aardewerk

Kenmerken en soorten Oezbeekse gerechten

Kenmerken en soorten Oezbeekse gerechten

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Functies en geschiedenis
 2. Belangrijkste rassen
 3. Het is interessant

De traditionele smaak, die de nationale Oezbeekse gerechten kunnen bogen, fascineert veel mensen. Het onderscheidt zich door zijn aangename uiterlijk, en last but not least, deze producten hebben een eeuwenoude ervaring van ambachtslieden. De productiemethodes die door de eeuwen heen zijn ontwikkeld, worden nog steeds gebruikt en daarom verdienen de producten van de pottenbakkers van Oezbekistan maximale aandacht.

Functies en geschiedenis

De Oezbeekse benadering van de vervaardiging van gerechten omvat het gebruik van zowel gewoon gebakken klei als keramiek. Tijdens het werken aan producten die met de hand zijn geschilderd "Karnemelk". Klassieke oosterse stijl ziet er altijd harmonieus uit en van zichzelf, en als onderdeel van het interieur. De verfijning van de Oezbeekse benadering maakt het mogelijk om comfort en een warme sfeer te bieden. Meesters weten hoe ze een duidelijke scheiding van motieven kunnen bereiken.

Aardewerk en porselein in Oezbekistan begonnen te doen in de tijd van de Grote Zijderoute. Allereerst begon hun productie in de stad Rishtan. Het klassieke ornament was toen "karnemelk" - het zogenaamde patroon van katoenbloemen. Aanvankelijk werden alle keramiek in Rishtan en in de buurt strikt met de hand gemaakt. Het duurde tot de twintigste eeuw. Pas in de jaren 1920 begon de oprichting van fabrieken, in plaats van workshops.

De oude ambachtswerkplaatsen zelf werden geleidelijk gesloten. De pottenbakkers die daarvoor hadden gewerkt, verlieten überhaupt hun ambacht of werden overgedragen als werknemers aan grote ondernemingen. Nu zijn er hier 2 hoofdfabrieken: Asia Payments Ceramics en Simax F + Z.

Maar de porseleinfabriek in Tasjkent, die een paar decennia geleden enorme gebieden met gerechten bevoorraadde, functioneert nu niet meer. Eerder maakten ze de afwas, gemarkeerd door de vogel "Anko". Nu worden dezelfde soort producten geproduceerd in:

 • andere steden in Oezbekistan;
 • China;
 • Turkije.

Het schilderij, dat wordt gebruikt in de Oezbeekse keramische industrie, lijkt op een moderne Gzhel. En dit is een vrij natuurlijke overeenkomst. Stilistische kenmerken werden opgepikt door meesters uit de oude Russische regio's. Alleen specifieke afbeeldingen worden bij onze klanten bekender.

Keramische producten van hoge kwaliteit zullen de mensen echt behagen, en ze worden vaak gebruikt om de tafel te decoreren voor de aankomst van geëerde gasten.

handelsmerk
Turks aardewerk

Belangrijkste rassen

Om pilaf te serveren, meestal gebruikt sets van platen voor 4, 5 of 6 personen. Bovendien voegen de hoofdsets meestal het hoofdgerecht toe met een diameter van maximaal 0,5 m. Er zijn ook theesets inbegrepen, waaronder keramische theepotten en kopjes, waar thee moet worden gegoten. Apart gesprek verdient grote platte gerechten, die Lyagan worden genoemd. Ze worden in het midden van de tafel geplaatst.

De diameter van de kikkers varieert van 0,1 tot 0,3 m. Ze kunnen heel verschillende vormen hebben:

 • square;
 • een cirkel;
 • ovaal.

De oudste soorten gerechten in Oezbekistan verschenen in Khorezm. Tot nu toe wordt keramiek daar gemaakt volgens de oude regels. Alleen klassieke motieven en natuurlijke technologieën worden gebruikt. Het is niet nodig te vrezen dat een moderne verf of een synthetische lak gemaakt in een chemische fabriek ergens zal vallen. Het schilderen van Khorezm-gerechten omvat het aanbrengen van gestileerde bloembladen.

In het midden van een van hen plaats een dolk. Zijn aanwezigheid in de figuur is niet toevallig - het is een oud symbool, dat in de mythologie wordt toegeschreven aan het vermogen om de eigenaars van gerechten te beschermen. In dit geval wordt bescherming niet alleen verondersteld door persoonlijke vijanden, maar ook door allerlei kwalen die niet met specifieke mensen zijn geassocieerd.

Dit motief is geworteld in de grijze oudheid. Je kunt hem zelfs op keramiek ontmoeten, meer dan 2000 jaar geleden gemaakt.

Khorezm

Khorezm-ornamenten zijn goed herkenbaar en lokale ambachtslieden vermij- den ijverig elke innovatie, tenzij het absoluut noodzakelijk is. Dat is waarom ze erin slagen om de ongewone kleurrijke kleur ongewijzigd te houden. Een ander geweldig soort antiek keukengerei is Rishtan. Keramiek, gemaakt in deze stad, kent kenners over de hele wereld. Ze onderscheidt zich niet alleen door ongewone patronen, maar ook door een zeldzame smaragdgroene kleur.

Alle grondstoffen voor productie worden rechtstreeks uit de omgeving van de stad gehaald. Hier maken ze zowel lege kleien als verven die op het eindproduct worden aangebracht. Natuurlijk zijn de foto's niet alleen gekozen. Alle souvenirs gemaakt in Rishtan hebben een strikt gedefinieerde betekenis. Je kunt het ontcijferen, gewoon de culturele code van het Oezbeekse volk kennen. Meesters van Rishtan geloven dat de beste klei ter wereld voor hen beschikbaar is.

Er is zelfs de mening dat het geen voorverwerking vereist. Kleurstoffen worden verkregen uit kruiden die in de buurt van de stad groeien. Het recept voor het kleuren van het mengsel wordt in de oudheid gekozen. En tot nu toe, Rishtan-stijl keramiek volledig dezelfde verhoudingen volgen.

Maar tegelijkertijd is er geen stereotiep ontwerp van producten. Elke meester heeft zijn eigen lokale productiegeheimen. Dankzij dit is bijna elk product uniek en wordt de hand van de fabrikant met vertrouwen herkend door alle experts. Sommige sets van gerechten en theeserviezen zijn gemaakt in de stijl van de auteur. Het komt er uiteindelijk op neer dat hun makers alle kanonnen volledig verlaten en alleen gemeenschappelijke nationale motieven reproduceren.

Het leven in Oezbekistan is onmogelijk zonder kleine en grote drinkbakken. Hemisferische cups zonder handvat zijn in elk huis te vinden. Heel vaak zijn er ook miniatuurversies van drinkbakken die worden gebruikt voor cognac en wodka. Het verbod van de kant van de geestelijkheid wordt dus genegeerd - toch is de 21e eeuw niet anders dan voelbaar. Groter dan kommen, containers - spit of casa (afhankelijk van de uitspraak) - zijn nodig voor soep, saus, andere vloeibare of semi-vloeibare gerechten. Vlechten maken verschillende maten. Maar gebruik meestal juist Lagany. Ze zijn nodig voor vast en kruimelig voedsel. Vloeibaar voedsel in deze gerechten wordt niet geplaatst.

Belangrijk: noem Lyagan geen "bord" - elke Oezbeekse of een echte kenner zal beledigd zijn als hij een dergelijke ongeletterde naam hoort.

Er zijn een aantal gerechten die op Lyagan lijken, maar die er bij naam van verschillen. Deze naam bevat altijd in een of andere vorm het woord 'tovok'. Het betekent gewoon letterlijk "schaal" of "gerecht".

