aardewerk

Bakvorm: soorten, keuze en toepassing

Bakvorm: soorten, keuze en toepassing

doe mee aan de discussie

 
inhoud
 1. kenmerken
 2. Productiematerialen
 3. Uiterlijk en doel
 4. Topfabrikanten
 5. Hoe te kiezen?
 6. Gebruiksvoorwaarden

In onze tijd is culinaire (en vooral suikerwerk) richting heel gebruikelijk. Praktisch in elk gezin, op feestdagen of zonder reden, worden verschillende cakes, cakes, muffins en taarten gebakken. Voor sommigen is dit slechts een hobby, maar voor anderen - een echte roeping en professionele activiteit. En in geen van deze opties is het mogelijk om mooie en gevarieerde goodies te bakken zonder een goed gekozen vorm. Laten we eens in meer detail bekijken welke soorten bakplaten er zijn, wat hun kenmerken zijn en we zullen ook kennis maken met de regels voor het gebruik ervan.

kenmerken

Voor velen is bakken een echte kunst, dus het koken van dezelfde soort muffins en cakes wordt gewoon saai. In dergelijke gevallen is het erg belangrijk om verschillende vormen te gebruiken. Bovendien hebben dergelijke vormen een aantal zeer aantrekkelijke kenmerken. Bijvoorbeeld bijna elke vorm met een antiaanbaklaag, zodat u uw gebak gemakkelijk kunt verwijderen wanneer u klaar bent. En met de juiste consistentie van deeg, zullen gekoelde gebakjes, geëxtraheerd uit deze vorm, precies zijn vorm herhalen. Dat is de reden waarom de meest populaire producten met decor, bijvoorbeeld in de vorm van bloemen, dieren en andere ongewone vormen.

Een interessant feit is dat aanvankelijk alle bakgerechten gemaakt waren van keramiek en er later andere opties begonnen te verschijnen. Het is ook vermeldenswaard dat bijna elk materiaal dat wordt gebruikt om dit keukenproduct te maken, is veilig voor het milieumaar er zijn nog enkele uitzonderingen, waaraan we speciale aandacht zullen schenken. Het is opmerkelijk dat bij de vervaardiging van sommige producten, bijvoorbeeld, diepe elementen van kookgerei werden gebruikt om te koken. Zo werden, naar het voorbeeld van boilers, pannen en in sommige gevallen, potten van klei, diepe bakvormen gebruikt voor muffins, paaskoekjes en andere bakvormen met voldoende hoogte.

Gezien de kenmerken van de bakmatrijzen, is het onmogelijk om niet te vermelden dat de producten die uit verschillende elementen bestaan ​​vrij luchtdicht zijn in het onderste gedeelte, waardoor zelfs het dunne beslag je culinaire meesterwerk niet kan uitputten en bederven. Bovendien zijn de meeste gemakkelijk te wassen, wat ook een onbetwistbaar voordeel is en het gebruik ervan aanzienlijk vereenvoudigt.

Productiematerialen

Er zijn vele soorten bakvormen, gemaakt van verschillende materialen, die zowel hun voordelen als belangrijke nadelen hebben. Bijvoorbeeld staalproducten die geen antiaanbaklaag hebben, worden gekenmerkt doordat het bakken sterk kan hechten aan de zijwanden en de bodem van de vorm. Dit is een duidelijk nadeel, omdat de verbrande producten er van buiten niet erg aantrekkelijk uitzien en ook een beetje bitter kunnen smaken. De nadelen van dergelijke vormen omvatten ook het feit dat ze ten strengste verboden zijn om te gebruiken in magnetrons.

Onder de voordelen van staalvormen kunnen worden genoemd roestvast eigenschappen en weerstand tegen oxiderende componenten. Bovendien hebben ze een zeer aantrekkelijke prijs en zijn absoluut veilig, zelfs bij verwarming op de hoogste temperaturen. Zeer indrukwekkend gewicht en een niet erg aantrekkelijk uiterlijk van gietijzeren producten kan worden toegeschreven aan de minnen van deze vormen, maar dat is het wel, want er zijn veel meer plussen. Dankzij de gelijkmatige oppervlakteverwarming kunnen de gebakken producten geleidelijk van binnenuit worden gezet, wat tot een snellere en completere bereiding leidt.

Daarnaast zijn producten gemaakt van gietijzer beroemd om hun duurzaamheid, ze zijn duurzamer dan vele andere vormen, bestand tegen chemische en mechanische effecten en hebben eindelijk een betaalbare prijs.

Aluminiumvormen worden gekenmerkt door een snelle verwarming en bijgevolg snel koken van alle gerechten.. Bovendien zijn deze producten zeer praktisch, goedkoop en bovendien vrij licht. Maar helaas zijn deze vormen van korte duur en zeer gemakkelijk te beschadigen. Opgemerkt moet worden dat deze vormen zijn gemaakt van aluminiumfolie en dat de verijdelde producten vaak wegwerpbaar zijn.

Keramische vormen, zoals gietijzer, zijn vrij zwaar, maar hebben helaas geen hoog niveau van slijtvastheid. Keramische producten worden gekenmerkt door het verschijnen van schilfers en krassen, evenals intolerantie voor open vuur. Daarom wordt het gebruik van dergelijke vormen in gasfornuizen niet aanbevolen. Ondanks de hoge kosten, hebben keramische producten nogal wat tekortkomingen, maar er zijn ook positieve aspecten van hun werking. Naast visuele aantrekkingskracht, helpt keramiek ook om alle nuttige eigenschappen van het gerecht te behouden, de temperatuur langer te handhaven en ook volledig veilig voor de gezondheid.

Er zijn ook erg aantrekkelijk in termen van kenmerken, maar met hoge kosten vormen Teflon-vormen. Deze producten zijn voorzien van een antikleefcoating, zodat het baksel niet aan de oppervlakken van de vorm blijft kleven. En ze zijn zeer goed bestand tegen hoge temperaturen, wat een positief effect heeft op de duur van hun levensduur. De negatieve kanten omvatten vatbaarheid voor schade, zowel mechanisch als sommige chemische middelen. Bovendien zijn bij het gebruik van Teflon-gerechten scherpe temperatuurdalingen niet toegestaan, daarom is de interactie van een heet voorwerp met een koude vloeistof ten strengste verboden.

Over de antikleefeigenschappen gesproken, het is onmogelijk om niet te spreken over ijzer- en andere metalen vormen, die een acceptabele prijs hebben, gemakkelijk te gebruiken zijn en geen speciale zorg behoeven.

Op dit moment zijn de meest populaire rubbervormen. Maar ze worden alleen rubber genoemd en zijn in feite gemaakt van hittebestendige siliconen van hoge sterkte. Hoewel dergelijke vormen zeer gevoelig zijn voor open vuur en te hoge temperaturen, verschillen ze niet in hoge slijtvastheid, toch zijn er een aantal voordelen die het aantal nadelen ver overschrijden.

Deze vormen zijn bijvoorbeeld zeer gemakkelijk te gebruiken en te verzorgen, ze zijn niet gevoelig voor roest en andere metaalveranderingen die kunnen optreden wanneer ze in contact komen met chemicaliën en bepaalde reinigingsmiddelen. Siliconevormen behouden hun vorm perfect wanneer ze afkoelen, maar kunnen bij verwarming vervormen. Bovendien hebben de producten zeer aantrekkelijke kosten, reageren niet op plotselinge temperatuurveranderingen en hebben ook anti-brandeigenschappen, zonder een speciale coating te hebben.

Uiterlijk en doel

Naast de onderscheidende eigenschappen van materialen zijn er ook verschillen in uiterlijk die rechtstreeks van invloed zijn op het doel van een bepaald product. Bijvoorbeeld Hartvorm, ongeacht het materiaal waaruit het is gemaakt, is het meest geschikt voor het bakken van cupcakes en pastei van vloeibaar deeg. Een zeer originele vorm zal een uitstekende optie zijn om een ​​eetbare verrassing te bereiden voor de tweede helft.

Misschien weet elke huisvrouw dat het mogelijk is om kreupelhout op verschillende manieren te bereiden, bijvoorbeeld door dik deeg dat wordt gerold, in stukjes van de juiste grootte wordt gesneden en in kokende olie wordt gedompeld - in dergelijke gevallen is de vorm niet nodig. Het is noodzakelijk om struikgewas van het beslag te bakken, en deze vorm ziet er erg ongewoon uit.

Het is een vrij groot metalen element in de vorm van een figuur, het kunnen bloemen, sterren, harten, sneeuwvlokken en nog veel meer zijn. Dit element is gemonteerd op een lange pin, die is uitgerust met een houten handvat. Het principe om kreupelhout te maken is dus vrij eenvoudig en veilig:

 • de vorm wordt ondergedompeld in het beslag;
 • het element met het deeg wordt ondergedompeld in olie;
 • Het is noodzakelijk om kreupelhout klaar te maken nadat het een mooie gouden tint heeft gekregen.

Dit formulier beschermt u tegen direct contact met olie en beschermt tegen mogelijk letsel.

De "Beer" -vorm lijkt veel op het "Hart" in zijn kenmerken. Meestal zijn deze vormen gemaakt in de zachte versie - van hittebestendige siliconen, veel minder vaak worden ze aangetroffen in metalen variaties. Deze vorm is perfect voor het bakken van snoepjes voor kinderevenementen. Grote ronde vormen worden vaak gebruikt om taarten te bakken voor cakes en hoge koekjes. Het voordeel van ronde metalen mallen met lage zijkanten is ook dat ze pizza's of cake kunnen maken waarvoor het deeg niet vloeibaar is. Daarnaast zijn er opsplitsingen en hoge zijden, die geschikt zijn voor de bereiding van ongebruikelijke zoetwaren, zoals katoenkaastaart.

Cupcakes met verschillende vullingen en decor zijn erg populair bij zoetwaren en bakken. De voorbereiding ervan is vrij eenvoudig, omdat er veel variaties op vormen zijn. Kleine aluminium- en papiervormen zijn bijvoorbeeld afzonderlijke elementen die bedoeld zijn voor elke afzonderlijke cupcake, en grote metaalvormen zijn bedoeld voor het bakken van snoepjes, gewoonlijk in de hoeveelheid van 6, 9 of 12 stukken.

Voor het bakken van cupcakes worden ook siliconenvormen gebruikt, die zowel kunnen worden gepresenteerd als een soort bakplaat die is ontworpen voor het bovengenoemde aantal cakes, en als onafhankelijke elementen die het voorbeeld volgen van papieren vormen.

Vaak worden bakvormen gebruikt met een deksel, die zijn verdeeld in twee soorten: voor sommigen is het deksel van plastic en is het alleen nodig om de schaal te bedekken na het koken voor opslag in de koelkast, terwijl voor anderen het deksel direct bij het kookproces betrokken is. De tweede optie is met name van belang als dikke pastei in de vorm wordt gebakken, die van binnenuit grondig moet worden geroosterd, waarna je het deksel kunt openen en de taart er rood bovenop kunt krijgen.

De ring is een nogal ongebruikelijke ovenschaal., omdat het alleen de muren vertegenwoordigt, niet uitgerust met een bodem en bovenkant. Dit element wordt meestal gebruikt voor het maken van cakes van verschillende dikke deegsoorten. Bij het bakken wordt de vorm eenvoudig op perkamentpapier en op een bakplaat gelegd, zodat de cake niet verbrandt. Er is een grote verscheidenheid aan ringvormen die verschillen in de aanwezigheid of afwezigheid van een afneembaar mechanisme in hoogte, diameter en maat, zodat elke huisvrouw zelf de juiste kan kiezen.

Er is ook een grote verscheidenheid aan rechthoekige en vierkante vormen die niet alleen voor het bakken, maar ook voor andere soorten gerechten kunnen worden gebruikt. Dergelijke vormen verschillen in grootte, vorm van de rechthoek, evenals het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Er zijn ook modellen zonder bodem, wegwerpbare aluminiumfolie en producten met een grill, ontworpen voor het koken van vlees.

Vormen "Figuren" zijn meestal gemaakt van elastische hittebestendige siliconen.Dit komt door het feit dat het afgewerkte bakken in de vorm van figuren veel gemakkelijker te verkrijgen is van een bewegend, buigzaam materiaal dan van een massief metalen omhulsel. Meestal worden deze kenmerken gebruikt om ongebruikelijke taarttaart te bakken voor evenementen die verband houden met specifieke datums of leeftijden.

We moeten ook de vormen voor het maken van taartjes benadrukken, omdat ze gemakkelijk kunnen worden verward met items die zijn ontworpen om cupcakes te maken. Producten van dit type kunnen zowel in de vorm van afzonderlijke afzonderlijke elementen als in de vorm van een schaal met uitsparingen worden weergegeven, en hun grootste verschil is dat ze minder diep zijn dan de vormen voor cupcakes. Producten kunnen ook variëren in diameter, randvorm en grootte. Daarnaast zijn er grote opties voor het maken van taart en quiches.

Er zijn slechts twee opties voor het bakken van buizen - cilinders en kegels. In beide gevallen wordt een dunne opgerolde deegstrook rond de mal gewikkeld en vervolgens gedurende een bepaalde tijd in een voorverwarmde oven geplaatst. Deze attributen zijn geweldig voor het maken van desserts, ons bekend sinds de kindertijd - bladerdeegbuizen en crèmevulling. Voor het bakken van donuts worden vormen gebruikt die vergelijkbaar zijn met de kenmerken voor cupcakes en tartlets., maar wordt gekenmerkt door het feit dat ze in het midden zijn voorzien van een klein detail, waardoor een traditioneel gat in het midden van de doughnut wordt gemaakt. Het trekt ook aan dat donuts, dankzij bepaalde soorten vormen, niet alleen rond kunnen worden gemaakt, maar ook in de vorm van bloemen of met een decoratief geribbeld oppervlak.

Topfabrikanten

Er zijn veel fabrikanten van gerechten voor het bakken. Sommigen van hen hebben wereldwijde bekendheid en veel positieve recensies, waarbij ze spreken over de kwaliteit en betrouwbaarheid van producten, terwijl anderen op een groot aantal geadverteerde merken zijn waarvan de formulieren slechts een paar toepassingen kunnen weerstaan. Laten we in meer detail bekijken welke fabrikanten de beste zijn en inderdaad aandacht en erkenning verdienen.

Het merk Tefal hoewel het van Europese origine is, is het al lang bekend over de hele wereld, wat helemaal niet verrassend is. Kookgerei van deze fabrikant heeft een vrij hoge prijs, maar het is absoluut gerechtvaardigd, omdat de hoge kwaliteit van de producten u in staat stelt om verschillende gerechten te bakken en te koken gedurende vele jaren met volledige veiligheid voor de gezondheid.

Duits merk Rondell Het is niet alleen beroemd om de uitstekende kwaliteit van zijn producten, maar ook om de zeer stijlvolle uitstraling van zijn collecties. De producten van deze fabrikant zijn gemaakt van hoge sterkte staal legeringen, evenals van hittebestendige siliconen, die het mogelijk maakt om de vormen te bedienen bij hoge temperaturen in zowel elektrisch verwarmde ovens en gasapparatuur.

Taller is een internationale fabrikant en heeft fabrieken op verschillende locaties over de hele wereld. Kookgerei van dit merk is erg populair, niet alleen vanwege de hoge kwaliteit, maar ook vanwege het feit dat alleen milieuvriendelijke materialen worden gebruikt bij de vervaardiging van bakschotels en andere hittebestendige gerechten.

Het is ook de moeite waard om speciale aandacht te besteden aan het Europese merk. Pyrex, wiens populariteit wijdverspreid is over de hele wereld. De fabrikant staat bekend om de productie van gerechten uit hittebestendig glas voor ovens en keramische elektrische kachels.

Hoe te kiezen?

Zeker, elke huisvrouw wil in haar keuken een ovenschaal hebben, of zelfs meer dan één. Maar om een ​​echt hoogwaardig product te kiezen dat u vele jaren zal laten duren, moet u rekening houden met een aantal eenvoudige regels.

 • Wanneer u kiest, zou u niet door lage kosten moeten worden geleid. Heel vaak is er onder een aantrekkelijke prijs of een verbluffende actie een product van slechte kwaliteit of een beschadigd product.
 • We moeten ook de schade vermelden.Heel vaak onbedoeld of in een haast, kunt u een beschadigde ovenschaal aanschaffen. Meestal onder de schade zijn er chips van keramiek en nauwelijks merkbare krassen op de antiaanbaklaag, dus bij het kiezen, is het noodzakelijk om zorgvuldig de externe toestand van het object te onderzoeken.
 • Als u de bereiding van een bepaald gerecht hebt bedacht, moet u het juiste formaat kiezen in grootte en parameters.
 • Niettemin is het de moeite waard om aandacht te schenken aan de elementen met een antikleefcoating, omdat het mogelijk is om er gemakkelijk allerlei soorten bakken in te maken zonder een enorme hoeveelheid boter te gebruiken.
 • Het wordt afgeraden om te zware vormen te krijgen, omdat ze tijdens het koken, gevuld met iets, zelfs nog moeilijker worden, wat de beweging van het object ernstig kan belemmeren.
 • Heel vaak kun je nepkwaliteitsgerechten van beroemde merken tegenkomen. Als u twijfelt, moet u de documentatie die aan absoluut dure gerechten is gehecht aandachtig bestuderen en aandacht besteden aan de kosten: als deze te laag is, is het waarschijnlijk dat u nepproducten gebruikt.
 • Bovendien, vaak onder het mom van non-stick coating uitgegeven gewone verf, die niet bestand is tegen een constante belasting in de vorm van hoge temperaturen. Non-stick coating blijft bijna voor eeuwig op het oppervlak van de schaal, terwijl de verf na slechts enkele keren gebruikt zal worden.

Gebruiksvoorwaarden

Het is niet voldoende om alleen het doel van een bepaald onderwerp te kennen, evenals de regels voor het kiezen ervan. Het is ook nodig om de verschillende bakschotels goed te gebruiken, alleen dan kunnen ze u vele jaren van dienst zijn.

 • Ten eerste is het ten strengste verboden om Teflon en andere metalen producten met een antiaanbaklaag te wassen met massieve borstels en metalen sponzen. Mechanische impact kan de coating beschadigen, wat tot verlies van functionaliteit van dit gerecht zal leiden.
 • Bovendien kan de coating worden beschadigd door plotselinge temperatuurschommelingen. Daarom wordt het niet aanbevolen om het formulier direct na het bakken van een of ander product te wassen, het is noodzakelijk om deze vorm te laten afkoelen.
 • Bij het gebruik van siliconenvormen is het ten strengste verboden scherpe snijobjecten te gebruiken. Siliconen, hoewel het hittebestendig is, zijn nog steeds onstabiel voor de mechanische effecten van dit soort, en wanneer diepe krassen en snijwonden verschijnen, zal het gewoon ongeschikt worden.
 • Over schurende afwasmiddelen moet vergeten worden, omdat hun componenten de staat van de coating van dergelijke gerechten negatief beïnvloeden.
 • Bij gebruik van bepaalde soorten formulieren kan extra smering met olie nodig zijn, maar fabrikanten vermelden dit in de regel in de instructies.
 • Als je gerecht nog steeds is verbrand, is het ten strengste verboden om het te schrobben met metalen voorwerpen. Het wordt aanbevolen om een ​​spatel van hout, plastic of silicone te gebruiken en na afkoeling de vorm in water te laten weken en de verbrande deeltjes op zichzelf te laten staan.

Zie de volgende video voor informatie over het correct kiezen van een ovenschaal.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen