decor items.
 • Wedgwood - dit is niet minder populair merk dan de Russische plant, het bedrijf bezet een van de meest gewilde niches, omdat het niet alleen porselein levert aan gewone consumenten, maar ook bestellingen uitvoert voor de productie van gerechten voor het Britse koninklijk hof. Naast de gewilde klassiekers houdt het bedrijf zich bezig met de productie van buitengewone producten en kunstvoorwerpen.
 • Spode - Dit is een ander populair merk voor de vervaardiging van producten uit porselein, die klanten een breed scala aan gerechten van hoge kwaliteit biedt. Productiefaciliteiten zijn al meer dan 200 jaar actief. Vandaag heeft het merk zijn exclusieve lijn gelanceerd voor de productie van producten van topklasse.
 • Narumi - is een Japans merk, beschouwd als een van de jonge bedrijven in dit marktsegment. De producten van dit merk onderscheiden zich echter door hun verfijning, hoge kwaliteit en een speciale benadering van het ontwerp van gerechten. Japan richt zich op het handmatig produceren en verven van producten, wat waarde toevoegt aan gerechten en andere producten.

Het bedrijf loopt niet achter op de Engelse handelsmerken en produceert daarom ook actief een lijn van high-end porselein. Naast de bovengenoemde ondernemingen wordt porselein als belangrijkste grondstof voor de productie van gerechten gebruikt in China en Kazachstan.

Hoe te kiezen?

De verwerving van dergelijke gerechten of andere producten vereist een goed begrip van hoe hoogwaardige producten van tweederangs vervalsingen kunnen worden onderscheiden. Als u het uiterlijk van uw favoriete product evalueert, moet u speciale aandacht besteden aan een paar nuances.

 • Kleur. Kwaliteitsproducten moeten puur wit of crème zijn. En ook porselein zou moeten schijnen. Het kleurenschema kan variëren in het licht van het gebruik van nieuwe technologieën in het werk, maar de schaduw op het oppervlak van de producten moet warm zijn en mag niet worden onderscheiden door opzettelijke witheid.
 • Transparantie. Platen of andere hoogwaardige bone china-producten moeten licht doorlaten.
 • Figuur. Als het voorgestelde product als servies of met de hand geschilderd souvenir wordt geplaatst, kunt u bij nader onderzoek de karakteristieke penseelstreken zien.
 • Markering. Alle producten moeten noodzakelijk gemarkeerd zijn. Meestal worden de bijbehorende stempels op de achterkant van de onderkant geplaatst. Het wordt aanbevolen om de voorkeur te geven aan fabrikanten met een bekende naam.
 • Geen oppervlaktegebreken. Bij het kopen van gerechten voor een cadeau of voor persoonlijk gebruik, moet u ervoor zorgen dat alle wanden soepel zijn. Het is belangrijk dat het product geen gaten, bubbels, maar ook chips en krassen bevat, vooral langs de rand.

Zorgfuncties

Door te kopen voor de werking van producten uit porselein, het is de moeite waard om verder onderzoek te doen naar kwesties in verband met de verzorging en opslag van dergelijke producten, let op de volgende aanbevelingen:

 • afwassen is verboden met behulp van harde schuursponsjes, evenals het gebruik van huishoudelijke chemicaliën in poedervorm, die krassen op het oppervlak kunnen veroorzaken; als het mogelijk is, is het vermelden waard het gebruik van extra chemie;
 • porselein is erg gevoelig voor sterke temperatuurschommelingen, dus zorg of onderhoud van bekers, borden of andere voorwerpen moet worden onderhouden of benut; als hete vloeistof in de container wordt gegoten, moet deze eerst worden gespoeld in warm water enzovoort;
 • porseleinzorg omvat het gebruik van water bij kamertemperatuur; het is onmogelijk om onder heet water te wassen, zelfs bij sterke vervuiling;
 • plaats de borden op de tafel of op het schap zodat de bakken elkaar niet raken; het is het beste om containers te verschuiven met servetten van wit papier bij het opbergen van de vaat op elkaar;
 • na natte verwerking moeten porseleinproducten droog worden geveegd; Verwijder stof met een droge, pluisvrije doek.

Zie de volgende video voor informatie over hoe het beroemde Engelse fijne Dunoon-porselein wordt geproduceerd.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen