aardewerk

Drankjes: soorten en kenmerken naar keuze

Drankjes: soorten en kenmerken naar keuze

doe mee aan de discussie

 
De inhoud
 1. Wat is het?
 2. types
 3. verschillen
 4. Hoe te kiezen?

Thee drinken voor veel mensen is een prachtig tijdverdrijf. Iedereen vindt het heerlijk om op vakantie te gaan, of voor een kopje thee. Thee drinken is de sleutel tot een goed gesprek. Thee vliegt geweldig, en je kunt het op elk moment van de dag drinken. Maar de eigenaardigheid van het drinken van thee bestaat niet alleen uit smakelijke traktaties of uit een dure soort thee, maar ook uit de verpakking waarin thee wordt geserveerd.

Veel landen en landen hebben een speciale dienst waarin deze drank wordt gegoten. En als dit bij de westerse landen standaardbekers zijn voor alle bekers, dan drinken ze voor mensen uit het Oosten kommen.

Wat is het?

Piala is een kleine, penvrije container met een halfronde vorm. Verschillende in grootte en volume van kommen worden gebruikt als containers voor soepen, thee en andere gerechten die aan tafel worden geserveerd. Vanwege de unieke ronde vorm en grootte, porties vaak geportioneerde maaltijden op een gemeenschappelijke tafel. In de oosterse keuken willen ze gasten graag verwennen met een breed scala aan verschillende gerechten. Omdat veel mensen alles tegelijk willen proberen, vervullen deze schotels perfect een dergelijke rol. Het thuisland van het woord "Piala" is Perzië, waar het klinkt als "piyale". Men gelooft dat dergelijke gerechten een van de oudste soorten gerechten ter wereld is. Het eerste gebruik begon in de 1e eeuw van onze jaartelling. Het gebruikte materiaal om de kom te maken was klei.

Na verloop van tijd besluit iemand zichzelf te omringen met handiger en praktischer dingen, dus glas, maar ook porselein en keramiek, vervangt het breken van klei. Velen hebben een vraag over waarom er geen handvatten op dergelijke gerechten zijn. Dit kwam door de nomadische manier van leven van oosterse volken. Als er een pen op de kom zat, zou dit het transport van gerechten in zakken belemmeren. Door de afwezigheid van dit element wordt ruimte bespaard en is de kom zelf minder onderhevig aan mechanische stress en wordt het vermogen om de kom te breken verminderd.

In de loop van de tijd bedachten de nomaden speciale gevallen voor kommen, die als bijzonder waardevol werden beschouwd. Tot op de dag van vandaag worden Chinese porseleinen vaten als de meest waardevolle en authentiek beschouwd.

Nu is er een massaproductie van pial uit de volgende materialen:

 • aardewerk;
 • klei;
 • glas;
 • porselein;
 • plastic;
 • metaal;
 • hout;
 • kokosnoot.
klei
porselein

types

De grootte en het volume van drinkbakken in de traditionele vorm is erg klein: ongeveer 25 tot 120 ml, omdat alles afhangt van de fabrikant. De parameters van de wanden, hun dikte, de aanwezigheid van een ornament of patroon, een deksel of dubbele wanden zijn ook afhankelijk van de plaats waar gerechten worden gemaakt.

Ook hangt veel af van het doel waarvoor dergelijke gerechten zullen worden gebruikt: zal het worden gebruikt voor theedrinken of zal het gastronomische soep serveren.

 • Groene en witte thee wordt gedronken in porseleinen kommen. Ze zijn open, dus drinken uit dergelijke kommen is typerend voor de zomerperiode, omdat dit soort thee gekoeld wordt gedronken om hun dorst te lessen. Warme thee in dergelijk porselein zal snel afkoelen.
 • Als er bij koud weer warme thee wordt gedronken, zijn keramische kommen met verdikte of dubbele wanden hier ideaal voor, omdat de warmte veel langer zal blijven, wat betekent dat de thee warm blijft. Tegelijkertijd zal keramiek hun handen niet veel verbranden, maar ze integendeel verwarmen.
 • Glazen bekers worden gebruikt voor theeën zoals Gauda Oolong. Deze verscheidenheid aan thee bevat essentiële oliën. Door het glazuren van kommen, verdwijnen essentiële oliën niet onmiddellijk, maar ontvouwen zich geleidelijk.
 • Voor authentieke Japanse thee, theewedstrijden, kies je grote kommen, die "chawan" worden genoemd. Een groot volume van de kom is nodig, zodat het poeder van de lucifer direct in de kom kan worden geslagen met een garde en er kokend water overheen wordt gegoten.
 • Middelgrote kommen worden meestal gebruikt om soep te serveren. Het meest gebruikelijke materiaal voor de vervaardiging van dergelijke kommen is keramiek, omdat het niet zo broos is als porselein. Dergelijke piala's hebben al kleine handvatten die het dragen vergemakkelijken tijdens het serveren.
 • Glazen kommen hebben de voorkeur boven saus of confituur. Ze zijn organisch en beknopt, passen op elke tafel en leiden geen aandacht af. Meestal worden kleine kommen gekozen voor sauzen. Bij het instellen van de tabel is het gebruikelijk om het principe te gebruiken: één piala - één persoon.
 • Houten kommen is de hedendaagse ecostijl. Houten kommen worden natuurlijk al heel lang gebruikt, maar ze zijn pas echt populair geworden. Deze omvatten kokosnoot kommen. Dergelijke kommen zijn licht en praktisch, zonder bepaald patroon of patronen.
geglazuurd
Tyavan
hout

verschillen

Elk land heeft zijn eigen fundamenten en tradities die van generatie op generatie zijn overgedragen, van ouders op kinderen. Het is niet verwonderlijk dat veel toeristen, die in een bepaald land aankomen, een uniek restaurant proberen te vinden met lokale gerechten, om niet alleen de lokale gerechten te proeven, maar ook om te genieten. In de Kazachse, Tadzjikse en Oezbeekse keuken wordt eten meestal geserveerd in open kommen met brede randen, zonder deksel, zodat het aroma overal aanwezig is. Het speciale ingrediënt is specerijen.

Japan - Het land van de rijzende zon - meer in het voordeel van keramische producten van verschillende groottes. Meestal wordt rijst, naast soep, altijd geserveerd in kommen, die vervolgens worden omwikkeld met nori-vellen of gewoon worden geconsumeerd zonder alles. China is beroemd om zijn porselein. In musea tentoongesteld de hele samenstelling van de koninklijke sets. De variëteit van dergelijke producten is vrij groot, en elke thee heeft zijn eigen type (met platte of platte wanden, afgerond). Voor soep gebruikte gerechten met verdikte muren.

Kazachse
Japans

Alle gerechten worden verenigd door een tekening - een motief van de Chinese cultuur en religie, gemaakt met behulp van verschillende ornamenten of inscripties. Chinese kommen zijn discreet, maar ze kunnen in elke gewenste kleur worden gemaakt. De meest voorkomende kleuren zijn rood, zwart, wit en blauw.

Klei en glazen kommen behoren niet tot een bepaald land, dat als eerste zou zijn om deze materialen actief te gebruiken. Vaak maken mensen hun eigen kopjes klei, bijvoorbeeld in cursussen over modelleren. Glazen kommen worden geleverd door winkels.

Chinese
klei
glas

Hoe te kiezen?

Chinese theekommen zijn het populairst onder de oosterse cultuur. Hun gemak is opgemerkt door vele kenners, niet alleen van China zelf, maar ook degenen die alleen kennis maken met deze cultuur. Het belangrijkste punt waaraan aandacht wordt besteed bij het kiezen van paren paren is hun volume. In de waterkoker moet precies zoveel water zitten als nodig is om een ​​paar drinkbakken te vullen. Dit betekent dat de waterkoker ongeveer 50 ml vloeistof moet bevatten. Veel zal ook afhangen van de drinkbakken zelf - ze kunnen groter zijn in volume.

Nu zijn er grote geschenksets met een theepot en twee paar drinkbakken. Er zijn andere sets waarbij het aantal paren hoger is. In aanvulling op de esthetische momenten, bij het kopen, moet je er op letten dat de kom comfortabel is om mee te nemen, niet uit de hand glijdt, niet erg ruw is en het oppervlak geen chippen heeft.

Er mogen ook geen scheuren of kleine spaanders zijn. Al deze items moeten worden gecontroleerd voordat ze de goederen kopen, en dan zullen de drinkbakken vele jaren bij de eigenaar blijven.

In de volgende video vindt u een bespreking van de theeceremonie.

Schrijf een reactie
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Do not self-medicate. Raadpleeg voor de gezondheid altijd een specialist.

mode

schoonheid

betrekkingen