 • Hem-tovok - vertaald als "gedeeltelijk open capaciteit". Uiterlijk lijkt het op een grote kom met relatief bescheiden zijkanten.
 • Tovoki Labgardon - het wordt aanvaard om te vertalen als "een gerecht met gebogen randen". En in feite is het rond de omtrek enigszins gedraaid.
 • Porum-producten - platte gerechten voor brood en banket.
 • Andijan-traditie bestellingen om palov-tovok te gebruiken. Zoals u wellicht vermoedt, is het nodig voor het gebruik van pilau. Een kenmerk van dit schip is de plaatsing op het been. Olie op de hoge muren stroomt naar de bodem van de kom. Daarom kunt u genieten van de ongerepte smaak van aromatische pilaf. Belangrijk: in Tasjkent gebruiken ze, in tegenstelling tot Andijan en Fergana, geen brandhout. Waarschijnlijk gaat het allemaal om het verschillende vetgehalte van de gerechten zelf.
 • Terug in Andijan en in de Fergana-vallei in het algemeen, worden vrouwen vaak gebruikt. Dit is een gerecht dat ook de functie heeft van een deksel. Kortom, het is niet nodig voor het serveren van maaltijden, maar voor het aanleggen van individuele ingrediënten. Als je naar de Oezbeekse keuken gaat, kun je vaak zien hoe de kok stukjes gekookt vlees in de dames stopt.

Khorezm verrast toeristen en kenners van exotische met een ander soort van keramisch servies - Bady (in een andere uitspraak van het lichaam). Badia van de paddock verschilt in grotere diepte en hoogte van het bord. De buitenmuur kan direct of onder een hoek van 85 graden worden geplaatst. Maar er zijn ook tussentijdse opties - met een relatief vloeiende afschuining. Omdat de Bodia altijd op een hoog been wordt gezet, gaan sommige experts ervan uit dat het een zijwaartse ontwikkeling van dames is geworden.

Gebruiksvoorwerpen van grotere omvang ontvingen de naam Togory - letterlijk "schaal" of "bak". Togor wordt niet alleen gemaakt van keramiek, maar ook van metaal. Dit is echter niet een bepaald soort gerechten, maar eerder de verzamelnaam van grote diepe vaten. Omdat het belangrijk is om via internet te kopen of via een catalogus te bestellen om precies aan te geven wat er wordt bedoeld. Metalen schakels, in tegenstelling tot keramiek, hebben geen speciale decoratieve waarde.

Het is interessant

Naast de algemene classificatie van Oezbeekse gerechten, is het belangrijk om andere nuances te kennen. In Rishtan brachten handwerkspotters af en toe rietstengel of vogelveren in klei. De holtes gevormd tijdens het daaropvolgende bakken vergemakkelijken de afgewerkte houders en verschaffen een schijn van het effect van een thermoskan. Voor ishkorova glazuur:

 • verzamel dezelfde plant;
 • verbrand het;
 • ze verbranden as bij temperaturen boven de 1200 graden, zodat kristallen verschijnen;
 • vermalen kristallijne as;
 • meng het met kwartszand;
 • voeg een kleine hoeveelheid meel en gemalen witte kiezels toe.
Koper geeft groene kleur aan het glazuur en kobalt wordt gebruikt om de blauwe kleur te krijgen. Het blik wordt niet op kleur gezet, maar met het doel om het gerecht zelf te versterken.

Belangrijk: tin wordt in zeer kleine hoeveelheden gebruikt, omdat het giftig kan zijn.

Ongeacht de subtiliteiten van het recept en de technologische nuances, de echte "Rishtan" heeft kleine scheuren. Ze herkennen het originele product nauwkeurig; Fakes zijn steevast ontdaan van de minste tekortkomingen.

De belangrijkste onderneming van Oezbekistan voor de productie van serviesgoed is het bedrijf "Pakhta". Zij doet:

 • melkwerkers;
 • hoeden voor theepotten met standaards;
 • vazen;
 • voor fruit;
 • specerijen kits;
 • zubochistnitsy;
 • peperschudbekers;
 • zoutvaatjes;
 • kremanki;
 • sausboten en saladekommen;
 • driehoekige, rechthoekige, ovale platen.

In totaal zijn er meer dan 80 variëteiten van dergelijke gerechten. "Rishtan-keramiek" is niet ver achter. De producten van dit bedrijf zijn helder en mooi. Ze belichaamt echt het ideaal van traditionele Oezbeekse gerechten. Het schilderij is altijd van hetzelfde type, waarmee je sets losse componenten probleemloos kunt oppakken.

In de volgende video wacht je op de voor- en nadelen van Oezbeekse ketels, messen en schotels.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen