aardewerk

Armuda: hoe te kijken en hoe ze te gebruiken?

Armuda: hoe te kijken en hoe ze te gebruiken?

doe mee aan de discussie

 
inhoud
  1. Wat is het?
  2. Uiterlijk geschiedenis
  3. Functies en voordelen
  4. Hoe te gebruiken?

De theeceremonie voor de oosterse landen is altijd iets bijzonders geweest. Het ritueel wordt nog steeds uitgevoerd in overeenstemming met oude nationale tradities. In Turkije en Azerbeidzjan begint de dag met een kopje thee, en ze kunnen verschillende keren overdag een drankje drinken, ze voltooien elke maaltijd. Natuurlijk wordt de hoofdrol bij het drinken van thee gespeeld glazen bekers - harnassen, cultureel erfgoed overgebleven van het Ottomaanse rijk.

Elke toerist die de landen van het Oosten bezoekt, zal zeker thee proeven van Azerbeidzjaanse kristallen glazen. In ons artikel zullen we kijken naar wat armuds zijn, de legende beschrijven die verband houdt met hun uiterlijk en de regels voor het voeren van de theeceremonie in het Turks.

Wat is het?

Armuda is een speciale container voor kristalthee, die wijdverspreid is in Turkije, Iran en Azerbeidzjan. In de afgelopen jaren, met een toename van de stroom toeristen naar deze landen, zijn bekers populair geworden in Rusland. Dit is heel natuurlijk, omdat hun speciale vorm bijdraagt ​​aan een langere warmteopslag en transparantie zorgt ervoor dat u de volheid van het glas kunt zien. zelfs met lange gesprekken kun je je geen zorgen maken over het feit dat het drankje afkoelt.

Uit de Azerbeidzjaanse taal wordt het woord "armud" vertaald als "peer", in het Turks klinkt de naam van deze vrucht als "armut". Velen geloven dat juist vanwege de peervorm deze bril zijn naam kreeg. Een andere optie is dat de kopjes voor thee de vorm van een tulp hebben en symbool staan ​​voor liefde, toewijding en tederheid voor de bewoners van het Oosten. Voor velen lijkt het beeld van armoude op een vrouwelijke figuur met een dunne taille, afgeronde heupen en mooie borsten.

De inwoners van Turkije en Iran noemen zichzelf armud theekop.

Traditionele Azerbeidzjaanse bekers worden verkocht zonder handvatten, maar in de winkels kun je een model vinden met een houder, speciaal ontworpen voor toeristen - de lokale bevolking gebruikt ze niet.

Heet drankje in de armuds wordt gegoten uit een speciale ketel, je kunt het bijna meteen opdrinken, zonder het risico van verbranding. Het is een feit dat de vorm van het naar boven uitzettende apparaat het mogelijk maakt om het bovenste deel van de vloeistof sneller af te koelen. Thee wordt niet overgoten, het is gebruikelijk om een ​​paar centimeter te laten staan ​​om het voor de gast handiger te maken een kopje te nemen en wat te drinken. Sommige producten hebben een dunne rand die de grens aangeeft naar welke de vloeistof moet worden gegoten.

In het dagelijks leven gebruiken inwoners van Azerbeidzjan eenvoudige glazen armstukkenEr zijn echter producten voor speciale gelegenheden en vakanties, die in elk gezin te vinden zijn. Ze krijgen ook wanneer gasten komen. In de oostelijke bazaar vindt u zeer mooie harnassen gemaakt van porselein of aardewerk met de hand beschilderd en goud of zilver decor.

Voor rijke mensen worden luxe modellen van echt goud of zilver aangeboden. Een geweldig alternatief voor glas is kristal met prachtige patronen. Het volume glazen is vrij klein - 100 ml, dit is voldoende om tijd te hebben om een ​​drankje te drinken tijdens een gesprek, en dan meer toe te voegen. Soms, tijdens een theeceremonie, kunnen de Turken 15 porties hete thee drinken.

Ondanks het gebrek aan wapens, kopjes in de hand houden is erg handig. Ze passen voorzichtig tussen uw vingers en glippen er niet uit. Hittebestendig glas met een verdikte bodem voorkomt de mogelijkheid van brandwonden en de snelle afkoeling van thee.

Theeserviezen worden verkocht aan twee of meer personen, waaronder een dienblad, een waterkoker om te brouwen en glazen met schoteltjes.Armlets met handvatten zijn een kleine, versmald tot het centrum van een traditionele glazen beker. Het handvat kan overal aan de boven- of onderkant worden geplaatst, en soms zelfs in het gebied van vernauwing.

In Europese landen begonnen velen deze bekers voor koffie te gebruiken, ze bleken handig te zijn voor een klassieke espresso vanwege het miniatuur karakter. De bewoners van het Oosten beschouwen dergelijke acties echter onaanvaardbaar en zelfs aanstootgevend.

In Azerbeidzjan wordt het handvat vervangen door een bekerhouder voor armen. Ze zijn gemaakt van nikkel zilver, brons of zilver. Terwijl de beker zelf heet is, kun je hem op de bekerhouder houden, het belangrijkste is om hem niet per ongeluk om te draaien. Het ontwerp van deze producten is in de regel minimalistisch, maar er zijn ook volumetrische instrumenten met een handvat die het glas zelf bedekken.

Voor een geschenk kun je luxe sets vinden met gravures, patronen en zelfs edelstenen.

Uiterlijk geschiedenis

Vele eeuwen geleden, in de tijd van het Ottomaanse Rijk, was het gebruikelijk om thee te drinken van armen. De peervorm van de kopjes maakte het mogelijk om de optimale temperatuur van de drank lange tijd te behouden, het was noch heet noch koud. Het rijk viel uiteen en tradities werden behouden. Elk van de volkeren van het Midden-Oosten gelooft dat de armudes voor het eerst in hun regio zijn verschenen en zich vervolgens over het hele grondgebied hebben verspreid, maar niemand kan een exact antwoord op deze vraag geven. Daarom worden in verschillende bronnen glazen soms Turks of Azerbeidzjaans genoemd.

Toeristen krijgen een mooi verhaal te horen dat te maken heeft met het uiterlijk van vernauwde producten. In de oudheid werd thee gedronken uit gewone glazen bekers. Eens, tijdens het volgende feest, werd de padisha gefluisterd in zijn oor dat zijn vrouw ontrouw was aan Zijne Majesteit. Furious Sultan beval de executie van zijn vrouw, maar besloot eerst in haar schaamteloze ogen te kijken. Toen hij de cheater zag, kneep de man de beker zo stevig in zijn hand dat ze in het midden smaller werd en begon te lijken op een vrouwelijke figuur met een dunne taille. De woede van de padisha was echter niet lang: hij zag de prachtige ogen van zijn geliefde, hij vergaf haar en bevrijdde haar in vrede. Maar zijn emoties werden weerspiegeld in het glas.

Later presenteerde hij het aan zijn vrouw samen met een boeket tulpen - een symbool van liefde. Dus de sultan wilde dat zijn echtgenoot zich altijd zou herinneren hoe sterk zijn gevoelens voor haar waren. Toeristen die Iran en Turkije bezoeken, zullen zeker een warm drankje proberen uit de armen, vaak proberen ze de traditionele ceremonie volledig te reproduceren. Nadat je eenmaal thee uit een glazen bril hebt geprobeerd, wil je niet langer terugkeren naar gewone glazen.

Functies en voordelen

Het zijn de vele voordelen van producten die ze in veel westerse landen populair hebben gemaakt. Het belangrijkste kenmerk van armodes is natuurlijk hun vorm en verdikte bodem, waardoor de thee niet kan afkoelen, terwijl het bovenste deel snel afkoelt. Beide temperaturen worden in het midden gecombineerd en vormen een ideale drank voor consumptie.

Als je een fervent theedrankje bent en elke dag begint met deze nobele drank, dan moet je zeker een traditionele Azerbeidzjaanse set nemen, die het drinken van hete thee tot een waar genoegen maakt. Het grote voordeel van cups is gemak: ze glijden niet uit de handen, en hittebestendig glas stelt u in staat de temperatuur binnen te houden en uw handen niet te verbranden, zelfs wanneer stoom uit de vloeistof komt.

Theeserviezen hebben een ongelooflijke schoonheid. Zelfs de meest voorkomende producten gemaakt van glas of kristal zien er ongewoon en aangenaam uit, wat kunnen we zeggen over de luxe geschilderd of modellen gemaakt van edele metalen.

Veel mensen kopen Turkse producten niet alleen voor hun beoogde gebruik, maar ook voor interieurdecoratie.

Turkse thee kan een prachtige traditie van het hele gezin zijn.Dit is een onvergetelijke tijd wanneer kinderen en volwassenen zich rond de tafel verzamelen en zichzelf verwennen met een geurig drankje met iets suikerachtig, ze kunnen lange gesprekken veroorloven, omdat het drankje niet zal afkoelen. Een ander belangrijk voordeel van Turkse bekers is het hygiënisch materiaal van de vervaardiging. Het is niet alleen 100% milieuvriendelijk, maar reageert niet met de vloeistof, waardoor de smaak van thee zonder veranderingen volledig wordt overgebracht.

Als u zich in een van de oostelijke landen bevindt, kunt u zonder aarzeling een cadeau kopen aan vrienden en familieleden, prachtige theeserviezen die hen niet alleen op vakantie zullen verrassen, maar ook elke dag, waardoor ze een tijdje een gezellige sfeer creëren met oosterse tonen. Bijzonder blij met dit geschenk zullen liefhebbers zijn van deze nobele drank, die hun eigen brouwsel bereiden en geen theezakjes kopen. Koop producten voor jezelf.

Hoe te gebruiken?

Om deze Turkse theeceremonie te houden, moet je bepaalde regels volgen. In de regel, voor de bereiding van de drank met behulp van lange blad thee, in zeer zeldzame gevallen, groen.

Ze drinken thee langzaam, nippen aan een slokje, de hele procedure kan meer dan veertig minuten duren. Bladeren brouwen in verschillende fasen. Om te beginnen wordt de ketel overgoten met heet water, zodat deze opwarmt, en dan wordt de thee in de juiste hoeveelheid erin gedaan en met kokend water in het midden gegoten. Vervolgens moet de waterkoker met een deksel worden afgedekt en in een speciale handdoek worden gewikkeld, zodat de warmte niet uitdooft. Laat de thee 4 minuten staan ​​en giet dan meer water in door het apparaat te vullen. Wacht nog eens 5 minuten en bedien de gasten.

Thee wordt gebotteld, beginnend met de meest gerespecteerde persoon aan de tafel, in de regel is dit de oudste. En dan geëerd en al de rest. Het drankje wordt meestal geserveerd op schotels, soms als de gast uit het westen kwam, in onderzetters met een handvat voor het gemak.

Suikerklontjes worden geserveerd in een open schaal en elke portie neemt het bedrag dat hij nodig heeft. In het Oosten wordt het zoete gegeten met een beetje suiker: eerst wordt een stuk in een drankje gedoopt, dan afgebeten en vervolgens weggespoeld. In dit geval is het wenselijk om de schoteltjes in hun handen te houden. Zeker in aparte kommen serveren ze honing, jam, gedroogd fruit en traditionele Turkse delicatesse - Turkish Delight.

Velen weten niet waarom suiker in Turkije wordt gegeten als het wordt geconsumeerd, een ander historisch feit houdt verband met deze traditie. Eerder werden padishahs omringd door samenzweerders die hem wilden doden. Sommigen probeerden hem gif in eten of drinken te geven. Met name slim gedruppeld gif op de suiker, dus de kubussen begonnen zich in het drankje te dopen om de reactie te bekijken. Als de korrels begonnen te sissen, de schaduw veranderden of op de bodem gingen liggen, betekende dit dat ze eraan werkten. Gebruik voor theeblaadjes soms dubbele waterkokers die op het fornuis worden geplaatst om te verwarmen.

Tijdens het theedrinken moeten ook enkele punten in acht worden genomen. Allereerst er moet aan worden herinnerd dat mensen in het oosten hun ouders heel erg respecteren, dus het eerste woord aan de tafel is ofwel bij de heer des huizes ofwel bij de oudste. Ze zitten allemaal op banken of op een tapijt met zachte kussens. Transparante gerechten zorgen ervoor dat de eigenaar begrijpt dat het tijd is om het drankje bij te vullen. Gasten besloten om thee toe te voegen totdat ze zelf weigeren.

Als je wordt uitgenodigd voor een theeceremonie, betekent dit dat je wordt gerespecteerd en geaccepteerd.

In de volgende video vindt u een theeceremonie in Azerbeidzjaans.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen