aardewerk

Welke materialen zijn platen voor voedsel?

Welke materialen zijn platen voor voedsel?

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
  1. Belangrijkste rassen
  2. Andere materialen

Tegenwoordig kunt u in elke winkel eetborden vinden - ze zijn gemaakt van verschillende materialen, die elk hun voor- en nadelen hebben. Overweeg welke metalen gerechten verschillen van keramiek, en wat zijn de voor- en nadelen van aardewerk. En praat ook over de kenmerken van porselein, glas, plastic en andere soorten gerechten.

Belangrijkste rassen

De meest populaire materialen voor de vervaardiging van gerechten zijn porselein, aardewerk, keramiek en glas. Het is noodzakelijk om op elk type apart te blijven.

porselein

Afhankelijk van de manier van schilderen, zijn er verschillende soorten porselein. De duurste wordt beschouwd als een manufactuur, die met de hand is versierd - de prijs is zo hoog dat deze redelijk in verhouding staat tot de kosten van een Rolls-Royce. Porseleinen schalen kunnen worden versierd met een embleem - dit zijn reliëfornamenten die worden aangebracht met behulp van gravure of perforatie. Bone china wordt zeer op prijs gesteld. Porselein wordt echter vaak niet geverfd, omdat dit materiaal zelf er nogal plechtig uitziet.

In principe zijn de borden in het wit uitgevoerd, omdat dit tegenwoordig de favoriete schaduw van de meeste ontwerpers is. Bovendien zijn dergelijke gerechten universeel - het kan worden gecombineerd met elk tafelkleed en elke stijl van dineren. Een lichte afwijking van de witte kleur in de vorm van een franje van gouden of blauwe schaduw is toegestaan ​​- Het belangrijkste is dat je borden harmoniëren met ander bestek. Als de schalen bijvoorbeeld zijn versierd met gouden ornamenten, zou het nuttig zijn om vergulde lepels, vorken of andere voorwerpen op de tafel te plaatsen.

Porselein heeft een aantal onmiskenbare voordelen.

  • Inertness bij contact met chemicaliën. Onder invloed van zuren en alkaliën van voedingsmiddelen, evenals detergentia, verliest het materiaal zijn eigenschappen niet.
  • veelzijdigheid. Porseleinen schotels zien er belangrijk uit in elk interieur, het is boven modetrends, dus het kan er vele decennia stijlvol uitzien.

Van de minnen van porseleinen platen, is er een gevoeligheid voor de invloed van verhoogde temperaturen: het wordt niet aanbevolen om de platen met heet water te wassen, het voedsel mag daarin niet worden verwarmd.

Porseleinen schalen worden uitsluitend gebruikt voor het serveren. Bovendien kan het materiaal bij langdurig dagelijks gebruik donker worden.

plateelwerk

Faience wordt al lang een goedkope analoog van porselein genoemd. Platen van dit materiaal hebben meestal afgeronde of gecomprimeerde randen, ze zijn duurzaam en zeer comfortabel, daarom zijn ze optimaal voor het houden van grote feestvakanties. Het is gemakkelijk om faience van porselein te onderscheiden - als je een porseleinen bord raakt met een houten stok, zal een hoog melodieus geluid te horen zijn, en de faience reageert doof.

Chemisch gezien is faience een mengsel van sparren, kwarts en kaolien, bovendien is het aandeel van deze laatste goed voor ongeveer 85%, wat het materiaal een poreuze structuur geeft en de materiële voordelen van het materiaal bepaalt:

  • lage prijs - aardewerk gerechten zijn beschikbaar voor de overgrote meerderheid van de Russische gezinnen;
  • warmtebehoud: gekookte maaltijden, neergelegd in faience borden, hun warmte aan hen over te dragen, en de gerechten, op zijn beurt, handhaaft de vereiste temperatuur van de schotel.

Tegelijkertijd verdraagt ​​aardewerk, net als porselein, geen te hoge temperaturen.

keramiek

Het grote voordeel van keramisch servies is dat het de mogelijkheid heeft om het niveau van vochtigheid en warmte te regelen. Keramische borden kunnen de bouillon lange tijd warm houden, en gekoelde okroshka warmt niet op. In kleigerechten mag je voedsel in de magnetron verwarmen en indien nodig ook in de oven doen.

Keramiek heeft vele voordelen die klanten over de hele wereld waarderen:

  • ecologisch veilige samenstelling;
  • warmtekap;
  • verwarming uniformiteit;
  • gemak van zorg.

Het is belangrijk dat keramische platen chemisch inert zijn: Bij interactie met zuur-base-oplossingen veranderen ze hun samenstelling niet en geven ze geen gevaarlijke stoffen af, wat betekent dat ze kunnen worden gebruikt zonder angst voor het dienen van een volwassene en een kindertafel. Platen van een mengsel van klei en minerale additieven hebben de eigenschap van vochtuitwisseling: door de zeer poreuze structuur van de plaat absorberen en accumuleren ze vocht en geven ze vervolgens terug aan de producten.

Het grootste nadeel van keramische platen - de complexiteit van de zorg. Het feit is dat het bijna onmogelijk is om het vet van dergelijke oppervlakken te reinigen. Bovendien absorbeert het alle geuren en tolereert het geen temperatuurschommelingen. Als u bijvoorbeeld hete soep in een koude plaat giet, zal deze onmiddellijk barsten. Over het algemeen is keramiek een nogal fragiel materiaal: zelfs met een lichte fysieke impact worden chips op de oppervlakken gevormd.

Polymeerklei voor de productie van servies wordt niet gebruikt.

glas

Glaswerk kan transparant of gekleurd zijn, de randen moeten gelijk zijn, met een lichte impact produceert glazen bestek een delicaat melodisch geluid. Meestal zijn glazen gemaakt van glas, voor de productie van platen is dit materiaal ook geschikt, hoewel glaskeramiek voornamelijk wordt gebruikt. De populariteit van glasproducten vanwege de lage thermische geleidbaarheid, zodat het voedsel langer warm blijft dan bij het gebruik van andere soorten gerechten. Glas is gemakkelijk schoon te maken en alle schoonmaakmiddelen, inclusief schuurmiddelen, mogen dit schoonmaken.

Als u echter glasplaten kiest, moet u er rekening mee houden dat ze erg kwetsbaar zijn en dat u voorzichtig moet zijn met ze.

Ja, en met de keuze van het tafelkleed zal het moeten lijden - het moet niet alleen worden gecombineerd met het servies, maar ook met de inhoud van het gerecht. Als u bijvoorbeeld een roze tafelkleed op tafel legt, dan zal de ham die op een bord is uitgespreid eenvoudig worden samengevoegd.

Op zichzelf staande platen gemaakt van kristal - dit is het duurste materiaal na edelstenen. Dergelijke apparaten worden meestal gebruikt voor het zetten van een tafel en het serveren van koude gerechten - salades, fruit, snoep. Als u het kristal blootstelt aan temperatuureffecten, wordt het bedekt met bloei en gedimd. Tegelijkertijd is het materiaal veel sterker dan glas, het onderscheidt zich door zijn hoge sterkte en spectaculaire uiterlijk.

Andere materialen

Naast de reeds beschreven materialen, kunnen de platen ook van Corian, metaal en kunststof worden gemaakt. Dergelijke soorten zijn minder in trek, maar ze zijn nog steeds op voorraad.

Corian

Soms gebruiken platen voor de productie de prestaties van de moderne chemie, waardoor de meest ongewone materialen worden geboren. Een kunststeen, Corian genaamd, staat apart tussen hen. Door zijn uitzonderlijke uiterlijk en fysisch-operationele eigenschappen, kunt u de mooiste, duurzame en gemakkelijk te onderhouden platen krijgen.

metaal

Meestal gemaakt van metalen vorken, lepels en messen. Bij de productie van platen worden aluminium, staal en roestvrij staal uiterst zelden gebruikt - het zijn eerder decoratieve apparaten of marcherende geëmailleerde varianten, die niet als dagelijkse optie op de tafel worden gezet. Als u niet te veel van het wandelen houdt, kunt u lang eten bewaren in bestaande ijzertanks. Hetzelfde geldt voor roestvrijstalen producten.

In de magnetron om dergelijke gerechten te plaatsen zou dat niet moeten zijn. Maar gietijzeren en koperen platen zijn verzonken in het verre verleden - nu zijn dergelijke producten alleen te vinden in privécollecties en musea.

plastic

Plastic is een goedkoop en praktisch materiaal dat wordt gebruikt voor het maken van herbruikbaar en wegwerpservies, inclusief borden. Ze zijn gemakkelijk te wassen, handig op te bergen en goedkoper dan alle andere soorten gerechten.

Milieutechnici verklaren echter al heel lang dat plastic milieuonveilig is: het wordt langzaam afgebroken en er komen gevaarlijke stoffen vrij in de bodem, het water en de lucht. Dit leidde ertoe dat het in veel landen verboden was om dit materiaal te gebruiken voor de productie van gerechten, in het bijzonder, Dit jaar is er een wet aangenomen die de productie en distributie van plastic gebruiksvoorwerpen in de Europese Unie verbiedt - het zal in 2021 in werking treden.

Hoe hoogwaardig serviesgoed te kiezen, kunt u in de video hieronder zien.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen